Žemdirbių pagerbimo šventėje svečiai iš Lenkijos uždainuos lietuviškai | Kas vyksta Kaune

Žemdirbių pagerbimo šventėje svečiai iš Lenkijos uždainuos lietuviškai

Organizatorių nuotr.

Šeštadienį Raudondvario dvaras vilios rudens gėrybėmis, dainomis ir šokiais – čia vyks Kauno rajono žemdirbių šventė „Rudens sambariai 2014“.

Baltiškos tradicijos

Sambarių pavadinimas mena senas baltiškas tradicijas, kai rugsėjo pabaigoje, per rudens lygiadienį, mūsų protėviai džiaugdavosi derliumi, vaišindavosi alumi, taip garbindami Alutinį, o kitai dievybei – Žemininkui aukodavo gyvulių.

Vėlesniais laikais gyvąsias aukas pakeitė šiaudinio ožio deginimas, o gerokai pakitę sambarių papročiai persikėlė į krikščionišką Šv. Mato dieną.

Pakaunės ūkininkai stengiasi puoselėti senąsias tradicijas, tačiau dėl praktinių sumetimų rudens lygiadienį švenčia šiek tiek anksčiau, kai lietus dar ne taip merkia ir galima pasidžiaugti geresniais orais.

Tiki, kad sunkumus įveiks

Alšėnų seniūnijos ūkininkas Antanas Juočionis džiaugiasi geru žieminių kviečių derliumi – prikūlė po 8 t / ha. Tačiau nemažai rapsų pasėlių žiemą iššalo.

Žemdirbius jaudina ir dėl karo Ukrainoje kritusios grūdų supirkimo kainos, ir Rusijos sankcijos maisto produktams.

„Dėl įvestų draudimų žemdirbių padėtis kebli. Tačiau tik dejuodami nieko nepakeisime – reikia tartis, kartu su Vyriausybe ieškoti sprendimų. Mūsų valstybės istorijoje būta dar sunkesnių laikų, todėl, tikiu, kad sunkumus įveiksime. Rudens šventėje turime parodyti, kad esame vieningi, ne panikuojame, o mokame pasidžiaugti tuo, ką turime”,- kalbėjo renginio globėjas meras Valerijus Makūnas.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika pastebėjo, kad Kauno rajono ūkininkai sėkmingai naudojasi ES parama, įsigyja vis daugiau šiuolaikinės technikos, taiko pažangias technologijas. Žemės ūkio bendrovės „Lytagra“, „Juragiai“, Romualdo Majero, Audriaus Banionio, Kęstučio Bružiko ir kiti ūkiai, vedėjo teigimu, yra pavyzdiniai.

Dėmesys šeimoms

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė tvirtino, kad šiemet yra Šeimos metai, todėl į tai bus orientuota ir „Rudens sambarių“ programa.

Šventės organizatoriaus vaidmens šiemet ėmėsi Samylų kultūros centras.

12 valandą rajono bendruomenių eitynės su vėliavomis patrauks Raudondvario gatvelėmis dvaro link. Šalia žirgyno esančiame kieme bus įrengta senovinės žemės ūkio technikos ekspozicija. Ją žada parūpinti muziejininkas Juozapas Liekis.

Samylų atstovai įrengs kiemelį, kuriame atsispindės Kauno marių užlietų kaimų istorijos.

Dvaro parke stovės didelis stalas, kuris simbolizuos bendruomeniškumą, ant jo seniūnijų atstovai padės tai, ką turi geriausia.

Savo vaišių stalą ketina padengti ir meras. Pabūti su žemdirbiais, padėkoti už visų metų darbus atvyks ne tik Kauno rajono vadovai, bet ir Seimo nariai, Žemės ūkio ministerijos atstovai.

Vėliau bus apdovanoti darbščiausi ir šauniausi Kauno rajono žemdirbiai, koncertuos saviveiklininkai: folkloro ir šokių kolektyvas „Raudonpilis“, Raudondvario kultūros centro kapela (vadovas A.Svidinskas), „Piliarožė“ ir kiti.

Lenkai dainuos lietuviškai

Į svečius ketina atvykti ir Kauno rajono partneriai, kaimyninės Lenkijos Myslibužo pavieto atstovai su saviveiklos kolektyvais ir kulinarijos paveldo patiekalais.

Šia proga lenkų choras „Vox Dei“ išmoko vieną lietuvišką dainą, kurią ketina sudainuoti bičiuliams lietuviams.

Visos 25 rajono seniūnijos organizuos žaidimus ir kitas pramogas, taip pat stengsis kuo išradingiau pristatyti šių metų derlių ir savo krašto privalumus. Dvare bus galima paragauti kaimiškų sūrių, naminės duonos, medaus, skilandžių, dešrų, kitų gardumynų.

Šiemet veiks ir mugė, kurioje bus galima įsigyti amatininkų ir tautodailininkų dirbinių.

Koncertuos ansamblis „Jonis“, savo programą pristatys Deivio ir Renatos duetas.

Renginį ves aktorius Egidijus Stancikas ir Andžela. Šventė bus filmuojama, o jos transliaciją bus galima stebėti dideliame ekrane.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA