Kaune mokesčių inspektoriams įkliuvo pogrindinė „dantukų fėja“ | Kas vyksta Kaune

Kaune mokesčių inspektoriams įkliuvo pogrindinė „dantukų fėja“

VMI nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, jog patikrinus VMI pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją, išaiškintas Kauno mieste nelegaliai veikęs odontologijos kabinetas.

Įvertinę gautą pranešimą, mokesčių inspektoriai, kaip tikri pacientai, paskambino gydytojai bei užsiregistravo vizitui. Dėl apsilankymo sutarta po savaitės. Į viename Kauno daugiabučių įsikūrusį „pogrindinį“ odontologijos kabinetą inspektoriai pateko iš bendrosios laiptinės – jokio atskiro įėjimo, iškabos, nieko, kas liudytų, jog veikla vykdoma oficialiai. Aptarę gydymo eigą bei įkainius, mokesčių inspektoriai galiausiai prisistatė ir nurodė savo tikrąjį savo apsilankymo tikslą. Sulaukusi tokių svečių gydytoja nustebo ir sutriko.

Patikrinimo metu inspektoriai nustatė, jog odontologės licenciją turinti gydytoja savo, kaip ūkio subjekto, veiklos nėra įregistravusi. Į odontologijos kabinetą paversto buto savininkė taip pat negalėjo pateikti Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijos. Be kita ko, ji neturėjo ir kitų tokiai veiklai reikalingų leidimų – pvz. higienos paso ir pan. Medicininę įrangą pogrindinė „dantukų fėja“ esą gavusi iš savo draugės, o paslaugas teikianti neva nuo šių metų pradžios ir tik giminaičiams bei draugams. Oficialiai kitoje privačioje odontologijos klinikoje dirbanti specialistė apie įkainius spręsdavo „iš akies“, mokesčių inspektoriai nerado oficialiai patvirtinto paslaugų kainyno.

„Kadangi gydytoja odontologės praktika vertėsi nelegaliai, savaime suprantama, nevedė jokių buhalterinės apskaitos dokumentų. Po patikrinimo gydytojai surašytas administracinių teisės pažeidimų (toliau – ATPK) protokolas ir medžiaga perduota teismui dėl nuobaudos skyrimo. Vadovaujantis ATPK nuostatomis už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla, kuriai reikalinga licencija, gresia bauda su įrangos, žaliavų bei neteisėtai gautų lėšų konfiskavimu“, – sako Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Tokie išaiškinami nelegalios veiklos atvejai kritiškai vertinami ir kitų atsakingų institucijų.

„Lietuvos Respublikos odontologų rūmai, rūpindamiesi odontologinių paslaugų kokybe ir pacientų sauga, tokius atvejus vienareikšmiškai vertina neigiamai. Teisės aktų nustatyta tvarka verstis odontologijos praktika bet kuri įmonė gali tik sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos licenciją, suteikiančią teisę teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) ir/ar burnos priežiūros paslaugas, o gydytojas odontologas praktikuoti gali tik licencijuotoje įstaigoje. Kitokio pobūdžio veikla yra neteisėta ir pažeidžianti teisės aktų reikalavimus“, – teigia LR Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

Kauno AVMI primena, kad mokesčių administratorius vykdo projektą „Baltieji chalatai“, kurio tikslas – užtikrinti mokesčių vengimo prevenciją bei savarankišką ir teisingą mokestinių prievolių vykdymą privačios medicinos sektoriuje. Praėjusiais metais Kauno AVMI atliktų kontrolės veiksmų metu šio sektoriaus mokesčių mokėtojams priskaičiavo apie 145 tūkst. litų papildomų mokėtinų mokesčių, taip pat mokesčių mokėtojų patikslintose deklaracijose apmokestinamojo pelno padidinimo (nuostolio sumažinimo) suma siekia beveik 434 tūkst. litų.

Kauno AVMI vadovas G. Muznikas pastebi, kad projekto metu vykdyti veiksmai turėjo teigiamos įtakos – skaičiuojama, jog lyginant su 2012 m. praėjusiais metais šiame sektoriuje mokamas darbo užmokestis didėjo 31 proc. bei 41 proc. sumokėta daugiau gyventojų pajamų mokesčio. Pernai pradėtas projektas bus tęsiamas ir šiemet.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA