Vytauto parkas – Černobylį primenanti vieta | Kas vyksta Kaune

Vytauto parkas – Černobylį primenanti vieta

R. Tenio nuotr.

Kadaise dažnai vaikų juoku skambėjęs Vytauto parkas, dabar nyksta akyse. Vis labiau apleidžiama aplinka, o garsieji atrakcionai skaičiuoja paskutines gyvenimo dienas, mat darbuotojai darosi nepajėgūs kasmet savo lėšomis atnaujinti sūpynes.

Sovietmečiu garsus ir daug žmonių pritraukęs Vytauto parkas buvo pagrindinė vieta, kur kauniečiai atvesdavo savo atžalas ir visi smagiai leisdavo laiką. Dabar, deja, čia užklysta vienetai. Daugiausiai žmonių tiesiog praeina parką, nes aplinka neragina sustoti ir pasigrožėti. Krykštaujančius ant sūpynių vaikus, taip pat retai pamatysime, mat atrakcionai neatrodo patikimai.

Kauniečiams nejauku parke

Vytauto parkas, ypač vakarais, gali priminti siaubo filmuose matytą vietą: tyliai girgždančios sūpynės, menkai apšviesti takai ir krūmynai, kuriuose gali tykoti pavojus. Kauniečiams nejauku vakarus leisti šioje vietoje, todėl dažnas linkęs centrą pasiekti kitais keliais.

„Dieną dažnai ateiname, su vaikais pasivaikščiojame, tačiau vakarais čia kojos nežengiu. Nežinia, kas gali atsitikti. Bijau būti užpulta“, – kalbėjo pro šalį su vaikais keliavusi Anastasija.

Sūpuoklės aprūdiję, bet vis dar veikia

Garsioji „Saulutė“ ar „Orbita“ kartais dar apsuka garbės ratą, tačiau vaikai atrakcionuose reti svečiai. Didžiausia priežastis, kodėl nesigirdi vaikų klegesio ta, jog atrakcionai neatrodo patikimai. Jau begalę metų veikiančios sūpynės reikalauja kapitalinio remonto. Nors kasmet atrakcionų administratoriai savo lėšomis perdažo įrenginius ir suteikia jiems spalvų ir gyvybės, visgi to negana. Žmonės nepasitiki sena technika, todėl nusprendžia vaikų neleisti suptis.

„O kas bus jei suges, o mano vaikas ten bus? Mes geriau pasisupame ant paprastų, medinių sūpynių, nei leidžiu vaikus suptis šiuose atrakcionuose. Na nebent autodrome kartais pravažiuojame elektrinėmis mašinytėmis“, – savo nuomone dalinosi Ingrida ir Rolandas.

Techniškai atrakcionai yra tvarkingi. Kasmet yra patvirtinami saugos dokumentai, tačiau net patys darbuotojai netiki, jog parkas dar ilgai gyvuos.

„Kasmet galvojam, kad jau paskutiniai metai, bet vis dar laikomės. Savo lėšomis paremontuojame, bet to tikrai neužtenka. Parkas senas, reikia kapitalinio remonto“, – tikino daugiau nei 30 metų Vytauto parke dirbantis Ričardas.

Parką gaivina senoliai

Valdininkai tikina, jog atnaujinti parko kol kas neketina, nes tam nėra numatyta pinigų. Be to, parkas nepriklauso savivaldybei, todėl patys imtis veiksmų irgi negali. Viską reikia derinti su savininkais.

Kol tiek valdininkai, tiek parko savininkai neketina vėl į Vytauto parką sugrąžinti lankytojų, senoliai imasi iniciatyvos ir kartą per savaitę Vytauto parke rengia šokius. Kiekvieną savaitgalį susirenka senjorai iš aplinkinių mikrorajonų ir parke bešokdami prisimena jaunystėje leistas dienas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA