Jūros šventės istorija atkeliauja į Kauną | Kas vyksta Kaune

Jūros šventės istorija atkeliauja į Kauną

Organizatorių nuotr.

Jūros šventės tradicijos gimimo 80-mečiui skirta istorinės dokumentikos paroda iš Vilniaus atkeliauja į Kauną. Šį penktadienį, liepos 4-ąją, 16 val., ekspozicija bus atidaryta Istorinės LR Prezidentūros kiemelyje, esančiame Vilniaus g. 33.

Aštuonerius šventės dešimtmečius apžvelgiančioje parodoje daug įdomių nuotraukų, spaudinių, tekstų, liudijančių šio renginio reikšmę tuomet ir dabar. Parodoje pasakojama apie Jūros šventės misiją skleisti Lietuvoje jūrinę kultūrą, įtvirtinti lietuvio sąmonėje Lietuvos – jūrinės valstybės idėją, įtvirtinti jūrinės valstybės piliečio mentalitetą. Iš pateikiamos dokumentinės medžiagos matyti, jog nuo pat atsiradimo šis renginys nebuvo vien tik pramoga, o pati tikriausia jūrinio reikalo propaganda. Parodą parengė Lietuvos jūros muziejaus istorikai, remdamiesi savo ir kolegų iš Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus sukaupta medžiaga.

Tarpukario Kaunas buvo ne tik laikinoji Lietuvos sostinė, miestas prie Nemuno tapo ir Jūros šventės lopšiu. 1933 metais Kaune buvo įkurta Lietuvos ir Klaipėdos kultūrinio bendradarbiavimo sąjunga, vienijanti to meto žinomiausius literatus, akademikus ir politikus. Jai priklausė Ignas Šeinius, Vincas Krėvė-Mickevičius, Viktoras Biržiškis, Zenonas Ivinskis ir kiti. Aukščiausias sąjungos siekis buvo stiprinti Didžiosios ir Mažosios Lietuvos ryšius, įtikinti žemdirbišką tautą jūros svarba. Todėl 1934 metais Jūros diena tapo masiniu renginiu su aiškiais propagandiniais tikslais.

Nuo 1934 metų vasarą surengtos pirmosios Jūros dienos, kurios reikšmę ir svarbą iškėlė tuometis valstybės kultūrinis ir politinis elitas, iki šių dienų Jūros šventės praėjo nemažai laiko. Per prabėgusius dešimtmečius keitėsi šventės struktūra, ideologija ir šventės kūrėjai, tačiau pagrindinė šventės tema išliko ta pati – Lietuva ir jūra.

Parodos, skirtos Jūros šventės tradicijos 80-mečiui, kelionė per šalį – tai išankstinis klaipėdiškių kvietimas atvykti į pačią jūriškiausią Lietuvos kaip jūrinės valstybės šventę, uostamiestį renginiais užliesiančią šių metų liepos 25-27 dienomis.

Ekspoziciją į Kauną atlydi jūrinių simbolių kūrybinės dirbtuvės „Dirbdysiu vėtrungę”, kurios Istorinės Prezidentūros kiemelyje visiems norintiems kurti bus atvertos nuo 14 val. 2014 metai Klaipėdoje paskelbti vėtrungių metais, tad skleisdami šią žinią profesionalūs edukatoriai ir mažuosius, ir suaugusius supažindins su vėtrungių istorija, tradicijomis, simbolika, spalvomis. Kiekvienas dirbtuvių dalyvis nusispalvins vėtrungės ruošinuką, taip susikurdamas savo autentišką suvenyrą ir kartu pažins Kuršių marių žvejų tradicijas. Kūrybines dirbtuves kauniečiams ir miesto svečiams atveža Lietuvos jūrų muziejaus kūrybinė grupė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA