Referendumo fiasko: tokio žemo balsavimo aktyvumo dar nėra buvę | Kas vyksta Kaune

Referendumo fiasko: tokio žemo balsavimo aktyvumo dar nėra buvę

delfi.lt 2014/06/29 21:59
R. Tenio nuotr.

Sekmadienį likus valandai iki balsavimo pabaigos buvo balsavę 10,92 proc rinkėjų, dar 3,17 proc. rinkėjų balsavo iš anksto.

„Iki 19 val. buvo pareiškę valią 356 tūkst. rinkėjų“, – žurnalistams sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Tam, kad referendumas įvyktų, jame turėjo balsuoti pusė visų Lietuvos rinkėjų.

Referendume siūlytoms Konstitucijos pataisoms pritarė apie 70 proc. balsavime dalyvavusių žmonių, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys iš daugiau kaip pusės rinkimų apylinkių.

REFERENDUMO REZULTATAI GYVAI

300 tūkst. piliečių parašų surinkę iniciatoriai siūlė Konstitucijos pataisas, kuriomis būtų uždrausta parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims, o ateityje referendumams skelbti pakaktų 100 tūkst. Parašų.

Referendumo kritikai teigė, kad žemės pardavimo užsieniečiams draudimas pažeistų Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai.

Aktyviausiai sekmadienį balsavo Pakruojo rajono gyventojai, kur iki 19 val. savo valią išreiškė 15 proc. rinkėjų. Mažiausias aktyvumas buvo Visagine, kur balsavo apie 6 proc. Gyventojų.

Mažesnis nei vidutinis aktyvumas buvo miestuose. 19 valandos duomenimis, sostinėje Vilniuje rinkimų dieną balsavo 9 proc., Klaipėdoje – 10 proc., Kaune – 11 proc. rinkėjų.

Konstitucijos 9 bei 147 straipsnius referendumu siūloma keisti nustatant, kad referendumas skelbiamas ne mažiau kaip 100 tūkst. piliečių reikalavimu. Šiuo metu referendumui inicijuoti reikia ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų.

Konstitucijos 47 straipsnį siūloma keisti nustatant, kad žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip uždraudžiant žemę parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA