Lietuviai pademonstravo, ką galima pagaminti iš kartono ir dviračio detalių | Kas vyksta Kaune

Lietuviai pademonstravo, ką galima pagaminti iš kartono ir dviračio detalių

Tarptautinis žaliojo dizaino konkursas pasiekė finišo tiesiąją – Lietuvoje atrinkti 10 geriausių ekologine tematika sukurtų darbų. Į kokius originalius kūrinius pavirto atliekos ir seni, nereikalingi daiktai visi norintys galės išvysti gegužės 5-11 d. vyksiančios „Dizaino savaitės“ metu Kaune.

Ši paroda bus eksponuojama Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas).

Iš viso konkursui buvo pateikti daugiau nei 40 įvairių darbų, tarp kurių geriausi – baldai, žaislai, papuošalai, interjero detalės ir kiti netikėti sprendimai iš antrinių žaliavų. Tarp šių kūrinių pateko ir dekoratyvūs šviestuvai iš popieriaus, kartono bei plastiko, papuošalai iš dviračio grandinių, kėdė iš kartoninių tūtelių, Lietuvos kultūrinio paveldo „Sodų“ atmaina, sukurta iš plastikinių šiaudelių ir kt.

Gegužės 9 d. iš šių eksponatų bus paskelbti trys geriausi darbai, kurie bus eksponuojami „Žaliosios savaitės“ metu Briuselyje kartu su geriausias italų, prancūzų ir bulgarų kūriniais. Konkurso Lietuvoje nugalėtojai taip pat pasidalins bendrovės „Tetra Pak“ įsteigtus 1000 eurų vertės prizus.

Geriausius tris darbus renka komisija, kurią sudaro dainininkė Jurga Šeduikytė, „LT Identity“ komanda (dizainerės Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė), darnaus vystymo ekspertė Indrė Kleinaitė, GRYNAS.lt žurnalistė Inga Labutytė, Renita Paleckienė iš Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ir bendrovės „Tetra Pak“ rinkodaros vadovė Baltijos šalyse Honorata Šemetienė.

„Žaliojo“ dizaino konkurse buvo kviečiami jėgas išmėginti tiek profesionalūs kūrėjai, tiek mėgėjai: menininkai, dizaineriai, studentai ir visi kiti kūrybiški žmonės, kuriems nesvetimas rūpestis aplinka. Visi konkurso dalyviai kūrė iš atliekų ar nereikalingų daiktų, medžiagų.

Šis dizaino konkursas yra Europos Komisijos inicijuotos aplinkosauginės kampanijos „Būkime sąmoningesni“ dalis. Po žaismingu kampanijos fasadu slypi rimta informacija: atliekose dažnai yra vertingų medžiagų, kurias galima grąžinti į ekonomiką.

Šiandien Europos Sąjungos ekonomika dėl prasto atliekų tvarkymo praranda daugybę potencialių antrinių žaliavų. 2010 m. ES iš viso susidarė 2520 mln. tonų atliekų – vidutiniškai 5 tonos vienam gyventojui per metus. Komisijos užsakymu atliktame tyrime įvertinta, kad visiškai įgyvendinus ES teisės aktus dėl atliekų, iki 2020 m. būtų sutaupoma 72 mlrd. eurų per metus, metinė ES atliekų tvarkymo ir perdirbimo sektoriaus apyvarta padidėtų 42 mlrd. eurų ir būtų sukurta daugiau kaip 400 000 darbo vietų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA