Kiek kainuoja kaunietiškos vestuvės? | Kas vyksta Kaune

Kiek kainuoja kaunietiškos vestuvės?

Kaunas, nepaisant lietingų orų, gyvena vasara, o vasara yra vestuvių metas. Besituokiantiesiems jų organizavimas jau įgrisęs iki gyvo kaulo – gausybė dalykų, kuriais reikia pasirūpinti, nuo svečių kvietimų iki apsisprendimo ar dėti alyvuoges ant sumuštinukų, ar ne. Svarbiausias, žinoma lieka santuokos įteisinimo veiksmas. Šiai vasarai jau tikriausiai nebespėsite to padaryti, nes bet tai puiki galimybė sužinoti, kiek šiemet kauniečiai moka už galimybę susisaikstyti santuokos saitais.

Lietuvoje santuoka pripažįstama teisiškai galiojančia, kai ji sudaroma civilinės metrikacijos įstaigoje arba bažnyčioje, kuri veikia Lietuvoje pripažįstama oficialiai religijos nustatyta tvarka. Taigi, oficialiai susituokti galima civilinės metrikacijos įstaigoje, bažnyčioje, arba ir ten, ir ten.

Susituokti civilinės metrikacijos įstaigoje kainuoja 70 lt. Ne per seniausiai jauniesiems atsirado galimybė įteisinti santuoką pasirinktoje vietoje. Šiam būdui visgi galioja tam tikri reikalavimai. Pirmiausia bent vienas iš jaunųjų turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą rajone, kuriame nori susituokti. Ir, žinoma, vieta turi būti rajono teritorijoje. Civilinės metrikacijos biuras pasirinktame mieste gali turėti savitų taisyklių, kurių reikės laikytis, jau nekalbant apie tai, kad santuoką įteisinantį darbuotoją reikės nugabenti iki tuoktuvių vietos ir parvežti atgal. Už galimybė susituokti neeilinėje vietoje metrikacijos biurų nustatyta tvarka reikės sumokėti 210 lt., bet tai tik oficialus fiksuotas mokestis, jeigu idėja nėra tuoktis plyname lauke, kaip Julios Roberts paskutinėse vestuvėse per „Pabėgusią nuotaką“, pakloti teks kelis kart daugiau.

Tradicinę bažnyčios santuoką besirenkantys tuoktuvininkai Kaune turi didelį pasirinkimą. Kartu su rajono teritorijomis, miestas turi daugiau nei 40 bažnyčių. Tiesa, ne visose iš jų galima atlikti vestuvių apeigas kaip, pavyzdžiui Kačerginės koplyčioje arba Pažaislio vienuolyne. Jaunieji bažnyčiose moka „auką“. Tai pinigai už apeigas, kurias atlieka kunigas, kurios paskiriamos bažnyčiai. Nėra numanyto oficialios aukos dydžio (nors kai kuriose bažnyčiose jis būna konkrečiai nurodytas. Kad interesantai nesusipainiotų), tačiau jis prasideda nuo 150 lt ir gali siekti iki 1000 litų. Čia įskaičiuojama „auka“ už sutuoktuves, taip pat kartais skiriama auka bažnyčiai ir registruojantis paliekamas užstatas, kurio jaunieji nebeatgauna.

Suprantama, kiek bažnyčių, tiek ir skirtingų taisyklių, kurios priklauso nuo jai vadovaujančio dvasininko. Tačiau tuoktuvėms senose, populiariose bažnyčiose Kauno senamiestyje ar centre, tokiose kaip Šv. Gertrūdos bažnytėlė, Vytauto bažnyčia ir Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje mažiausiai atsieina 500 lt. Nors oficiali galimybė susituokti Dievo akivaizdoje turėtų būti nemokama, pati bažnyčiai turi iš kažko gyventi. Nereikia pamiršti ir to, kad rinkdamiesi seną ir istorinę vertę turinčią žinomą bažnyčią jaunieji turės sumokėti ir už prestižą joje tuoktis, o daug ar mažai moka kauniečiai – tenka nuspręsti kiekvienam atskirai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA