Spektaklis „Amerika pirtyje“ dramos teatre džiugina žiūrovus jau 40 metų | Kas vyksta Kaune

Spektaklis „Amerika pirtyje“ dramos teatre džiugina žiūrovus jau 40 metų

Organizatorių nuotr.

Gegužės 10-tą dieną legendinis Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Amerika pirtyje“ žiūrovus džiugino jau 700-ąjį kartą bei atšventė 40-ies metų jubiliejų.

Tai dar ne visos spektaklio sukaktys: šiemet sukanka 115 metų nuo pirmojo mėgėjiško „Amerikos pirtyje“ pastatymo, įvykusio 1899 m. rugpjūčio 20 d. Palangoje. „Amerika pirtyje“ tapo pirmuoju viešu spektakliu lietuviškos spaudos draudimo metais, ir nors mėginimas buvo mėgėjiškas, tačiau į Lietuvos istoriją įsirašė kaip svarbus lietuvių kultūros bei tautinės savimonės raidai reiškinys, netiesiogiai nulėmęs daugelį svarbiausių mūsų valstybės istorijos ir kultūros posūkių.

Spektaklio, kurį gali išvysti Nacionalinio Kauno dramos teatro žiūrovas, premjera įvyko dar 1974 m spalį. Jį pastatė režisierius Valdas Lencevičius, kostiumus ir dekoracijas kūrė garsi teatro dailininkė Janina Malinauskaitė, o muziką – kompozitorius Teisutis Makačinas. Vargu, ar tuomet nors vienas iš kūrėjų tikėjosi tokio spektaklio ilgaamžiškumo, tačiau klojimo teatro principu sukurtas spektaklis pasirodė esąs atsparus besikeičiančioms scenos meno tendencijoms.

Per ilgus gyvavimo metus spektaklis buvo vaidinamas įvairiomis sąlygomis ir aplinkybėmis: lietui žliaugiant po atviru dangumi, parke, stadione, ant ežero kranto, prie seno svirno ir netgi degant žvakėms.

„Amerika pirtyje“ neįsivaizduojame be joje vaidinančių legendinių aktorių – jie šio spektaklio varomoji jėga bei užtaisas. Jau chrestomatiniais tapusius vaidmenis kuria: Milė Šablauskaitė (Agota), Regina Varnaitė (Bekampienė), Algirdas Pintukas (Vincas), Antanas Tarasevičius (Faibčikas), Albinas Budnikas (Antanas), Rimantas Štaras (spektaklio vedantysis, žydas), Antanas Kurklietis (Bekampis). Dauguma jų vaidina nuo pat pirmosios premjeros.

Su šiuo spektakliu pažymėtas ne vieno minėto aktoriaus jubiliejus, o visai neseniai, gegužės 3-iąją, savo neeilinę 90 metų sukaktį kolegų būryje paminėjo vis dar vaidinantis Antanas Tarasevičius. Pasak Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus E. Stanciko šis spektaklis įdomus, reikalingas žiūrovui jau vien dėl jame vaidinančių aktorių talento. Ir nors dėl netekčių, naujų aktorių įvedimo spektaklis pakito, tačiau išliko toks pat nuotaikingas, laukiamas ir mėgiamas žiūrovų.

Nesuklysime sakydami, kad „Ameriką pirtyje“ – teatre ar televizijos spektaklį matė kelios žiūrovų kartos. Vyresnioji pamena laikus, kai prieš spektaklius didžiosios scenos fojė vykdavo tikra liaudies vakaronė su muzika, šokiais, dainomis bei veikiančiu kermošiumi, kurio metu buvo galima įsigyti ilgų saldainių su viduje įsukta spektaklio programėle.

Jubiliejinis spektaklis žiūrovus pakvies ne į teatro sceną, o į Lietuvos liaudies buities muziejų prie Dvaro pirties. Legendinis spektaklis apsieis be įprastų dekoracijų – jis bus rodomas tikros lietuviškos pirties prieigose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA