Vytauto Didžiojo universitetas atidarė naujas mokslo erdves | Kas vyksta Kaune

Vytauto Didžiojo universitetas atidarė naujas mokslo erdves

Archyvo nuotr.

Kauno akademinį ir architektūrinį veidą keičia naujovės – praėjusį penktadienį laikinojoje sostinėje buvo iškilmingai sutiktos dvi naujos akademinės erdvės. V. Putvinskio gatvėje įkasta simbolinė kapsulė būsimo studijų ir mokslo centro pastato vietoje, o Jonavos gatvėje oficialiai pristatytas jau veikiantis renovuotas, šiuolaikiškas dviejų fakultetų pastatas.

Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenei skirtas naujas erdves sutiko ir sveikinimais dalinosi ne tik VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka, bet ir LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, architektė Gražina Janulytė-Bernotienė, VDU kapelionas Algirdas Akelaitis ir kiti.

Simbolinė kapsulė buvo įkasta būsimo daugiafunkcio studijų ir mokslo centro pastato (V. Putvinskio g. 23) vietoje kartu su laišku ateities kartoms. „Lai universiteto siekiai visaip turtinti ir gražinti urbanistinį Kauno veidą taps įkvėpimu ateities kartoms – regėti pasaulį plačiau ir giliau, mintimis ir darbais pralenkti gyvenamą laikmetį, kurti modernios valstybės ateitį čia ir dabar“, – rašoma laiške.

Pastate, kurio statybas planuojama pabaigti per metus, vyks ne tik įvairi studijų ir mokslo veikla, bet ir įsikurs Pasaulio lietuvių akademija bei Baltijos šalių doktorantūros mokykla.

VDU rektorius prof. Z. Lydeka ir pastatą projektavusi architektė G. Janulytė-Bernotienė atkreipė dėmesį, kad būsimasis centras palaikys ekologišką, gamtai draugišką universiteto filosofiją „Mąstyk žaliai“, kartu derėdamas ir prie aplink vyraujančios architektūros. „Mūsų vizija yra su Žaliakalnio gyvenamųjų kvartalų terasomis ir fasadais čia sudaryti tokią žalią vidinę oazę“, – paaiškino architektė.

Vėliau iškilmės persikėlė į Jonavos gatvę, kur buvo atidarytas naujasis VDU Socialinių mokslų ir Teisės fakultetų pastatas. Čia akademinė bendruomenė ir svečiai sutiko naujiems mokslo metams jau paruoštą modernią erdvę, mini-universitetinį miestelį (angl. campus), kuris skirtas ne tik akademinėms reikmėms, bet ir studentiškų organizacijų veiklai, meno ir laisvalaikio renginiams.

„Socialinių mokslų fakulteto dekanas manęs paklausė, kokie specialistai labiausiai reikalingi Lietuvai. Atsakymas paprastas – mums Lietuvoje reikalingas išsilavinęs žmogus. Studentams siūlyčiau įgyti kuo daugiau žinių – tai turtas, kuris nedyla, leidžia eiti sėkmės keliu ir įveikti kliūtis. O jei žinių pritrūksite, visada galėsite grįžti į alma mater“, – savo kalboje mokslo siekiančiam jaunimui sakė LR Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

„Būkite šių namų šeimininkais – namai yra gražūs tiek, kiek prie jų kiekvienas prisideda“, – fakultetų atstovams palinkėjo universiteto rektorius prof. Z. Lydeka. Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog rengiant pastatą siekta jį pritaikyti studentams su negalia, palengvinti susisiekimą. Jau derinami nauji, patogesni viešojo transporto maršrutai, nuo rugsėjo vidurio turėtų kursuoti neįgaliesiems pritaikyti maršrutiniai taksi (Nr. 52), o spalį į Kauną atvyks paslauga „Socialinis taksi“, padedanti organizuoti judėjimo negalią turinčių žmonių keliones.

Atsinaujinančiu miesto ir universiteto veidu džiaugėsi ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. „Miela matyti, kad universitetas atsinaujino. Tai bendras rūpestis – kad ir stiebtųsi universitetas, ir augtų akademinis miestas“, – sakė meras.

VDU fakultetų namais tapęs pastatas iškilo tarpukariu, 1938 m. Dalis jo išsaugojo tarpukario architektūros bruožus. Rekonstruojant pastatą universiteto reikmėms buvo išsaugoti autentiški jo elementai, pripažinti turintys kultūros vertybių požymių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA