Teatralai už europinius pinigus padarys Kauną festivalių miestu | Kas vyksta Kaune

Teatralai už europinius pinigus padarys Kauną festivalių miestu

Organizatorių nuotr.

Siekiant įsisavinti Europos Sąjungos pinigus nesnaudžia ir teatro žmonės. Pirmą kartą pagrindinių Kauno teatrų vadovai susėdo prie diskusijų stalo aptarti vieno iš stambiausių projektų, kuris gali pakeisti tolimesnę teatro ateitį ne tik laikinojoje sostinėje, bet taip pat ir visoje šalyje. Naujajame projekte numatoma rengti užkulisinius teatro specialistus, nes iki šiol to niekas nedaro.

Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas pristatė projektą, kuriuo sieks įsisavinti europinius pinigus. Pagal pristatytą projektą, turėtų pasikeisti dabartinio Dramos teatro teritorija, bus nugriauti keli senieji pastatai, o jų vietoje iškils nauji pastatai bei automobilių stovėjimo aikštelė. Visas projektas atsieitų apie 20 mln. litų.

„Pirminė idėja buvo visai kitokia, tačiau suprasdami, kad pinigėlių daugiau nebus, pakeitėme projektą ir išlaidos sumažėjo 15 mln. litų. Antras projektas yra finansiškai realesnis“ – idėją pristatė Egidijus Stancikas.

Toks projektas ne tik pakeistų Nacionalinio teatro infrastruktūrą, tačiau ir pagražintų miestą, tačiau toks projektas apimtų ir kitus teatrus. Kaip teigia kitų teatrų vadovai, Kaunas dėl šio projekto pritrauktų visos šalies kultūrinį gyvenimą.

„Šis projektas reikalingas ne Dramos teatrui, o visam miestui, nes būtų sutvarkyta aplinka. Be to, toks projektas paskatins teatrui panaudoti kitas erdves“ – savo nuomonę išsakė Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotojas Rimas Lekavičius.

„Čia būtų viskas vienoje vietoje bei didelės galimybės plėstis. Įgyvendinus šį projektą, Kaunas galėtų tapti festivalių miestu, nes vienoje neilgoje atkarpoje yra trys pagrindiniai Kauno teatrai“ – kalbėjo Kauno valstybinio lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius.

Teatro erdvėse būtų rengiami specialistai

Šiuo metu Lietuvoje nėra mokyklų, kurios rengtų užkulisiuose dirbančius specialistus. Nors žiūrovai scenoje nemato dekoruotojų, apšvietėjų ir kitų darbuotojų, tačiau be jų spektakliai tikrai neįvyktų. Tai labai svarbūs žmonės, tačiau kol kas nėra kam juos parengti. Todėl jei pavyktų iš Europos struktūrinių fondų gauti lėšų, tai tokie specialistai būtų pradėti rengti naujose teatro patalpose.

„Specialiai įrengtose patalpose vyktų specialistų rengimo programos. Vienais metais perengtume dekoruotojų, kitais – apšvietėjus. Iš parengtos grupės aprūpintume visą Lietuvą t.y., keli žmonės liktų dirbti pas mus, kiti turėtų darbus kituose teatruose. Visoje Lietuvoje reikia tokių specialistų. O kadangi aukštosioms mokykloms neapsimoka organizuoti tokių mokslų, todėl šį darbą apsiimtumėme mes. Be to, būtų bendradarbiaujama su aukštosiomis mokyklomis, kad žmogus pas mus įgijęs amatą, galėtų kitur tobulėti“ – pasakojo Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Svarbi edukacijos funkcija

Teatro žmonės vieningai sutaria, jog nuo mažų dienų reikia ugdyti vaikus, kad jie domėtųsi teatru. Todėl projekte numatoma ir ši funkcija. Būtų įrengtos patalpos, kur vyktų įvairūs teatriniai užsiėmimai.

„Lėlių teatras“ yra jautriausia vieta, kuri ugdo edukaciją patiems mažiausiems, todėl bendradarbiavimas su kitais teatrais yra būtinas“ – teigė Kauno valstybinio lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius.

„Teatro edukacija yra inovatyvi kultūra. Įrengtose patalpose vyktų edukacija vaikams. Mes nesitikime, jog iš visų vaikų padarysime aktorius, režisierius ar meno kritikus. Mes tikimės užauginti žmogų, kuris vartotų teatro produkciją“ – kalbėjo E. Stancikas.

Kol kas šis projektas tėra idėja, kuri galėtų pakeisti Kauno teatrų ateitį. Reikia sulaukti, kol projektą patvirtins LR Kultūros ministerija ir bus skirti europiniai pinigai projekto įgyvendinimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA