10 elektroninio deklaravimo metų: kasmet sutaupomi milijonai litų popieriui | Kas vyksta Kaune

10 elektroninio deklaravimo metų: kasmet sutaupomi milijonai litų popieriui

Kas vyksta Kaune nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — Kauno AVMI) informuoja, jog nuo šiandien pajamas ir turtą deklaruojantiems gyventojams Elektroninio deklaravimo sistemoje (toliau — EDS) yra parengtos preliminariosios gyventojų pajamų deklaracijos (toliau — preliminariosios deklaracijos) bei pajamoms deklaruoti skirtos pažymos. Pajamų ir turto deklaracijas gyventojai turi pateikti iki š. m. gegužės 2 d. Jau 10 metų tai patogiausia padaryti prisijungus prie EDS.

„Kaip ir kasmet preliminarių deklaracijų laukia gyventojai, norintys pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatomis bei susigrąžinti dalį praėjusiais metais patirtų išlaidų, individualią veiklą vykdantys, turtą ir pajamas dėl įvairių kitų priežasčių deklaruojantys mokesčių mokėtojai. Iš viso per dešimtmetį EDS vartotojų skaičius šalyje išaugo iki 1,6 mln. Praėjusiais metais Kauno apskrityje e. būdu pajamas deklaravo 98 proc. mokesčių mokėtojų, o 2004 m. už 2003 metų mokestinį laikotarpį – tik 9 proc. deklaracijų buvo elektroninės.“ — sako Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė, pažymėdama, kad EDS kasmet padeda sutaupyti virš 40 mln. litų mokesčių mokėtojų lėšų, o gyventojai, užpildydami elektroninę deklaracijos versiją, užtrunka triskart mažiau laiko.

Kauno AVMI primena, kad deklaruoti pajamas ir sumokėti GPM privalo gyventojai, praėjusiais metais vykdę individualią veiklą, o politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme, ir jų šeimos nariai privalo pateikti pajamų ir turto deklaracijas.

Pažymėtina, jog, mažinant administracinę naštą, individualią veiklą vykdantiems gyventojams praėjusių metų pajamų atskirai deklaruoti ir VMI, ir „Sodrai“ nebereikia — VMI elektroninės deklaracijos formą papildė naujomis eilutėmis, tad informaciją, kurią anksčiau mokesčių mokėtojai teikė „Sodrai“ individualiai, nuo šiol VMI pateiks už juos.

„Net ir įdiegus EDS, pradžioje, norint pateikti deklaraciją, reikėjo atlikti nemažai veiksmų: prisijungus prie sistemos, atsisiųsti ir įsidiegti programą ABBY eFormFiller, parsisiųsti deklaracijų maketus ir, juos ranka užpildžius, atspausdinti, pasirašyti bei išsiųsti registruotu laišku arba pristatyti į VMI teritorinį padalinį.“ — pirmuosius elektroninio deklaravimo metus primena J. Stankienė ir teigia, jog šiemet net 600 tūkst. vartotojų, prisijungusių prie sistemos „online“ režimu, tereikia paspausti nuorodą „pateikti“, nes visa reikiama informacija deklaracijoje jau yra pateikta.

2013 m. Kauno apskrities gyventojams buvo grąžinta per 45 mln. litų mln. Lt praėjusių ir ankstesnių mokestinių laikotarpių GPM permokų. Kaip ir kasmet gyventojams, deklaravusiems GPM permoką, VMI, atsižvelgdama į valstybės biudžeto lėšas, sieks GPM permokas pervesti kuo anksčiau. Gyventojams, kurie elektroniniu būdu pateiks teisingas pajamų deklaracijas, permokos bus pradėtos grąžinti jau balandžio mėnesį, o tiems gyventojams, kurie teiks popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka — iki liepos 31 d.

Šiemet mokesčių mokėtojai, paskambinę VMI Mokesčių informacijos telefonu 1882, gali autentifikuotis ir sužinoti asmeninę informaciją apie mokesčius. Tuo tikslu mokesčių mokėtojas, autorizuotų elektroninių paslaugų srityje Mano VMI pasirinkęs Nustatymai – Keisti kontaktus, turi nurodyti telefono numerį (-ius), iš kurio (-ų) planuoja skambinti telefonu 1882, bei susigeneruoti PIN kodą, kurį naudos autentifikuodamasis telefonu. Taip pat išsami informacija teikiama VMI interneto svetainėje.

Ne vienas rytų Europos šalių mokesčių administratorius, įsidiegdamas EDS, pasinaudojo gerąja VMI praktika. EDS už daugiafunkcionalumą bei platų teikiamų paslaugų spektrą 2007 m. apdovanota Europos Komisijos iniciatyva paskelbtame E. Valdžios konkurse, kur jai suteikta „Gerosios praktikos žymė“ (angl. Good practice 2007), o 2010 m. Lietuvos Respublikos Seime, konferencijoje „e. Demokratija: įvesti“, EDS apdovanota už sukurtą didžiausią pridėtinę vertę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA