Iš Laisvės alėjos dingo kauniečių pamėgta kėdė | Kas vyksta Kaune

Iš Laisvės alėjos dingo kauniečių pamėgta kėdė

Roko Tenio nuotr.

Šalia Kauno Centrinio pašto stovėjusios akmeninės kėdės vietoje liko plynas laukas – skulptūra išgabenta į Vilnių. Laisvės alėjoje nurinkinėjamos ir kitos skulptūros, kurios taip pat keliauja į sostinę. Taip atsitiko dėl to, jog menininkai nebemato prasmės Kaune demonstruoti savo kūrinių.

Laisvės alėjoje stovėjusią Stasio Žirgulio skulptūrą „Valdžios kėdė“ žinojo kiekvienas kaunietis. Dažnas praeivis šalia Centrinio pašto užsiropšdavo ant akmeninės kėdės . Tačiau dabar šioje vietoje nieko nėra. Skulptūra iškeliavo į sostinę.

„Ši skulptūra yra S. Žirgulio nuosavybė. „Valdžios kėdė“ ir kitos skulptūros buvo mieste pastatytos su tikslu, jog miestas jas nupirks. Menininkai pasieksponavo savo kūrinius didžiausioje galerijoje – Laisvės alėjoje ir kadangi neatsirado pirkėjų bei šios skulptūros nėra įtrauktos į saugomų objektų sąrašą, tai skulptūras išsigabeno“ – kalbėjo Kauno Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

„Valdžios kėdė“ kartu su kitomis autoriaus skulptūromis iškeliavo į Vilnių, Bernardinų sodą, kur surengta asmeninė skulptūrų paroda. Gaila, tačiau po parodos sostinėje, skulptūra į Kauną nebesugrįš. Menininkas tikina, jog šiam miestui skulptūrų kultūros nereikia.

„Laisvės alėjai nereikia skulptūrų. Ne kartą iš valdžios atstovų buvome gavę priekaištų, jog mūsų kūriniai trukdo komunalininkams, tačiau, mano nuomone, tai trukdo tiek pat, kaip ir šviestuvai. Be to, kituose miestuose maloniai priima ir pasipuošia savo miestą. Dabar ant kėdės vaikai fotografuosis Vilniuje, o Kaune nieko nebus“ – sakė skulptorius Stasys Žirgulis.

Menininkas tikina, kad ne kartą savo ir studentų darbų yra pasiūlęs Kauno valdžiai, tačiau jie neatrasdavo tam vietos arba numesdavo, kur papuola. Be to, ne kartą buvo, jog valdžios atstovai ką nors patys „sukuria“ neatsiklausdami profesionalų, o po to galvoja, kaip pagražinti miestą.

„Graudu, jog Kaunas neatsibunda. Kol Vilnius kažką darė, Kaune nevyko nieko. Ne kartą mano studentai miestui nemokamai kūrė skulptūras, bet miestas nepriėmė, tai teko kažkur kitur priglausti“ – apgailestavo skulptorius.

Šiuo metu didžioji skulptoriaus Stasio Žirgulio darbų dalis yra eksponuojama sostinės Bernardinų sode, tačiau menininkas užsimena, jog daug kas keliaus į Birštoną, kur po atviru dangumi žmonės galės pasigrožėti apie penkiasdešimčia jo kurtų skulptūrų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA