Šančiuose nori statyti atvirą koloniją – Pusiaukelės namus | Kas vyksta Kaune

Šančiuose nori statyti atvirą koloniją – Pusiaukelės namus

Kaunas.lt nuotr.

LR Teisingumo ministerija siūlo Kaune įgyvendinti Norvegijos fondų finansuojamą projektą – Pusiaukelės namus. Tai namai, kuriuose būtų apgyvendinti asmenys, norintys integruotis į visuomenę, ir kuriems liko mažai laiko iki paleidimo į laisvę.

Į Pusiaukelės namus patenka tik tie asmenys, kurios atrenka komisijos ir kurie jau susiradę darbą arba tęsia mokymąsi kurioje nors mokymo įstaigoje. Tokius namus siūloma įsteigti Šančiuose esančioje Drobės gatvėje, greta Tėvo namų.

Šią savaitę vykusiame susitikime su Šančių gyventojais dalyvavo Teisingumo ministerijos viceministras Saulius Lipeika, ministro patarėja Eglė Bagdžiūnaitė, Kauno miesto mero pavaduotojas Vasilijus Popovas, Kauno tardymo izoliatoriaus direktorė Živilė Mikėnaitė, Šančių seniūnas Ričardas Rusteika ir kt. Susitikime taip pat dalyvavo policijos, žmogaus teisių gynimo, seniūnijos, bendruomenės centro, nevyriausybinių organizacijų, greta esančių įstaigų darbuotojų atstovai – iš viso apie 100 žmonių.

„Pusiaukelės namai veikia daugelyje šalių. Lietuvoje numatoma tokius namus steigti didžiuosiuose miestuose. Norvegai nusprendė paremti šį projektą, dabar norime jus supažindinti, kas tuose namuose gyventų, kaip žmonės iš įkalinimo įstaigų būtų atrenkami, kas juos kontroliuotų ir prižiūrėtų”, – sakė teisingumo viceministras Saulius Lipeika.

Pasak ministro patarėjos E. Bagdžiūnaitės, vietiniai gyventojai neturėtų bijoti, nes šie žmonės arba dirbs, arba mokysis – valkataujantys, vengiantys darbo į Pusiaukelės namus nepateks. Jie bus kontroliuojami – jeigu nustos dirbti arba mokytis, tuoj pat bus sugrąžinti ten, iš kur atvyko.

„Nereikia priešiškai nusiteikti prieš žmones, kurie pateko į kalėjimą, bet stengiasi integruotis į visuomenę ir pakeisti gyvenimo būdą. Nuo to mums visiems bus tik saugiau”, – sakė E. Bagdžiūnaitė.

„Kaunas – sudėtinė Lietuvos dalis. Šie žmonės Lietuvos piliečiai. Mes negalime teigti, kad tokių namų mums nereikia, tokios kaimynystės nenorime. Šiuose namuose būtų apgyvendinami Kauno ir Kauno rajono gyventojai, dirbantys ir besimokantys, ieškantys tikrojo ir teisingo kelio. Visi norime saugiai gyventi, todėl negalime sakyti „neleisim, nenorim” – reikia ieškoti kompromiso”, – sakė mero pavaduotojas V. Popovas.

Susitikimo pradžioje gyventojai buvo nusiteikę labai karingai, pateikė daug klausimų, rodė surinktus parašus, kalbėjo apie vaikų saugumą, nekilnojamojo turto nuvertėjimo tikimybę. Vėliau, kai buvo išaiškintos Pusiaukelės namų steigimo aplinkybės ir visos įmanomos saugumo priemonės, aistros šiek tiek aprimo, skelbia Kauno miesto savivaldybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA