Akcijos „Tušti namai” metu Kaune išdygo 77 atminimo namukai | Kas vyksta Kaune

Akcijos „Tušti namai” metu Kaune išdygo 77 atminimo namukai

Siekis patirti „matrica” efektus kelyje – neretam baigiasi magistrale į Anapus. Atmenant per pastaruosius 5 m. Kauno keliuose žuvusius 77 žmones, pirmadienį surengta akcija – „Tušti namai“. Ji simboliškai šliejosi prie išvakarėse minėtos Gyvybės dienos.

Akciją rengusiai pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijai „Baltai Juoda“ balandžio 28-osios naktį po įvairias Kauno vietas išvežioti specialius Atminimo namukus padėjo apie 100 dalyvių: baikeriai iš klubų „Aliens MC“ ir „Phoenix MCC”, Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos atstovai ir aktyvūs miestelėnai.

Pirmąkart vykstančios akcijos metu, žuvusieji kelyje atminti, jų mirties vietose išdėliojus stiklinius namukus su viduje degančiomis žvakėmis ir trumpais eismo įvykio aprašais.

Kelių giltinė nesnaudžia

Kauno apskrities VPK VTV Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis atskleidė, kad Lietuvos keliuose per metus vidutiniškai žūsta apie 700 žmonių, iš kurių daugiau kaip 10 proc. – vaikų.

„Kiekviena žūtis kelyje dramatiškai pakeičia žuvusiojo šeimos gyvenimą. Privalome atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, šiandien tą darome prisijungdami prie akcijos „Tušti namai“, – sakė T. Stauskis.

Aiškindami akcijos simbolio – namuko idėją, iniciatyvos rengėjai teigė, kad stiklainėlyje deganti žvakė vaizduoja gyvybę, kuri, po aplinkybių įsikišimo, staigiai užgęsta. Tuomet žmogaus namas lieka tuščias, kaip ir namukai, sudegus žvakėms.

Ant kiekvieno akcijos simbolio išraižyta mirties priežastis, bylojanti apie giltinės pasivaikščiojimą visai čia pat, o ypač greta tų, kurie kelyje elgiasi itin neatsargiai. Vieno namuko istorija:

„2011-03-30 Kauno r. sav. automagistralinis kelias: Kaunas-Zarasai-Daugpilis, 14,99 kilometre žuvo pėsčiasis. Įžengus į važiuojamąją kelio dalį, kur nėra perėjos, jį partrenkė pravažiuojantis vilkikas su priekaba, po kontakto su vilkiku ant pėsčiojo, gulinčio važiuojamojoje dalyje, užvažiavo kitas vilkikas su priekaba”.

Prisiminti ir atminti

„Akcija „Tušti namai“ atkreipia visuomenės dėmesį į pačią svarbiausią duotybę – gyvybę. Privalome ją sergėti. Kad yra poreikis rengti tokią akciją – nedžiugina, tad simboliškai atmindami žuvusiuosius kelyje, kartu viliamės, jog visuomenė rimtai susimąstys apie elgesį kelyje. Juk sekantis Atminimo namukas gali atitekti tau – niekas nėra apsaugotas”, – sakė akcijos „Tušti namai“ organizatorius ir „Baltai Juoda“ vadovas Paulius Klikūnas.

„Kai užgęsta žmogaus gyvybė – artimuosius apima tuštuma. Kuo žuvęs žmogus artimesnis – tuo namuose atsiranda daugiau tuštumos”, – sakė pašnekovas, pastebėjęs, kad jo gyvenamame rajone išdygo 5 akcijos namukai.

Akcijos rengėjų siekiamybė, kad kiekvienas išvydęs šį namuką susimąstytų apie savo elgesį kelyje ir elgtųsi kaip įmanoma atsargiau.

Nori aplenkti vėją

Baikerių klubo „Aliens MC“ prezidentas Julius Urbaitis teigė akcijoje su baikeriais dalyvaujantis, norint išreikšti socialinę atsakomybę, kurią turi prisiimti kiekvienas:

„Privalome prisiimti atsakomybę už netektis, nes kažkieno padarytos klaidos žmogaus gyvenimą per akimirksnį gali padaryti jau tik istorija. Dalyvaudami akcijoje, norime išgelbėti kam nors gyvybę. Taip pat remiame aktyvųjį Kauno jaunimą ir jų reikšmingą iniciatyvą. Stebiuosi tokiu patriotišku jaunimu, kuris neturėdamas jokio politinio intereso, savanoriškai, pilietiškai, iš savo lėšų vykdo akciją, turinčią didžiulę reikšmę. Jų nepalaikyti būtų – kažkaip nebaikeriška”, – teigė J. Urbaitis.

Pašnekovas tikino, kad tikri baikeriai keliuose rodo gerą pavyzdį, ko nepasakysi apie nutrūktgalvišką jaunimą:

„18-mečiai „pasikinko” sportinį motociklą, skriejantį 320 km/val., neturėdami jokios atsakomybės. Gazas iki dugno – ir nori aplenkti vėją. Bet motociklas klaidų nedovanoja! Jaunuoliai nesusimąsto, kad mamai visą likusį gyvenimą gali tekti stumdyti neįgaliųjų vežimėlį.“

Jam antrino ir policijos atstovas T. Stauskis, pažymėjęs, kad per pastaruosius 13 m. neįgaliųjų, po nelaimių keliuose, padaugėjo apie 30 000.

Greičio šėlsmui – kitos vietos

Pasak J. Urbaičio, paspausti akseleratorių, pasukti rankenėlę – proto nereikia, bet norint važiuoti saugiai – privalu to mokytis:

„Jei nori greičio – važiuok į Kačerginę, eik į specialias mokyklas, būk lenktynininkas, ralistas. Kai jau turėsi daug medalių – tada galėsi išvažiuoti į gatvę pasimaivyti, – sakė J. Urbaitis ir pridėjo: „Juk jaunimui taip norisi išskirtinumo”.

Pasak J. Urbaičio, motociklas – kaip universitetas: kol nebaigi 12 klasių, tol negali į jį bandyti stoti, taip ir norint įvaldyti motociklą – mokytis būtina:

„Normaliam pasauly, pavyzdžiui, Amerikoje, kai perki motociklą, privalai sugebėti jį atkelti nuo žemės, riboti galingumus, išmanyti kitas subtilybes, o Lietuvoje to nėra, todėl dauguma ką nori, tą su jais ir išdarinėja”.

Atsakomybė už kitą

Per pustrečios valandos 5 akcijos namukus įvairiose Kauno vietose išdėliojęs organizacijos „Baltai Juoda“ savanoris Gediminas Morkevičius ragino visuomenės narius susimąstyti apie savo elgesį kelyje ir prisiimti atsakomybę kito asmens atžvilgiu:

„Paskaičius nelaimingas istorijas ant akcijos namukų, matyti – įvykiai kraupūs, ir žūsta ne tik automobilininkai, motociklininkai, bet ir nemažai pėsčiųjų. Mes visi susiję”.

„Žiauru, kai pats važiuoji taisyklingai, prisisegęs saugos diržus ir staiga prieš eismą atlekia girtas, prisiuostęs ar be teisių vairuojantis beprotis, staiga trenkiasi į tave ir užmuša. Toks neatsakingas žmogus atneša didžiulį gedulą į žuvusiojo namus. Tai neatleistina”, – teigė J. Urbaitis.

Netekties glėby

Baikerių klubo „Aliens MC Lithuania“ prezidentas J. Urbaitis ir „Baltai Juoda“ savanoris G. Morkevičius prisiminė jų artimiesiems kelyje nutikusias skaudžias istorijas:

J. Urbaitis: „2012 m. netekome vieno klubo „Aliens MC Lithuania“ nario – klebono Dariaus Sruoginio, tačiau ne dėl nesaugaus vairavimo – į jį trenkėsi kita transporto priemonė ir nubloškė amžiams… Tad, jei ši akcija išgelbės nors 1 žmogų – bus padarytas nežmoniškas darbas”.

G. Morkevičius: „Prieš daugiau nei 10 m. vienas mano klasiokas ėjo šalikele iš mokyklos ir buvo partrenktas. Metus išgulėjo reanimacijoje, o paskui atsidūrė neįgaliojo vežimėlyje. Matėme jo būseną, žmogui buvo absoliučiai netikėta ir nepakeliamai sunku”.

J. Urbaičio manymu, visuomenėje vyksta natūrali atranka: „Seniau tą dalyką išspręsdavo karai, ligos, gamtos stichijos, o dabar žmonės save naikina keliuose”.

Akcijos „Tušti namai“ metu išdėliotuose namukuose, šviesa žybsėjo ir antradienio rytą, juose išrėžtas 77 pražuvėlių istorijas smalsiai tyrinėjo praeiviai.

Skirmantės Javaitytės inf.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA