Ar Kaunas pasiruošęs Dizaino iššūkiui? | Kas vyksta Kaune

Ar Kaunas pasiruošęs Dizaino iššūkiui?

Įvairaus formato šviečiamieji ir pramoginiai renginiai, parodos, kūrybinės dirbtuvės – tai galima paslėpti po raidėmis „DS“. „Dizaino savaitė“ – tai vienas iš renginių, įtrauktų į Kauno miestui svarbių renginių sąrašą.

„Dizainas Kaunui nėra svetimas“, – šypteli iniciatyvos kuratorius Kaune, visuomenės veikėjas, verslininkas Giedrius Bučas. Prašau jo plačiau papasakoti apie tai, kas gegužės 5-11 dienomis vyks mūsų miesto erdvėse.

– Giedriau, apie „Dizaino savaitę“ pirmą kartą dar žiemą kalbėjome erdvėje, kurioj dizaino ir novatoriškų idėjų tikrai netrūksta. Ir štai jau kitą savaitę startuoja ši iniciatyva, kuri šiemet tuo pačiu metu vyks net penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tu esi Kauno renginių kuratorius, nebijočiau skambaus pavadinimo „renginio siela“. Suskumbu klausti kodėl?
– Prieš trejus metus vienas iš „Lietuvos dizaino forumo“ įkūrėjų vilnietis Vytautas Gurevičius po mano raginimo daryti daugiau renginių Kaune, pasakė man „jei nori – daryk“. O iki tol DS dalyvaudavome kaip salonas ir visi kiti kaip dalyviai buvo tik atskiros įmonės, kurios savo salonuose ar kitose erdvėse pasakodavo apie savo veiklą, pristatydavo produktus. Tiesa, jų buvo labai mažai, todėl pasiūliau renginius Kaune daryti didesne apimtimi ir platesnei auditorijai, nes, mano manymu, mums trūksta dizainiškumo.

– Įdomi sąvoka. Kas tai?
– „Dizainiškumas“? (Juokiasi) Ką aš žinau? Nesu dizaineris, bet žinau, kas man patinka, sekam pasaulines tendencijas. Aplink visur įprasta mums komercija ir visi per tai pateikia save, o aš manau, kad galima daryti kitaip. Nenutolstu nuo verslo, bet norisi visuomenei pateikti idėjas, pristatyti įdomias prekes, o gal tiesiog įkvėpti kūrybai – tai tam tikra prasme vienas iš dizaino savaitės tikslų.

– Kokie dar DS tikslai?
– Visuomenė supažindinama su dizaino procesu. Čia dalyvauja ir profesionalai, ir pradedantys kūrėjai. Tai suvienija visas grupes, visas bendruomenes, kalbančias apie dizainą. Verslas, menas, inovacijos, vartojimo kultūra – visa tai persipina. Bene pagrindinis DS tikslas – platformos suteikimas meno, dizaino bendruomenės saviraiškai, tikslu visuomenę supažindinti su dizaino kultūra ir procesu.

– Mini verslininkus, kūrėjus, vartotojus. Gal gali pateikti konkrečių pavyzdžių, paminėti pagrindinius būtent Kauno Dizaino savaitės akcentus šiemet?
– Tam, kad DS „taptų kūnu“ mes daug dirbame. Subūrėme organizacinį komitetą, kuriame yra žmonės iš įvairių sričių. Tai ir aukštųjų ar profesinių mokymo įstaigų atstovai, architektai, dizaineriai, savivaldos atstovai, studentai ir kiti veiklūs žmonės. Todėl taip gimė DS programa, kuri yra labai spalvinga, bet kartu labai įdomi ir naudinga tiek miestiečiams, kurie netapatina savęs su dizainu jokia prasme, tiek ir įvairių sričių profesionalams, kasdien dirbantiems dizaino srityje bei miesto svečiams. Taip pat esame dėkingi partneriams ir rėmėjams bei Kauno miesto savivaldybei už paramą organizuojant šį renginį.

– Papasakok plačiau apie renginius. Arba gal reiktų sakyti „pasidalink, nes tai miestas, kuris dalinasi…“.
– (Juokiasi) Taip, tai irgi viena iš temų, nes kalbėsime apie logotipo ir netgi šio konkretaus logotipo-prekinio ženklo kūrimą. Tai viena iš temų. Bet apie viską iš pradžių.Visus jau gegužės 5-ąją dieną pakviesime į erdves, kur kaimynystėje įsikūrusi tikra dizaino kalvė. Renginys „Susipažinkime“ vyks VU KHF Tarybos menėje. Tai oficiali DS pradžia, o šios minikonferencijos metu kalbinsime renginių kuratorius, išsamiai pristatysime labiausiai akcentuojamus renginius mieste. Visą savaitę Rotušės aikštėje veiks informacinis štabas, kur visi galės gauti išsamią informaciją apie DS renginius mieste. Apie savo veiklą ir DS metu organizuojamus renginius papasakos Kauno gatvės meno festivalio „Nykoka“ iniciatorius Tadas Šimkus. Ignas Šalnaitis, kuris yra iniciatyvos „Mano balkonas“ autorius, pristatys savo idėjas apie balkonų puošybą. Apie vienos dienos parduotuvę po atviru stogu papasakos „One day fashion butique“ sumanytoja Renata Janulevičienė. „Velovelo“ atstovas Vytautas visiems dviračių mylėtojams atskleis šios transporto priemonės kultūros ir dizaino tendencijas. Pasisakys vienas žymus visuomenės veikėjas, architektas, Kauno miesto patriotas Audrys Karalius, kurio dėka padovanosime miestui dovaną – įamžinsime rutiną (Juokiasi). Tai savotiškas Dizaino savaitės spaudas.

– Skamba išties intriguojančiai, bet tai kartu ir didelis iššūkis ir atsakomybė.
– Iššūkis, bet, kaip jau ir minėjau, mes prieš trejus metus „paėmėme ir padarėme“. O atsakomybė neatskiriama mano gyvenimo būdo filosofija. Šiuo atveju ji dar didesnė, kadangi Kauno miesto valdžia šį renginį įtraukusi į miestui svarbių renginių sąrašą. Smagu, kad šiais metais mes ne tik organizuojame teminius renginius salonuose ar ekspozicijas miesto vitrinose, bet ir kuriame naujas tendencijas kviesdami visuomenę aktyviai dalyvauti, siekiame išliekamosios vertės.

– Galiu tik palinkėti sėkmės ir tikiuosi sudalyvauti renginiuose. Primink, jei gali, kur galima rasti išsamią informaciją, datas ir laikus.
– Patogiausia informacijos ieškoti internete adresu www.dizainosavaite.lt. Taip pat – su mumis susidraugauti socialiniame tinkle Facebook. Dar kartą kviečiu gegužės 5-ą d. 17 val. ateiti į VU KHF, o visą savaitę visais rūpimais klausimais drąsiai kreiptis į Rotušės aikštėje įsikūrusį informacinį štabą, kur DS savanoriai suteiks išsamią informaciją.

Su Giedriumi Buču kalbėjo Rimantė Adomaitytė, „Dizaino savaitė 2014“ organizatorių informacija

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA