Mirus tėvams našlaičiams liko rūpestinga sesė ir kiauras stogas | Kas vyksta Kaune

Mirus tėvams našlaičiams liko rūpestinga sesė ir kiauras stogas

Asta, Lukas ir Kamilė (vardai pakeisti) gyvena vieni ir rūpinasi vienas kitu kaip išgali. Prieš ketverius metu vaikai neteko mamos, o pernai ir tėčio. Namų ūkis ir rūpestis mažaisiais užgulė vyriausiosios, Astos, pečius. Mirus tėčiui jai tebuvo devyniolika, broliui – penkiolika, o sesutei vos trylika.

Ką tik mokyklos suole sėdėjusiai Astai tėvai paliko nemažai: netekties skausmą, tėviškos šilumos ir meilės išsiilgusius mažuosius, sukrypusią bakūžę ir kiaurą stogą virš galvos. Lietus pro stogą tekšėdavo tiesiai broliui Lukui į lovą.

„Mes skųstis neturime kuo – visi sutariame, brolis man padeda sesę auklėti, o kai gauna pinigėlių prisideda prie šeimos biudžeto, nuperka maisto. Sesė padeda namuose palaikyti tvarką“ – pasakoja besišypsanti Asta prie savęs glausdama dar metų neturinčią dukrytę.

Vaikai pagalbos neprašo. Lukas po pamokų dar ir statybose padirba, vis vienas kitas litas į šeimos biudžetą. Bandė ir stogą lopyti, deja – šiferio ant stogo daugėjo, bet vistiek į lovą lašėjo. Tad padėjo vonelę ir tiek. Ką darysi.

Tačiau našlaičių istorija plinta iš lūpų į lūpas. Galiausiai ji, dėka rūpestingos socialinės darbuotojos, pasiekė Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondą (RG fondas). Gal atsiras, kas pagelbės? Ir tikrai.

Šiandien naujas stogas jau įrengtas. „Labai džiaugiuosi bendradarbiavimu, kad RG fondas, rėmėjai suteikė pagalbą šeimai. Vaikai savo galiomis tikrai nebūtų užsidengę stogo, tam reikėjo ne tik finansų, bet ir fizinės pagalbos, žinių“ – teigia Leda Petraškienė, seniūnijos vyriausioji specialistė. RG fondo paraginti, bendram projektui jėgas suvienijo tiek verslininkai, tiek studentai, tiek valstybės tarnautojai, tiek Kauno miesto gyventojai: Kauno statybininkų rengimo centro dėka suręstas stogas, medžiagas skyrė „Lytagra“ ir „Serfas“, „Kauno švara“ pagelbėjo su šiukšlių išvėžimu ir o finansiškai stogo darbus parėmė tiek įmonės tiek žmonės.

„Džiaugiamės, kad su visų geranoriškų žmonių ir įmonių pagalba užbaigėme naujo stogo dengimo darbus. Tačiau pagalbos šiai šeimai dar reikia nemažai. Pati Asta su namų ūkiu puikiai tvarkosi, deja, dėl pajamų stygiaus negali šeimai užtikrinti net to, kas mums atrodo įprasta“, – sakė RG fondo steigėja Rita Garbaravičienė.

Vaikų būstui reikalingas kapitalinis remontas. Akis užkliūna už skilusios ir paremtos krosnies; atsilaupusios ir kur ne kur išsikišusiais vinimis prilaikomos grindys; suskilinėję vandentiekio vamzdžiai; apsemtas bei rūsys…

„Astos vaikeliui jau beveik metukai. Auga graži, laiminga mergytė, kuri jau ne tik šliaužioja, o ir tvirtai stojasi ant kojų. Baisu net pagalvoti, kokios nelaimės gali laukti vaikui nugriuvus ant susiraičiusio, sukietėjusio linoleumo ar užkliuvus už kyšančių vinių. Jau nekalbant apie sugriuvusį, paramstytą, bet vis dar intensyviai naudojamą židinį“, – vardino R. Garbaravičienė ir kvietė visus galinčius padėti šeimai. – Buityje padėtų ir kiti daiktai: jaunai mamai ypač trūksta krosnelės – plyteles.

Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondo siekiamybė įgyvendinti ilgalaikio poveikio projektus ugdančius vaikų asmenybę, gebėjimus, galimybes išreikšti save bei užtikrinti saugią gyvenamąją aplinką. RG fondas teikia paramą. Norinčius ir galinčius padėti, fondas kviečia prisijungti prie socialinio tinklo paskyroje – čia rasite vaikų svajones, prie kurių išsipildymo gali prisidėti kiekvienas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA