Nemuno pakrantėje gimsta grandiozinis projektas be architektūrinio konkurso | Kas vyksta Kaune

Nemuno pakrantėje gimsta grandiozinis projektas be architektūrinio konkurso

2014/07/21 07:33
Archyvo nuotr.

Kauno savivaldybės sprendimas neskelbti atskiro architektūrinio konkurso mieste planuojamiems kongresų, konferencijų ir koncertų rūmams, papiktino dalį miesto architektų. Jų teigimu, tokiems svarbiems pastatams konkursas, ir net tarptautinis, būtinas. Miesto vadovas sako, kad paskelbus konkursą, būtų pavėluota gauti lėšų iš ES fondų.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba užpernai surengė konkursą, kuriame rinko vietą kongresų, konferencijų ir koncertų rūmams. Jį laimėjo keturių architektų grupė, savo projekte „Kitas krantas“, rūmus pasiūliusi statyti prie Vytauto Didžiojo tilto Aleksote. Savivaldybė dabar rengia sklypo detalųjį planą, vėliau – techninį projektą. Kai kurie Kauno architektai sako, juos abstulbino miesto valdžios sprendimas neskelbti atskiro architektūrinio konkurso, kuriame būtų išrinktas geriausias pastato projektas.

„Tai yra nepagarba architektūriniam cechui ir tai yra visiškas nesiskaitymas su elementariomis elegesio normomis“, – sako architektas Audrys Karalius.

Kauno savivaldybės valdininkų teigimu, pačių architektų parengtose konkurso vietai parinkti sąlygose yra numatyta galimybė derėtis su trijų pirmų vietų laimėtojais, kurie pasiūlė ir galimus rūmų projektus. Savivaldybės komisija iš jų ir išrinktų geriausią. Kauno meras sako, esą dar paskelbus ir architektūrinį konkursą, miestas gali pavėluoti gauti lėšų iš Europos sąjungos fondų.

„Esmė yra ta, kad laikas nelaukia, visi kovoja dėl lėšų struktūrinių fondų ir jeigu užsižaisime su konkursais, tai rezultatas, matyt, bus toks, kad įvyks gražus konkursas, kuris galbūt privilios nemažai architektų iš užsienio, bet visa tai gali tik likti vizualizacijose ir popieriuose“, – sako Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybė į komisiją geriausiam projektui išrinkti kviečia ir tris architektus. Pasak, Architektų sąjungos Kauno skyriaus vadovo, ar jie dalyvaus savivaldybės komisijoje, dar nenutarta.

Kauno valdžia rūmus, kuriuose planuojamos 700 ir 1500 vietų salės, nutarė statyti, nes mieste trūksta vidutinio dydžio salių kongresams ir koncertams. Kauno meras sako, apie 80 mln. litų kainuosiantys kongresų, konferencijų ir koncertų rūmai galėtų būti atidaryti 2018-aisiais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA