Kaune atidarytas pirmasis roko muzikos baras | Kas vyksta Kaune

Kaune atidarytas pirmasis roko muzikos baras

Kauno Rotušės aikštėje esančiuose XV a. rūsiuose atidarytas pirmasis roko muzikos baras „Rock Pub“. Atidarymo proga atgaivinta ne tik geriausia visų laikų Europos, JAV ir net Lietuvos roko muzika, bet ir sukurta originaliausia roko stilių atspindinčio įvaizdžio interpretacija. Po beveik keturias valandas trukusio floristo Antano Mažono triūso, pristatytas rekordinis meno kūrinys – rokeriškas švarkas iš daugiau nei 50 skirtingų augalų rūšių. „Rock Pub“ interjerui sukurti panaudota net 20 originalių platininių ir auksinių užsienio roko grupių plokštelių bei atributai iš koncertinių turų, per 10 elektrinių gitarų ir autentiški Anglijos barų (angl.: pub) baldai.

Įkvėpė gėlių vaikų idealogija ir roko simboliai

Roko muzika neatsiejama nuo ekstravagantiškų simbolių ir netikėtų aprangos detalių. Šeštojo – septintojo dešimtmečio muzikos gerbėjai jaučia ypatingą nostalgiją „gėlių vaikų“ laikotarpio muzikai.

„Šiandien daugeliui rokas asocijuojasi su masyviomis grandinėmis, metalinėmis kniedėmis ir odiniais drabužiais, tačiau roko muzikos istorija susijusi ir su hipių kultūra. Gėlių vaikais vadinami maištingos sielos jaunuoliai rengėsi išskirtinai spalvingai, tačiau klausėsi „revoliucingos“ roko muzikos“, – apie originalią idėją sujungti rokeriškas detales ir gėles drabužyje pasakojo A. Mažonas.

Panaudoti augalai išsiskyrė savo neįprastumu. Anot floristo, žalias šiurpinis gvazdikas, protėja, ripseliai, ceropegijos ir daugelis kitų augalų, savo charakteriu atspindi gitaros rifus, mušamųjų ritmus ar jausmingą vokalą. Klasikinis roko palydovas – motociklai buvo panaudoti kaip roko generolo antpečiai.

„Labai sudėtinga vienu darbu išreikšti visą muzikos kryptį ir netgi pasaulėžiūrą, bet galima bent keliais niuansais prisiliesti prie temos. Be jokios abejonės, šis meno kūrinys atspindi roko muzikos įvairiapusiškumą nuo Rock’n’Roll’o iki Bitlų, David Bowie, Blondie ir daugelio kitų atlikėjų“, – savo kūrinį interpretavo floristas.

Beveik keturias valandas floristo modeliu sutikusi išbūti Renata Jampolskė pasakojo, jog namuose dažnai skamba įvairių laikotarpių roko muzika.

„Tai leidžia man ir vyrui atsipalaiduoti nuo kasdienių darbų ir susikurti ypatingą energetika pasižyminčia atmosferą, pasikrauti idėjų naujiems projektams. Su draugais mėgstama atsipalaiduoti ten, kur skamba gera muzika, tad šis „Rock pub‘as“ bus įrašytas į mūsų lankytinų užeigų sąrašą.“

Renata Jampolskė pasakojo, kad su vyru Mariumi, lankydamiesi užsienyje, būtinai užsuka ir į vietinius roko barus ar klubus.

Naujasis baras atsižada popso

Gimęs iš meilės muzikai, neformalios aplinkos baras sieks tapti maištingosios roko muzikos gerbėjų susibūrimo ir linksmybių vieta.

„Sieksime suteikti barui naktinio gyvenimo kultūros statusą ir išlaikyti angliško pub‘o dvasią, todėl pasižadame atiduoti visą duoklę roko muzikai. Tai reiškia, jog čia neišgirsite jokios pop muzikos“, – tvirtai laikytis savo idėjos pažadėjo baro įkūrėjai.

Vos tik įžengus į „Rock Pub“ barą, interjeras pats kalba už save. Čia viskas dvelkia nostalgišku aštuntojo dešimtmečio stiliumi: vinilinės plokštelės, ant sienų kabančios gitaros bei istorinės nuotraukos. Baro įkūrėjai pažada, kad čia skambės garsiausių roko grupių bei atlikėjų, tokių kaip Doors, Led Zeppelin, Trex, Rolling Stones, Butterfly top dainos. Garbingą vietą „Rock pub“ muzikos grojaraštyje užims ir lietuviškų roko grupių atliekami kūriniai.

Į atidarymą pakviestas Kęstutis Ignatavičius sakė, kad „Kaunas jau seniai laukė tokios vietos, kurioje savo vietą ras kitokio stiliaus muzikos gerbėjai. Senoviniai rūsiai ir roko muzika yra geras derinys pavargusiems nuo masinio produkto.”

Renginys neapsiėjo be roko istorinių interpretacijų ir pikantiškų detalių, o baro šeimininkai pažadėjo dalintis geriausios muzikos atradimais bei organizuoti išskirtinius vakarus.

„Rock Pub“ idėją pagimdė meilė roko muzikai

Idėja atidaryti roko muzikos barą verslininkui A.Mažeikai augo ir stiprėjo ne vienerius metus. „Rock Pub“ įkūrėjas pripažįsta, kad yra užkietėjęs melomanas.

„Itin myliu roko žanrą, nes užaugau klausydamasis tokios muzikos. Nuo paauglystės klausydavau kiekvienos roko atlikėjų plokštelės, kuri patekdavo į rankas. Etalonais tuo metu buvo Rolling Stones, Jimmy Hendrix, Janis Jopplin“, – pasakoja pašnekovas. Baro savininkas prisimena, kad vertino ir lietuvių roko grupes. „Būdavo užsidėdavau džinsinę striukę ir skubėdavau į Palangą su draugais koncertuoti. Tuo metu grojau gitara“, – prisimena A. Mažeika.

Vinilinės plokštelės, puošiančios „Rock Pub“ baro sienas, nėra atsitiktiniai trofėjai. Kiekviena jų turi savo istoriją. „Anksčiau muzika vienydavo žmones. Plokštelės buvo deficitas ir geros muzikos ieškojimas buvo procesas. Beieškant ir įvairiais keliais gaunant diskutuodavome apie muziką, atlikėjus ir grupes, dalindavomės naujienomis“, – pasakojo A. Mažeika.

Sukaupta unikalia vertingų muzikos įrašų kolekcija verslininkas ketina pasidalinti ir su baro lankytojais. Sekmadieniais čia žadama organizuoti melomanų apsikeitimo plokštelėmis vakarus, tad visi norintieji dalintis gera muzika turės savo edrvę.

Itin didelis dėmesys įrengiant muzikos dvasia persmelktą erdvę skirtas techninei įrangai. Į kokybišką ir specialiai užsakytą muzikos aparatūrą investuota per 180 tūkstančių litų, ji bus pirmoji tokia aparatūra Lietuvoje. Įkvėpti roko ir hipių laikų dvasios ir akis paganyti į vertingas interjero detales gali kiekvienas, kuriam nors kiek patinka gera muzika bei geras maistas. Kauno rotušėje atsidaręs „Rock Pub“ roko muzikos gerbėjams duris atvėrė jau šiandien.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA