“Dizaino savaitė” Kaune: diena, išvien su mada | Kas vyksta Kaune

“Dizaino savaitė” Kaune: diena, išvien su mada

Organizatorių nuotr.

Mados tendencijos keičiasi kasmet ir vis greitesniu tempu gyvenančiai visuomenei darosi sunku prisitaikyti – gyventi išvien su mada ar ieškoti kokybės ir tikrumo? O gal tai įmanoma suderinti? Visgi, daugėjant globaliems, kūrybiškiems sprendimams mados srityje šiuolaikiniam žmogui konceptualus, originalus ir inovatyvus žvilgsnis į aprangą tampa vis priimtinesnis.

Trys vietos – trys mados koncepcijos

“Dizaino savaitė” Kaune gegužės 10 dieną irgi dedikuoja madai. Stilingus ir išskirtinių drabužių mylėtojus sutrauks: “One Day Fashion Boutique”, dizainerės Vilmos Marė kolekcijos ”Laikotarpis” pristatymas bei “Tapk mados dizaineriu su VDU ir UCLan”. Renginių organizatoriai tikina, kad vienoje vietoje susiburs įvairiausi Lietuvos ir užsienio mados dizaino vardai, kurie pristato jau atpažįstamų prekinių ženklų produktus, pasižyminčius originaliais ir inovatyviais kūrybiniais braižais.

“One day fashion boutique” pritraukia vis daugiau mada gyvenančių žmonių

“One day fashion boutique” šiais metais jau ketvirtus metus iš eilės vykstantis renginys, tačiau šįkart jis dar ypatingesnis. Renginio organizatorė Renata Janulevičienė tikina: “Nuo buvusių “Vienos dienos parduotuvių” renginių šis šeštadienis labiausiai skirsis savo mąstu, nes dalyvių skaičius padidėjo dvigubai. Pradėjome nuo 6 dalyvių, praeitais metais dalyvavo 16, o šiais metais į vieną vietą susirinks net 32 konceptualūs Lietuvos ir užsienio mados dizaino vardai.” “Vienos dienos parduotuvė” renginių sėkmė – sulaužytas nusistovėjęs stereotipas apie tai, kad svarbiausia tik prekė, o ištikrųjų bendravimas ir ryšio užmezgimas tarp kliento ir kūrėjo yra taip pat svarbus. Tai įrodė po renginių atsiradę nuolatiniai pirkėjai ir vis dažnesni jų apsilankymai butikuose.

Taip pat šiais metais pasirinktos ir labiau kauniečiams bei miesto svečiams prieinamos vietos – Rotušės aikštė, Senamiestis. R. Janulevičienė sako, kad: “Neveltui pardavimai – tai santykiai su klientu, o žodis santykiai – reiškia bendravimą, jokios technologijos ar marketingo strategijos nepakeis gyvo pokalbio efektyvumo.” Tad prekyba, pažintys, kolekcijų pristatymai ir prezentacijos bus išsidėsčiusios trijose skirtingose vietose, kur bus ir pačių produktų kūrėjai, dizaineriai, architektai su kuriais kiekvienas atėjęs, gales užmegsti kontaktą, iš pirmų lūpų išgirsti viską apie dominačią suknelę, kelnes ar bet kurį aksesuarą. Renginio organizatoriai pažada ne tik šiltą, jaukią dieną, bet kartu ir apie naujausias mados tendencijas sužinoti leidžiantį, renginį.

Dizainerius, architektus, parduotuvėles ir viską, kas susiję su mada galėsite rasti šiose vietose:

Medžiotojų palapinė – WindKnots, KOKOboutique, DucisVariations, Felt Style, Dryžuota pakrantė, Balta Varna, Body Talk, My spot, Feruna Boutique, Rita Radavi, Milda bags, Adatyte Livi design, Sarta Trix.

Kuzmos g. – Rezzi, Sprendipity, Jolia, Ernesta Ceramics, Kontikister, Skyberry, Nice Idea, Laukės fabrikėlis, PURI, My&Mine.

Muitinės skv. – Žalvario Jura, Gabijou, MamaMade, Magnetico, Evarica, Epapuosalai, Kirdeikiene, Rita Radavi, Stiklo gaminiai.

„Laikotarpis“ madoje – gįžimas į sąvastį

Norintys pasisemti įkvėpimo gūsio, pamatyti originalią ir išskirtinę aprangą iš arti, atidžiai ją apžiūrėti ir prieš paliesti galės tai padaryti dizainerės Vilma Marė kolekcijos pristatyme „Laikotarpis“, kuris vyks VDA Kauno fakultete. Šios dizainerės kūrybinis credo – funkcionalus dekoras. Kūrėjos darbuose atsispindi nepasidavimas niveliacijos procesui, identiteto išsaugojimas, gerbiant savo tautos išskirtinius bruožus. Kuriant, dizainerė savo idėjas įgyvendina pasitelkiant diskinius peilius, rėžiančius ar performuojančius medžiagą švariomis linijomis.

“Žmonės yra visapusiški, tačiau norint įtikti kosmopolitizmui jiems reikia užsidėti svetimas etiketes, dirbti dėl svetimo kapitalo, o taip yra nuklystama į vakarėjančias vertybes ir nebelieka skirtumo tarp savitų ir visuotinų bruožų. Manau, kad mano funkcija yra padėti žmonėms grįžti į sąvastį, nes tokie žmonės pasauliui yra labiau reikalingi ir jaučiasi čia savi.” – sako dizainerė V. Marė.

Dizainerės V. Marė drabužiai išsiskiria tuo, jog ji siekia perteikti grožį šiuolaikinėje aprangoje, modeliuojant juos iš natūralių medžiagų: megzta, suvelta vilna. Rūbų paviršius kruopščiai išsiūlėti raštais, būdingais Žalvario amžiaus baltiškiems juvelyrikos dirbiniams, keramikai.

Ruošdamasi kolekcijos pristatymui V. Marė susidūrė su klausimais: “Kas yra laikmetis? Kaip mes jį apibrėšime? Ar į jį ieina tiesiog moteris su telefonu, ar pažengsime truputį į priekį ir duosime joms dvasingesnę judesio išraišką?”. Atsakymai į šiuos klausimus paskatino dizainerę pasirinkti neįprastą kolekcijos pristatymo būdą – pantomimo etiudą. Tuo dizainerė siekia, kad moteris rūbų dizaine sulėtėtų, sustabdytų laiką ir kad būtų ne šiuolaikiškos, o vienu žingsniu į priekį.

Tad vienas iš mados dienos „Dizaino savaitėje“ Kaune renginių – Vilma Marė kolekcijos „Laikotarpis“ pristatymas, pasitelkiant pantomimo etiudą vyks VDA Kauno fakultete, Muitinės g. 4, 1 aukšto fojė. Pristatymai vyks 13, 16 bei 18 valandomis.

Kaip tapti mados dizaineriu atsakys VDU ir UCLan

Domėjimasis mada atveda ir į pačios pradžios klausimus: Kaip gimsta mados dizaineriai? Ar Lietuvos mada turi ateitį ir jei taip, tai kokią? Bent prisiliesti prie mados dizainerių kasdienybės gali leisti buvimas jų kūrybinėje aplinkoje arba atgarsiai iš profesionalų pirmų lūpų.

Stipriose, ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse mada yra labai stipri industrija, kurioje nesunkiai integruojasi kūrėjai atpažindami tendencijas ir pirkėjų poreikius. Lietuvoje tebegaliojantys „mados stabai“, siauras požiūris į madą gali būti pakeisti vis daugiau atsirandančių naujų lietuviškų prekinių ženklų kūrėjų. Prie mados dizainerių skaičiaus Lietuvoje nuo šiol prisidės ir Vytauto Didžiojo universiteto Menu fakultetas, kuris į savo patalpas irgi įsileidžia „Dizaino savaitę“. Ir kaip gi neįsileisti – nuo ateinančių mokslo metų čia bus galima įgyti „Mados dizaino“ specialybę. Ši programa yra ypatinga tuo, kad yra įgyvendinta kartu su Centriniu Lankašyro universitetu Britanijoje (University of Central Lancashire). Programoje dėstys garsūs Lietuvos mados dizaineriai, sėkmingai vystantys savo verslą bei bendradarbiaujantys su vietos bei užsienio aprangos kompanijomis.

Renginio metu bus pristatomi programos dėstytojų – Agnės Kuzmickaitės, Agnės Biskytės, Ritos Kazokaitės sukurti mados dizaino gaminiai, jų kolekcijų pristatymo akimirkos, kūrybinio proceso (eskizavimo, programavimo) momentai. “Tapk dizaineriu su VDU ir UCLan” vyks Muitinės g. 7 nuo 12 iki 19 valandos.

Prieš daugiau nei pusamžį italas Andre Suares yra pasakęs, kad „Mada yra geriausia komedijos forma, per kurią niekas nesijuokia, nes visi joje vaidina”. Globalėjančiam, kosmopolitiškam, skubančiam žmogui vaidinti, kad mada gyvena darosi vis sunkiau, nes pasaulyje tiek daug visko ir tuo pačiu arti kiekvieno iš mūsų. Tad akiračio plėtimas, inovatyvus ir kūrybiškas žvilgsnis yra kertiniai dalykai besiskuančiame mados pasaulyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA