Siūloma drausti nepilnamečiams vartoti elektronines cigaretes | Kas vyksta Kaune

Siūloma drausti nepilnamečiams vartoti elektronines cigaretes

Archyvo nuotr.

Seimas po pateikimo pritarė Tabako kontrolės įstatymo pataisų projektui, kuris reguliuoja elektronines cigaretes.

Numatoma, kad elektronine cigarete būtų laikomas gaminys, kuris galėtų būti naudojamas garams, kuriuose yra nikotino, vartoti per kandiklį, arba bet kuri tokio gaminio sudedamoji dalis, įskaitant kapsulę, rezervuarą ir įtaisą be kapsulės ar rezervuaro. Elektroninės cigaretės galėtų būti vienkartinės arba užpildomos iš pildomosios talpyklos ir rezervuaro, arba daugkartinės su keičiamomis vienkartinėmis kapsulėmis.

Teikiamomis pataisomis siūloma reglamentuoti elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų pardavimo ribojimą nepilnamečiams: numatoma drausti parduoti elektronines cigaretes ir pildomąsias talpyklas asmenims iki 18 metų.

Asmenims iki 18 metų būtų draudžiama rūkyti (vartoti) elektronines cigaretes ir turėti elektronines cigaretes ar pildomąsias talpyklas. Taip pat numatoma uždrausti nupirkti ar kitaip perduoti elektronines cigaretes ir pildomąsias talpyklas asmenims iki 18 metų.

„Lietuvoje labai išaugo elektroninių cigarečių prekyba ir vartojimas ir, kaip rodo apklausos, paaugliai net nežino, kad šios cigaretės yra lygiai taip pat kenksmingos kaip ir kitos cigaretės“, – pristatydama projektą sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų sudėties ir kokybės bendruosius reikalavimus, pagal kuriuos skystis, kuriame yra nikotino, gali būti pateikiamas rinkai tik tam skirtose pildomosiose talpyklose, kurių tūris yra ne didesnis kaip 10 ml, taip pat vienkartinėse elektroninėse cigaretėse arba vienkartinėse kapsulėse, kai kapsulių ar rezervuarų tūris ne didesnis kaip 2 ml, o nikotino turinčiame skystyje gali būti ne daugiau kaip 20 mg/ml nikotino.

Gaminiai, kurie viršytų šias ribines vertes, galėtų būti pateikiami rinkai tik tuo atveju, jei jie įstatymų numatyta tvarka būtų registruoti Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registre – tokiems gaminiams Tabako kontrolės įstatymo draudžiamosios nuostatos neturėtų būti taikomos.

Elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų vienetiniuose pakeliuose ar bet kokioje išorinėje pakuotėje turėtų būti vienas iš Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytų įspėjimų apie galimą žalą sveikatai.

Projektui po pateikimo pritarė 92, susilaikė 3 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – gruodžio 11 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA