Jubiliejiniame Dramos teatro sezone atgims istorija | Kas vyksta Kaune

Jubiliejiniame Dramos teatro sezone atgims istorija

R. Tenio nuotr.

Nacionalinis Kauno dramos teatras šiemet švenčia 95-erių metų sukaktį. Šia proga lankytojų laukia istoriją menantys spektakliai, naujos premjeros bei festivaliai visai šeimai. Atsinaujinęs teatras duris atvers jau rugsėjo 25-ąją dieną.

„Mes bandome įrodyti, kad šiandieninė trupė atremontuotoje teatro erdvėje yra pajėgi atkartoti nuostabų mūsų teatro istorijos puslapį, kuris buvo esant režisieriams Vancevičiui, Jurošui ir Vaitkui. Norime alsuoti kūryba, kuri lietų, provokuotų, verstų mąstyti, savyje ugdyti vertybes. Norime prisiimti atsakomybę už savo laiką, už saugomas vertybes, kurios neturėtų karybos, o turėtų daugiau kūrybos. Tikimės, kad kūrybos tiltai turėtų būti ir tarp žmonių, ir tarp valstybių“ – kalbėjo Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Istoriją menantys spektakliai

Šių metų Kauno dramos teatro šūkis „Istorija naujai“. Visas sezonas atspindės šią idėją. Bus rodomi spektakliai, kurie buvo rodyti anuomet. Tai didelis iššūkis teatrui, nes režisieriui reikės perteikti tą pačią pjesę taip, kad ši būtų suprantama šiuolaikinei visuomenei.

„Repertuare istorija tikrai atsispindės. Jonas Jurošas tada, 1972-aisiais metais, pristatė Juozo Grušo „Barborą Radvilaitę“, tai sezono atidarymui bus pakartota ta pati pjesė, tik skiriasi laikas ir aktoriai, kurie išgyvena skirtingas problemas. Taip pat teatro gimtadienio proga bus pristatytas režisieriaus Gintaro Varno spektaklis Max Fricsh „Biografija: vaidinimas“, kur septintajame dešimtmetyje buvo vienas iš naujausių teatrinių žodžių scenoje. Todėl tai bus istoriniai spektakliai, kurie naujai pažvelgs į žiūrovą“ – apie naujojo sezono repertuarą pasakojo E. Stancikas.

Įtemptas teatro repertuaras

Šiais metais ypatingai įtemptas Kauno dramos teatro grafikas. Nusimato daug įdomių, dar nematytų spektaklių, laukia du festivaliai ir gastrolės į kitus miestus.

„Šiais metais jau penktus metus iš eilės bus rengiamas jaunimo festivalis „Nerk į teatrą“. Šį kartą norime surengti labai brandų festivalį, kuris turėtų pritraukti daug lankytojų. Taip pat į teatrą atvyks svečių iš kitų miestų ir užsienio, o ir patys važinėsime į kitus miestus, tik dar nenuspręsta, ar spektaklius rodysime kitų miestų teatro salėse ar kur nors dvaruose. Taip pat šiais metais Dramos teatre lankysis festivalis „Asitežo“ festivalis, kuris skirtas ne tik mažiems lankytojams, bet ir visai šeimai. Tikimės, jog festivaliuose sudalyvaus šeimos ir taip teatras prisidės prie žmogaus ugdymo galimybės“ – kalbėjo rinkodaros skyriaus vadovė Agnė Burovienė.

Teatro atstovai tikisi, jog Artūro Rimos kuriamas spektaklis „Mechaninė širdis“ sulauks ypatingo visuomenės dėmesio. Nors spektaklis skirtas vaikams, tačiau tikima, jog juo pasimėgaus visi. Tai daugiau šeimos spektaklis, nes jis bus labai vizualus, šiuolaikiškas ir kalbantis šių dienų kalba.

Atsinaujinusio teatro užkulisiai

Po renovacijos duris atveria atsinaujinęs Dramos teatras. Teatralai trečiadienį kvietė žurnalistus į teatrą pažvelgti iš užkulisių. Ekskursijoje po įvairias teatro erdves, generalinis direktorius Egidijus Stancikas aprodė repeticijų sales, didžiosios salės užkulisius, įvairius teatro įrengimus, kurių nemato spektaklio žiūrovai. Leista žvilgtelti į spektakliams siuvamus drabužius, įrenginius, leidžiančius į orą pakelti aktorius ir visa kitą, ko niekada žiūrovai nepamatys spektaklio metu.

Pristatytos ir naujovės, kurios suteikia komfortą teatro lankytojams. Tiesa, šios naujovės jau seniai naudojamos užsienio teatruose, tačiau kituose Lietuvos teatruose tokių dalykų kol kas nėra.

„Įrengta teatro gryno oro patiekimo sistema. Po visą salę yra padaryti koridoriai, kuriais keliauja grynas oras ir per sėdynes pasiekia kiekvieną žiūrovą“ – aiškino E.Stancikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA