VDU reakcija į „Veido“ reitingus: savo absolventams siūlome kitokią gyvenimo versiją | Kas vyksta Kaune

VDU reakcija į „Veido“ reitingus: savo absolventams siūlome kitokią gyvenimo versiją

Vytauto Didžiojo universiteto rektorius prof. Zigmas Lydeka teigia nesutinkantis su savaitraščio „Veidas“ užsakymu parengto Lietuvos universitetų reitingo duomenimis, kuriais remiantis VDU įvardijamas kaip paruošiantis daugiausiai bedarbių. Universiteto rektorius pastebi, kad šie pateiktieji duomenys neatspindi realios situacijos darbo rinkoje.

Abejoja dėl „Veido“ reitinge naudotos metodikos

Pasak Z. Lydekos, nėra aišku, kokia metodika buvo naudojama sudarant žurnale „Veidas“ skelbiamą Lietuvos universitetų reitingą.

„Neatskleidus vidinės informacijos – tiek duomenų surinkimo specifikos, tiek ir tikslo, kam šie duomenys yra renkami – jų rezultatus galima interpretuoti kuo įvairiausiai. Apie gautą rezultatą ir situaciją tuomet galima kalbėti visaip – ir kaip apie faktais pagrįstą realią situaciją darbo rinkoje, ir parodyti kaip sensaciją. Nelygu, kokių tikslų yra siekiama“, – teigia VDU rektorius.

Reali situacija yra visai kitokia. „Veido“ žurnale absolventų neįsidarbinimo eilė sudaryta skaičiuojant procentą nuo darbo biržoje užsiregistravusių 2013 metų laidos VDU absolventų skaičiaus. Tačiau tarp jų yra žmonių, užsiregistravusių kelis kartus dėl įvairių priežasčių ar netgi trumpam laikui, taipogi dėl socialinių garantijų užsitikrinimo galimybės, o tai didina besikreipiančių, bet ne neįsidarbinančiųjų skaičių. Jauni žmonės yra imlūs ir ieško savęs, dirba projektuose ir trumpalaikėse veiklose, kuria verslą ar užsiima individualia veikla, o po to vėl sugrįžta stebėti viešosios darbo pasiūlos.

„Tad skaičiuoti procentinį įvertį vien tik nuo šio skaičiaus nėra tikslu ir korektiška, tuo labiau – interpretuoti tai kaip bedarbystės ženklą. Tokių duomenų žurnalas kažkodėl nekomentavo plačiau. Darbo biržos mums pateikti duomenys ir konkrečios dienos pjūvis rodo, kad praėjusių metų VDU absolventų, kurie ieškotų darbo, skaičius nesiekia ir dešimties procentų“, – pabrėžė Z. Lydeka.

Pavyzdžiui, šių metų balandžio 1 d. darbo biržoje buvo užsiregistravę – 200, gegužės 1 d. – 171 VDU absolventas. Tai atitinkamai 9,1 proc. ir 7,8 proc. visų pernai VDU baigusių absolventų.

Visuose didžiuosiuose Lietuvos universitetuose per metus neįsidarbinusių absolventų procentas yra panašus. Statistika ir kiti reitingai kaip tik tą ir patvirtina.

VDU aukštai vertinamas tarptautiniuose reitinguose

VDU buvo vienas pirmųjų Lietuvos universitetų, įsitraukęs į pasaulinio masto reitingavimus, tokius kaip „QS World University Rankings“, „U-Multirank“ ir kiti.

Nuo 2013 metų pasaulio aukštųjų mokyklų reitinge „QS World University Rankings“ VDU patenka tarp aštuonių šimtų geriausių universitetų pasaulyje. Būtent šiame reitinge aukščiausias įvertinimas buvo skirtas už VDU absolventų įsidarbinimo rodiklius – beveik 100 proc. jų įsidarbina per 12 mėnesių nuo studijų baigimo.

Šiemet pirmą kartą paskelbtame tarptautiniame „U-Multirank“ reitinge, vertinant VDU bakalauro ir magistrantūros absolventų integraciją į darbo rinką regione, skirtas aukščiausias įvertinimas.

Studijos derinamos prie darbo rinkos poreikių

Studijų kokybei Vytauto Didžiojo universitete skiriama daug dėmesio: programos nuolat atnaujinamos, siūloma naujų, kurios rengiamos atsižvelgiant į darbo rinkos poreikius, nepamirštant ir tarptautinės rinkos.

Absolventų profesinės sėkmės istorijos – tai pats patikimiausias VDU kokybės įrodymas, teigia VDU rektorius. Pasak jo, šis universitetas unikalus dėl taikomo vieno geriausių pasaulyje – Harvardo universiteto – liberaliųjų menų (artes liberales) studijų modelio, kuris skirtas ugdyti savarankiškas, kritiškai mąstančios asmenybes.

„Tai atpažįsta ir tarptautiniai ekspertai, pasiūlę mums dar aktyviau pasakoti Europai apie artes liberales idėjas ir jų praktinę vertę šiandieniniam pasaulyje. Kaip tik toks modelis diegia įvairaus, kritiško ir analitiškai imlaus mokymosi ir darbo įgūdžius, išsyk pritaikomus realiam gyvenime“, – sako Z. Lydeka.

Universitetas visuomet daug investavo į savo studentus, tad ir apklausose VDU studentai vertina savąjį universitetą. Žurnale „Reitingai“ paskelbtame 2014 m. universitetų reitinge VDU užima pirmąją vietą pagal studentų požiūrio į savąjį universitetą kriterijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA