Visuomenė spėliojo, kokią negalią turi vairuotojas | Kas vyksta Kaune

Visuomenė spėliojo, kokią negalią turi vairuotojas

R. Tenio nuotr.

Vis dažniau pasitaiko, jog vairuotojai palieka automobilius neįgaliųjų vietoje, nors tokios teisės neturi. Norint atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, surengta pilietinė akcija „Atspėk mano negalią“. Šios iniciatyvos metu bendradarbiavo visuomeninės organizacijos, savanoriai bei policijos pareigūnai.

Akcija „Atspėk mano negalią“ rengiama pirmus metus. Šios iniciatyvos simboliu tapo lipdukas, kuris ragina paspėlioti, kokią negalią turi vairuotojas, taip siekiant sudrausminti Kelių eismo taisykles pažeidinėjančius asmenis. Taip pat vienas iš akcijos tikslų –paskatinti visuomenę aktyviau fiksuoti tokius pažeidimus, kad neįgaliems žmonėms gyenimas bent kažkiek taptų lengvesnis.

„Diskusijos metu kartu su kitomis organizacijomis kilo pastebėjimas, jog vairuotojai darosi vis atsainesni ir užima neįgalių žmonių vietas. Todėl sugalvojome, jog padarysime bendrą akciją, kuri apjungtų visą visuomenę. Nusprendėme pasipriešinti blogam žmonių elgesiui neįgalių žmonių atžvilgiu“ – apie tai kaip kilo idėja pasakojo organizatorius Ovidijus Gudaitis.

Šios akcijos metu norėta ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, bet taip pat ir nubausti tuos, kurie pažeidinėja taisykles.

„Problema tikrai egzistuoja ir gal netgi tendencijos padidėjo. Gal vasaros metu vairuotojai šiek tiek atsipalaiduoja ir teisės normos yra labiau nepaisomos. Šia akcija norima parodyti, jog prieš įstatymą lygūs visi, todėl prisijungėme prie šios iniciatyvos“ – kalbėjo bendruomenės policininkas Paulius Klikūnas.

Neįgaliems žmonėms tai amžina problema

Sveikam žmogui, ko gero, sunku suvokti, jog negalią turinčiam žmogui būtina palikti daugiau vietos. Vairuotojai dažnai ne tik savo transporto priemones palieka neįgaliems žmonės skirtose vietose, tačiau ir nepalieka pravažiavimui reikalingų tarpų. Tai apsunkina neįgaliems žmonėms atlikti kasdienius veiksmus.

„Atvažiuoji į aikštelę, išlipi, o kai grįžti būna užstatytas pravažiavimas. Ne kartą teko ir pusvalandį laukti, kol sugrįš kito automobilio vairuotojas, kad aš galėčiau įlipti į savąjį automobilį“ – apie susidariusius nepatogumus kalbėjo neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Dalius.

Kad vairuotojai nedrausmingi antrino ir vieno prekybos centro darbuotojas. Vyriškis prisipažino, kad pats turi negalią, tačiau laisvų, neįgaliems žmonėms skirtų, vietų randa retai. Mat jas dažniausiai užstato eiliniai prekybos centro lankytojai.

„Praktiškai kiekvieną dieną užstatyta būna. Aš čia dirbu, tai matau. Įvairiausių mašinų pristato ir dar, sakyčiau, dauguma tokios prabangios būna. Normalūs žmonės į šias vietas nestato“ – piktinosi Alfonsas.

Organizatoriai tikina, jog akcija pavyko

„Atspėk mano negalią“ akcijos sumanytojai organizacijos „Baltai juoda“ atstovai tikino, jog akcija tikrai pavyko. Akcijos tikslas buvo atkreipti visuomenės dėmesį ir sugėdinti vairuotojus, klijuojant ant jų langų akcijos lipdukus. Policijos pareigūnai taip pat užtvirtino, jog akcija skatina žmones aktyviau fiksuoti tokius pažeidimus ir nebijoti nekultūringų vairuotojų grasinimų.

„Norint užkirsti kelią šiai problemai, turi viskas veikti trigubai. Tai yra, tokius pažeidėjus gali bausti Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, policijos pareigūnai bei gyventojai, kurie gali nufotografuoti pažeidėjus ir atsiųsti nuotraukas pareigūnams“ – tikino bendruomenės policininkas Paulius Klikūnas.

Visi savanoriai, policininkai bei organizatoriai pasiskirstė miesto rajonus ir išvykę fiksavo rezultatus. Po kelių valandų darbo nubausta apie 20 vairuotojų, kurie paliko savo automobilius neįgaliųjų vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA