Advokatė R.Kazlauskienė: Vaiko išlaikymo sumą nustato teismas | Kas vyksta Kaune

Advokatė R.Kazlauskienė: Vaiko išlaikymo sumą nustato teismas

Šiandien teisinėje konsultacijoje – advokatės Raimondos Kazlauskienės komentaras apie vaikų išlaikymą. Tėvams pasukus skirtingais keliais atžalai ar kelioms atžaloms jis privalo būti užtikrintas.Dažniausiai dėl tokio išlaikymo tenka kreiptis į teismą:

Norėčiau kreiptis į teismą dėl išlaikymo iš vaiko tėvo priteisimo. Vaikas eina į trečią klasę, lanko futbolo treniruotes, kitų didelių išlaidų šiuo metu neturi. Kokio dydžio išlaikymo galėčiau prašyti?

Tėvams savo noru neteikiant išlaikymo, išlaikymas priteisiamas ir išieškomas priverstine tvarka tokios formos ir dydžio, kokį parenka kiekvienoje konkrečioje byloje teismas, prioritetiškai atsižvelgdamas į vaikų interesus bei poreikius, taip pat įvertindamas tėvų turtinę padėtį, bei kitas svarbias aplinkybes.

Nustatant vaiko poreikių ir tėvų turtinės padėties proporcingumą turi būti vertinama, kokia dalimi tėvų gaunamos pajamos ir turimas turtas, t.y. turtinė padėtis, gali užtikrinti vaikų poreikių tenkinimą. Jei tėvų turtinė padėtis leidžia, turi būti nustatytas maksimaliai patenkinantis vaikų poreikius išlaikymo dydis, jei ne – tai išlaikymo dydis turi patenkinti būtinus vaiko poreikius. Tėvų turtinė padėtis turi būti vertinama, atsižvelgiant į faktinių aplinkybių visumą: tėvų gaunamas pajamas, turimą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, sveikatą, išlaikytinių skaičių, taip pat į tėvų elgesį, siekiant uždirbti, gauti pajamas vaikų išlaikymui.

Tėvų pareiga teikti vaikui išlaikymą yra imperatyvi ir jos nevykdymas negali būti pateisinamas gaunamomis minimaliomis pajamomis, jo nedarbu, invalidumu, o juolab – išlaikymo teikėjo nerūpestingu elgesiu. Kasacinio teismo praktikoje pripažįstama, kad orientaciniu kriterijumi, priteisiant vaikui išlaikymą būtiniems poreikiams patenkinti, pripažintinas CK 6.461 str. 2 d. numatytas minimalios mėnesinės algos dydžio išlaikymas. Atsižvelgiant į tai, vaikui neturint specialių poreikių, galėtų būti priteisiamas pusę minimalios mėnesinės algos atitinkantis išlaikymo dydis.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą R. Kazlauskienė ir partneriai, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Informuojame, kad jau veikia ir advokatų kontoros R. Kazlauskienė ir partneriai interneto svetainė : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA