„Tyrėjų naktis“ traukia lankytojus lyg magnetas | Kas vyksta Kaune

„Tyrėjų naktis“ traukia lankytojus lyg magnetas

R. Tenio nuotr.

Tradicija tapęs renginys „Tyrėjų naktys“ pritraukia vis daugiau žmonių, besidominčių mokslu. Kauno universitetų mokslininkai jau penktą kartą išlindo į dienos šviesą ir demonstruoja įvairiausius pasiekimus, ragina lankytojus patiems išbandyti turimą techniką ir pamatyti tai, ko dar niekada nėra regėję.

Lietuvoje „Tyrėjų naktys“ rengiamos jau dešimtą kartą, tačiau Kaune šis renginys svečiuojasi dar tik penktus metus. Visgi organizatoriai tikina, jog kasmet lankytojų skaičius auga, todėl ir patys organizatoriai tobulėja, pateikdami dar įvairesnių mokslo prieskonių.

„Šiemet moksleiviai gausiai renkasi tiek į paskaitas, tiek į praktinius užsiėmimus. Kai tik prasidėjo registracija, labai greitai užsipildė visos vietos. Sunku pasakyti, kiek žmonių apsilanko, tačiau, manau, kad šiais metais KTU rūmuose apsilankys apie 3000 žmonių“ – kalbėjo „Tyrėjų naktų“ organizatorė KTU universitete Modesta Mikštaitė.

Galimybė moksleivius užkrėsti mokslu

„Tyrėjų naktyse“ kiekvienas universitetas pristato programą, kuria siekia pritraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus žmonių. Štai Lietuvos sporto universitetas atlikinėjo įvairių žmogaus raumenų testus, demonstravo, kaip kiekvienas raumuo susitraukinėja, taip skatinant domėtis žmogaus anatomija.

Kauno kolegijoje visi smalsuoliai galėjo susipažinti su studentų kurtais robotais, patys atsispausdinti ką nors 3D spausdintuvu ar sudalyvauti maisto mokslo fiestoje, kur galėjo degustuoti šalčiu konservuotus produktus ar pasigaminti įvairių kokteilių.

Kauno technologijos universitetas besidominčius mokslu žmones viliojo laboratorijomis, kuriose patys, savomis rankomis galėjo pasidaryti elektroninių prietaisų, pakabukų ar sukurti kokį meną su litavimo aparatu.

„Ko gero, mes iš kitų išsiskiriame būtent tuo, jog leidžiame viską daryti patiems. Moksleiviai gali pasigaminti veikiantį elektros prietaisą, kurį gali junginėti. Taip pat iš elektronikos atliekų visi lankytojai gali pasigaminti raktų pakabukus. Tai bus originalūs daiktai iš nebenaudojamų žaliavų“ – apie programą pasakojo M. Mikštaitė.

Ne tik organizatoriai, bet taip pat ir mokytojai ragino moksleivius ateiti ir patiems prisiliesti prie daiktų, tam tikrų temų, kurios galbūt ateityje paskatins rinktis atitinkamą profesiją. Ne viena sutikta mokytoja į paskaitas atvedė visą klasę, sakydama, jog „Tyrėjų naktys“ yra puiki proga vaikams praktiškai parodyti teoriją, pagyvinti pamokas bei leisti patiems atrasti tai, kas labiausiai patinka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA