Kauno vairuotojus ragins „įsijungti“ šypsenas | Kas vyksta Kaune

Kauno vairuotojus ragins „įsijungti“ šypsenas

Po atostogų į Kauną grįžtančių vairuotojų laukia staigmena – šiandien penkiose miesto gatvėse atidengti nauji „Įsijunk šypseną“ ženklai, raginantys vairuoti be pykčio. Šiuos kelio stendus, bendradarbiaudama su Kauno miesto savivaldybe, įrengė didžiausia ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“, įgyvendinanti socialinę saugaus eismo iniciatyvą „Nulis pykčio“. Pirmieji stendai laikinojoje sostinėje įrengti Ateities ir Raudondvario plentuose, Birštono ir Masiulio gatvėse bei Savanorių prospekte.

[galerija]

„Nors Kaunas garsėja tuo, jog čia nėra didmiesčiams įprastų spūsčių, eismas miesto gatvėse intensyvus. Vien mieste gyvena apie 300 tūkstančių žmonių, registruota daugiau nei 170 tūkstančių individualių lengvųjų automobilių, kurie kone kasdien išvažiuoja į gatves. Be to, Kaunas yra sujungtas automobilių keliais su svarbiausiais Lietuvos ir užsienio valstybių centrais, taip pat Europos greitkeliu, todėl intensyvaus eismo gatvėse nepavyksta išvengti neigiamų emocijų. Tikiu, kad šie kelio stendai paskatins vairuotojus įsijungti šypsenas ir pasisemti gerų emocijų prie vairo“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pasak jo, nuo šiol į Kauną atvykusius vairuotojus pasitinkantys „Įsijunk šypseną“ kelio ženklai primins, jog į neigiamas emocijas derėtų reaguoti protingai bei stengtis jas suvaldyti.

„Mūsų atliktas Nacionalinis vairuotojų tyrimas parodė, kad miestuose vairuotojai pyktį patiria 10 kartų dažniau nei užmiestyje. Tyrimo duomenimis, didžiausią pyktį kauniečiams sukelia be įspėjamųjų ženklų persirikiuojantys, automobilį priešais užkišantys ir per vėlai posūkio signalą rodantys vairuotojai. Be to, Kauno gyventojai taip pat dažniau nei kitų šalies regionų vairuotojai pastebi tiesioginį eismo saugumo ir neigiamų vairuotojų emocijų ryšį. Tikiu, kad nauji kelio stendai ragins rodyti mažiau neigiamų emocijų kelyje bei kvies būti draugiškiems“, – sakė Raimondas Geleževičius, socialinės kampanijos „Nulis pykčio“ ambasadorius, „Lietuvos draudimo“ Valdybos narys.

Penkios ženklų įrengimo vietos laikinojoje sostinėje pasirinktos neatsitiktinai. Šiomis Kauno gatvėmis kasdien važiuoja daugiau nei 100 tūkst. miesto ir aplinkinių rajonų gyventojų, todėl siekiama transporto priemonių vairuotojus ir keleivius pasitikti su šypsena bei skatinti mieste važiuoti be pykčio, ramiai ir draugiškai.

Ženklas skatina nusišypsoti pusę vairuotojų

Be Kauno, „Įsijunk šypseną“ stendai jau yra įrengti judriausiose Vilniaus gatvėse, prie įvažiavimo į Birštono kurortą, kelio Vilnius-Kaunas aikštelėje ties nusukimu į Žiežmarius, Panevėžio-Šiaulių kelyje ir Vilniaus-Klaipėdos automagistralėje.

Liepos mėnesį „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktos Vilniaus vairuotojų, kurie stendus miesto gatvėse mato jau pusmetį, apklausos rezultatai parodė, kad Lietuvoje atsiradę nauji ženklai priverčia nusišypsoti pusę vairuotojų.

„Intensyviose sostinės gatvėse įrengę pirmuosius „Įsijunk šypseną“ kelio stendus, norėjome išsiaiškinti, kokią įtaką šis ženklas daro geresnės emocinės aplinkos keliuose kūrimui, kokias vairuotojų reakcijas skatina. Mūsų atlikta apklausa parodė, kad beveik 60 proc. vilniečių šį ženklą pastebėjo, iš jų net 87 proc. pripažino, jog „Įsijunk šypseną“ sukelia teigiamas emocijas, skatina nusišypsoti, maloniai nustebina ar nuteikia vairuoti mandagiau“, – sakė R. Geleževičius.

Tyrimas taip pat atskleidė, jog dažniausiai pravažiuodami ir pamatydami „Įsijunk šypseną“ kelio ženklą vairuotojai nusišypso (45 proc.), pagalvoja, kad jiems patinka (43 proc.), pagerėja jų nuotaika (40 proc.), kelio stendas pralinksmina, sudomina ir maloniai nustebina (30 proc.), padidina nusiteikimą vairuoti be pykčio, mandagiau (28,6 proc.), dešimtadalis vairuotojų pripažino pradedantys apie šį ženklą kalbėtis su kartu automobilyje važiuojančiais keleiviais.

Tyrimo metu paklausti, ar pritaria teiginiui, jog šis ženklas padidina nusiteikimą vairuoti be pykčio, mandagiau, jam pritarė daugiau nei 80 proc. vilniečių, o nepritarė vos 7 proc. gyventojų. „Lietuvos draudimo“ užsakymu Vilniaus gyventojų apklausą atliko tyrimų kompanija SIC (UAB „Socialinės informacijos centras“). Į klausimus atsakė 500 respondentų.

Kelio stendą išrinko visuomenė

Gatvėse statomų „Įsijunk šypseną“ kelio stendų dizainą išrinko visuomenė. Ji nusprendė, kuris iš profesionalių dizainerių sukurtų ženklų geriausiai skatintų rodyti mažiau neigiamų emocijų šalies keliuose. „Nulis pykčio“ projektą „Lietuvos draudimas“ įgyvendina bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Prieš pradėdamas „Nulis pykčio“ kampaniją „Lietuvos draudimas“ atliko išsamų vairuotojų tyrimą, kuris atskleidė, kad 95 proc. Lietuvos vairuotojų yra susidūrę su pykčiu keliuose ir bent kartais patiria neigiamų emocijų prie vairo, o 61 proc. vairuotojų sureaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį. Jo lygį Lietuvos keliuose vairuotojai vertina kaip aukštesnį nei vidutinį – 6,6 balo iš 10 maksimalių.

„Lietuvos draudimas“ yra didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė, du kartus iš eilės pelniusi „Geriausio darbdavio“ apdovanojimą, taip pat pripažinta geriausiu Vidurio ir Rytų Europos darbdaviu 2013 metais. „Lietuvos draudimo“ paslaugomis naudojasi beveik pusė milijono klientų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA