Kauno rajono savivaldybė rems ir privačius darželius | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono savivaldybė rems ir privačius darželius

Kauno rajono vadovai ieško būdų, kaip padėti jaunoms šeimoms: darželinukų grupės kuriasi laisvose mokyklų patalpose, planuojami daugiafunkciai centrai, skatinamas privačių darželių steigimas, svarstomas mokesčio kompensavimo modelis.

Kompensuos vaikų išlaikymą

Liepos 3 d. meras Valerijus Makūnas susitiko su privačių darželių vadovais ir aptarė galimybę kompensuoti mokestį už vaikų išlaikymą juose.

Kauno rajone rugsėjo 1 d. duris atvers du nauji privatūs darželiai: „Vaikystės lobiai“ (Ringaudų sen.) ir „Pipirai“ (Domeikavos sen.). Šiuose darželiuose komplektuojamos septynios grupės.

Rajone veikia ir daugiau privačių darželių. Ramučiuose įsikūrusioje „Baibokynėje“, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus duomenimis, ugdoma dešimt vaikų. Akademijos miestelyje esančioje „Medeinoje“ – 15 vaikų.

Kompensavimo mechanizmą turėtų įteisinti savivaldybės taryba, taip pat tektų ieškoti papildomų lėšų biudžete. Paskaičiuota, kad vidutiniškai vienam vaikui per mėnesį savivaldybės skiriama kompensacija siektų 250 litų.

Noreikiškėse įsikūrusio darželio „Vaikystės lobiai“ direktorė Gitana Mikutytė Palekienė pastebėjo, kad į privačius darželius savo vaikus norėtų leisti ne tik pasiturintys tėvai. „Deja, mokestis jiems per didelis, todėl sveikinu savivaldybės pastangas pasidalinti šia našta“, – kalbėjo direktorė.

Meras V. Makūnas viliasi, kad priėmus sprendimą, privatūs vaikų darželiai plėsis. Apie tai jau galvoja Noreikiškių „Medeinos“ vadovai.

Reikia sutelktų pastangų

Kauno rajonas šalyje pirmauja pagal išduotų statybos leidimų skaičių, o pagal pastatytą plotą atsilieka tik nuo Vilniaus. Pakaunėje namus statosi jaunos šeimos, gimsta vaikų, todėl ikimokyklinių įstaigų poreikis didėja.

Kauno rajone į darželius nepatenka apie 1000 vaikų. Siekiant išspręsti problemą, reikėtų pastatyti ne mažiau kaip 10 naujų darželių.

Meras įsitikinęs, kad savivaldybėms ši našta nepakeliama, o Vyriausybė turėtų ją spręsti suteikdama galimybę dalyvauti įvairiuose projektuose arba skirdama papildomą finansavimą.

Pasigendama ir drąsesnių Švietimo ministerijos sprendimų dėl jai priklausančių laisvų patalpų perdavimo savivaldybės reikmėms. Savivaldybė pareiškė norą perimti baseiną Mastaičiuose ir šalia jo pastatyti darželį bei pradinę mokyklą. Darželio grupes norėtų įkurti ir nenaudojamose Aleksandro Stulginskio universiteto bendrabučio patalpose.

Naudoja mokyklų patalpas

Per paskutinius trejus metus Kauno rajone papildomai sukomplektuota 21 ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupė, priimta per 440 vaikų.

Artimiausiu metu po keturias ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes bus atidaryta Garliavos Adomo Mitkaus vidurinėje mokykloje ir Kačerginės daugiafunkciame centre. Vandžiogalos vidurinėje mokykloje, Karmėlavos Balio Buračo ir Domeikavos gimnazijose – po vieną.

V. Makūnas tvirtino, kad vaikų darželio perkėlimas į mokyklos patalpas yra vienas būdų spręsti aktualią problemą. Šiemet į tokiu būdu įsteigtas naujas grupes numatoma priimti 200 vaikų.
Darželio grupės jau veikia Ringaudų pradinėje, Girininkų pagrindinės Rokų skyriuje, Lapių, Mastaičių, Panevėžiuko ir Šlienavos pagrindinėse mokyklose. Piliuonos vidurinės Viršužiglio skyriuje, Garliavos A. Mitkaus vidurinėje mokykloje, Domeikavos gimnazijos Užliedžių skyriuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA