Kongresų rūmų iniciatoriai įsmuko į savo paties iškastą duobę | Kas vyksta Kaune

Kongresų rūmų iniciatoriai įsmuko į savo paties iškastą duobę

Pilotas.lt 2014/08/16 16:54
Roko Tenio nuotr.

Šiomis dienomis Kauno mero Andriaus Kupčinsko buldozeris po painia Viešųjų pirkimų sistemos dūmų uždanga bandęs prastumti Kauno kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų projektą be architektūrinio konkurso, įsmuko į savo paties iškastą duobę. Nacionalinė Viešųjų pirkimų tarnyba atšaukė savo pačios leidimą vietoje atviro konkurso naudoti neskelbiamų derybų metodą, skelbia pilotas.lt.

Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus Žydrūno Plytniko rašte teigiama, jog “pakartotinai išnagrinėjusi Kauno miesto savivaldybės administracijos prašymą” panaikino savo sutikimą, kad „Kauno KKK rūmų projektinių pasiūlymų ir statybos techninio projekto paslaugų pirkimas būtų vykdomas neskelbiamų derybų būdu“.

Kauno savivaldybininkų numeris atšauktas

Tai reiškia būtent tai, kad Kauno savivaldybininkų afera, manipuliuojant Viešųjų pirkimų įstatymo 56 straipsnio 3 dalies nuostatomis, žlugo – Viešųjų pirkimų tarnyba susiprotėjo, kad KKK pastato projekto pirkimą Kaunas bando “prasukti” “kūrybingai interpretuodamas” vietos KKK statybai parinkimo konkurso rezultatus pagal visiškai kitoms apystovoms skirtą įstatymo išlygą.

Kaip žinia, 2012-aisiais Kauno „Kongresų ir konferencijų rūmų statybos vietos parinkimo urbanistinis, supaprastintas, atviras projekto“ konkursas siekė „Išrinkti tinkamiausią teritoriją Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų statybai” bei “sukurti patrauklią miestiečiams viešąją erdvę”. Ir dar nurodė konkurso dalyviams: “sukurti minėtos vietos plėtros viziją bei pateikti principinę parinktos vietos ir jos gretimų erdvių bei objektų architektūrinę detalizaciją”.

Deja, Kauno meras A.Kupčinskas ne tik ignoravo elementarią logiką, jog su urbanistinio konkurso dalyviais derybos galimos tik konkurso specifikacijos apibrėžtame urbanistiniame rate, bet ir atvirai kvailino Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybą, kaltindamas ją nekompetencija ir antikaunietiškomis nuostatomis.

Sklypą bandyta paversti pastatu

Prieš du metus gana padriką Kauno KKK rūmų statybos vietos parinkimo konkursą laimėjus architekto V.Adomavičiaus grupei, projekto “Kitas krantas” vizualizacijos netruko persikelti į oficialius Kauno savivaldybės komunikacijos kanalus ir po truputį… virsti “projektu”.

Per du metus buvo parengtas sklypo kairiajame Nemuno krante detalusis planas, tačiau paties pastato architektūrinio konkurso organizavimas Kauno savivaldybėje buvo giliai užmirštas ir palaidotas. Dabar konkurso šalininkams viešai primetama “konkursinių žaidimų” ir “laiko gaišinimo” destrukcija bei kitos nuodėmės.

Metų nusivylimas auga

Žinia, ES struktūriniai fondai yra pasirengę finansuoti konkrečius projektus, o ne romantiškas vizijas ir vizualizacijas.

Panašu, kad paradiški Kauno kultūr-infrastruktūrininkai paprasčiausiai iššvaistė laiką ir, belaukdami 2014–2020-ųjų paramos traukinio, tais projektais civilizuotai nepasirūpino.

Visai tikėtina, kad, įvertinus šiandienos aplinkybes, dėl 350 mln. litų Europos Sąjungos 2014 – 2020-ųjų struktūrinės paramos kultūros infrastruktūrai plėtoti konkuruos tie projektai, kurie bus parengti kokybiškai ir laiku. Ir gali būti, kad Kauno tarp jų bus mažai…

KAUNO KONGRESAI: TRUMPA ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJA

Audrys Karalius

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA