Į Valstybės finansuojamas vietas – tik išlaikius privalomą matematikos egzaminą | Kas vyksta Kaune

Į Valstybės finansuojamas vietas – tik išlaikius privalomą matematikos egzaminą

delfi.lt 2014/08/04 14:56
Archyvo nuotr.

Kaip įteisinti dalyką, kuriam nemažai kas nepritaria? Ogi įsakymą pasirašyti per patį atostogų įkarštį ir niekam apie jį nepranešti.

Taip pasielgė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, tyliai įteisinęs privalomą matematikos egzaminą tiems, kurie norės studijuoti nemokamai.

Įsakymą dėl privalomo matematikos egzamino įteisinimo nuo 2016 m. D. Pavalkis pasirašė dar liepos 31-ąją. Švietimo ir mokslo ministerija iki šiol nematė reikalo apie tai informuoti visuomenės.

Kaip numatoma D. Pavalkio pasirašytame įsakyme, asmenys, 2015 arba 2016 m. stosiantys į valstybės finansuojamas vietas universitetuose, turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą, taip pat užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu. Stojantys į valstybės finansuojamas vietas kolegijose turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį arba mokyklinį brandos egzaminą bei užsienio kalbos egzaminą.

Nuo 2016 m. stojantys į valstybės finansuojamas vietas kolegijose ir universitetuose, papildomai turės būti išlaikę matematikos brandos egzaminą. Matematikos nebus reikalaujama tik iš tų, kurie stos į menus.

Tiems, kurie stos į humanitarinių mokslų studijų srities studijų programas, egzaminą reikės būti išlaikius ne žemesniu nei patenkinamu pasiekimų lygiu. Pretenduojantys į socialinių, biomedicinos, fizinių ir technologijos mokslų studijų sričių programas egzaminą turės būti išlaikę ne žemesniu nei pagrindiniu pasiekimų lygiu.

D. Pavalkis DELFI patvirtino pasirašęs tokį įsakymą, tačiau nesugebėjo paaiškinti, ar mokiniai turės laikyti valstybinį, ar mokyklinį egzaminą. To kol kas negalėjo paaiškinti ir ministerijos Ryšių su visuomene skyrius.

„Taip, pasirašiau, tačiau jis neprivalomas – tik tiems, kurie stoja į valstybės finansuojamas vietas. Tai buvo derinta pusę metų, išbariau biurokratus, kad taip ilgtai tempia. Ir ministerijoje tam ne visi pritarė 100 proc., tačiau kaip matome iš matematikos egzaminų rezultatų, ko gero, reikia daugiau dėmesio mokyklose matematikai, logikai ir visam tiksliųjų mokslų segmentui“, – aiškino D. Pavalkis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA