Kaune atidarytas naujas centras neįgaliesiems – vienas stipriausių Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kaune atidarytas naujas centras neįgaliesiems – vienas stipriausių Lietuvoje

Jono Danielevičiaus nuotr.

Kovo 28 dieną atidarytas naujas Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro padalinys – Socialinių paslaugų žmonėms su proto negalia skyrius (Pabiržės g. 26, Kaunas). Statybos darbai čia truko dvejus metus ir kainavo beveik 4 mln. lt.

Moderni terpė

Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro direktoriaus Algirdo Šimoliūno teigimu, žvelgiant į paslaugų neįgaliesiems sektorių – naująjį statinį galima laikyti vienu stipriausių Lietuvoje: čia išvystyta infrastruktūra, teikiamas platus spektras paslaugų – spalvų ir muzikos terapija; veikia relaksacijos, dailės, tekstilės, keramikos užimtumo kabinetai, moderni kompiuterių klasė, sporto salė su įvairiausia įranga.

Taip pat teikiamos apgyvendinimo paslaugos Savarankiško gyvenimo namuose (trečiajame pastato aukšte, – aut. past.).

„Kai 1997 m. įkūrėme Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centrą – net pasvajoti negalėjome, kad per 17 m. bus atidaryti dar trys padaliniai: Socialinių paslaugų žmonėms su psichikos negalia skyrius, Savarankiško gyvenimo namai žmonėms su judėjimo negalia ir šiandien duris atvėręs – Socialinių paslaugų žmonėms su proto negalia skyrius. Sustoti nėra kada – tikimės plėstis ir toliau!“, – entuziastingai kalbėjo A. Šimoliūnas.

Naujasis padalinys galės priimti 35 klientus turinčius sunkesnę proto negalią, dieną čia veiks užimtumo grupė, o naktį 15 asmenų su lengvesne protine negalia – galės apsistoti Savarankiško gyvenimo namuose.

Tikėti ir daryti

Pastatą šventinęs Šančių parapijos klebonas Virginijus Birjotas atskleidė ant „Norų drugelių“ (į dangų paleisti popieriniai drugeliai su lankytojų linkėjimais šiam Centrui, – aut. past.) – parašęs tris pagrindines dorybes: „Tikėjimas, Viltis ir Meilė“: „Linkiu, kad tarp šitų sienų jos ir gyventų. Sakoma, veltui statytojai vargsta – jeigu dievas nestato. Lai Jisai stato, remia jūsų darbus ir globoja visus šiame name gyvensiančius ir beisilankysiančius“, – vylėsi V. Birjotas ir pakvietė susirinkusiuosius sudalyvauti bendroje maldoje.

Atidarymo šventėje dalyvavusi LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė akcentavo susitelkimo ir pagalbos silpnesniajam svarbą: „Taip norėtųsi, kad visos problemos, kurios siejasi su žmogaus gyvenimu – būtų sprendžiamos: nebūtų kalbama, nebūtų žadama, o tiesiog imama – ir padaroma. Finansai lemia daug ką, bet žmogiškasis faktorius – pajauta ir supratimas, kad REIKIA padėti – yra pats didžiausias. Nes idėjos atsiranda, bet ką reiškia vien idėjos? Reikia jomis tikėti! Kurie tiki ir įgyvendina – verti didžiausios pagarbos“, žvelgdama į naujojo padalinio direktorių kalbėjo A. Pabedinskienė.

Dėmesys darbuotojams

Seimo narė Vida Marija Čigriejienė pažymėjo, kad sveikieji privalo sudaryti palankias sąlygas neįgaliųjų integracijai į visuomenę ir pasidžiaugė, kad šis procesas vyksta: „Danų gatvėje (Danų g. 15 įsikūręs Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centras, – aut. past.) ir čia (Pabiržės g. 26) – turime du nuostabius, šiuolaikinius centrus, pritaikytus ir protinę, ir fizinę negalią turintiems asmenims. Tai labai pasitarnaus šių žmonių gerovei“, – teigė V. M. Čigriejienė ir tarsi paburnojo Centro direktoriui A. Šimoliūnui: „Dovanoju medį, linkiu jį puoselėti ir pagaliau atsikratyti blogo įpročio – rūkymo. Meskite rūkyti ir padarykite Seimo narę laimingą! Ar teks darbinę pataisą paruošti?!“, – šmaikštavo Seimo narė.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas atkreipė dėmesį į personalo darbo sąlygų svarbą ir pasidžiaugė, kad ir valstybė, ir savivaldybė rodo deramą dėmesį socialinės paskirties įstaigoms: „Čia dirbantys žmonės – teikia nelengvas, bet reikalingas socialines paslaugas, tad nusipelno geresnių darbo sąlygų. Europinės lėšos, kartu kofinansuojant Kauno miesto savivaldybės biudžetui, ministerijai – tikiu, bus prasminga investicija“, – sakė A. Kupčinskas.

1 2
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA