Be ko šį pavasarį neišsivers stileivos? | Kas vyksta Kaune

Be ko šį pavasarį neišsivers stileivos?

G.Daškevičiaus nuotr.

„Esame pamišę dėl savo darbo ir kūrybos, bet gerąja prasme“, – sako iš Visagino kilusi, tačiau jau septynerius metus Kaune gyvenanti bei kurianti dizainerė Olesia Les ir jos kolega kaunietis juvelyras Karolis Gustas.

Kartu dirbantys jauni žmonės tiki savo sėkme ir tvirtai žino, jog kartu jie gali kalnus nuversti. Interviu metu O. Les ir K. Gustas atskleidė savo įkvėpimo šaltinius bei papasakojo, kokių aksesuarų ir drabužių nevalia pamiršti šį pavasario–vasaros sezoną.

Kaip pradėjote dirbti kartu?

Karolis: Susipažinome šią vasarą. Su visa profesionalų komanda kūrėme bendrą projektą. Ruošėme fotosesiją, kurią įgyvendinant plušėjo fotografai, plaukų ir makiažo specialistai bei drabužių dizainerė Olesia. Bendras komandinis darbas parodė, jog esame panašūs. Mane įkvėpė jos užsidegimas, polėkis kuriant bei meilė darbui. Jau pirmojo susitikimo metu buvo aišku, jog drauge galime daug nuveikti. Olesią vadinu savo kūrybos seserimi (juokiasi – aut.past.).

Olesia: Dirbti su pirmuoju mūsų bendru projektu sutikau nedvejodama. Ten susipažinau su fantastiškais žmonėmis. Tai tapo mūsų bendrų darbų ir nuoširdžios draugystės pradžia.

Tačiau dviems jauniems ir kūrybingiems žmonėms turbūt sunku dirbti kartu. Ar nekyla nesutarimų dėl modelių, naujų projektų?

Olesia: Mes dirbame palikdami vienas kitam laisvę. Aš visada parodau Karoliui eskizus, pakomentuoju pagrindinę kolekcijos idėją, nuotaiką, spalvas. Jis greitai viską supranta. Tikriausiai dar nėra buvę, jog dėl ko nors nesutartume.

Karolis: Taip. Mes tiesiog ieškome kompromiso, kuris mus abu tenkintų ir kol kas nesusidūrėme su sunkumais. Esame kolegos, kurių mintys liejasi laisvai ir ta pačia kryptimi, todėl ir kurti drauge yra vienas malonumas. Olesia renkasi medžiagas, spalvas ir modelius, o aš sprendžiu, kaip paryškinti tam tikras drabužių detales, papildyti modelius aksesuarais.

Karoli, ar prisimenate pirmą savo sukurtą papuošalą? Kam jį padovanojote?

Karolis: Jei atvirai, juvelyriką atradau netikėtai. Ilgą laiką ieškojau savęs tiek kūryboje, tiek gyvenime. Baigęs universitetą išvykau į kelionę po Aziją, kuri ir lėmė apsisprendimą pasukti būtent šiuo keliu. Pirmieji darbai dienos šviesą išvydo dar Taikomosios dailės mokyklos suole. Tai buvo baltų motyvais paremta pjaustyta segė. Juvelyriką visada vertinau labai rimtai, todėl nuotraukose įamžindavau kiekvieną savo darbą. Tai leido man stebėti, kaip atsiranda nauji įgūdžiai ir vis labiau tobulinti kuriamus papuošalus.

Daugelis mano darbų atiteko šeimos nariams bei artimiesiems. Žinote, fantazija ir meistriškumas padeda sukurti neįtikėtinus dalykus. Tačiau metalas nėra itin plastiška medžiaga. Su juo dirbti nelengva. Tenka nemažai nuveikti, kol metalo gabalėlis virsta papuošalu. Kūrybinėse dirbtuvėse labiausiai mėgstu žalvarį. Būtent šio metalo dirbiniais dar nuo seno puošėsi mūsų protėviai. Ilgainiui žalvarį pakeitė daug brangesni metalai ir daugelis jį tiesiog pamiršo. Būtent dėl to savo kūryboje stengiuosi jį pakylėti į naujas aukštumas, suteikti naujas ir modernias formas. Žalvariniai papuošalai gali atrodyti netgi prabangiai.

Kur semiatės įkvėpimo? Kas padeda sukurti naujus darbus, kolekcijas?

Olesia: Gali nuskambėti banaliai, bet neretai mane įkvepia Karolis. Jis yra visiškai atsidavęs savo darbui ir gali dieną dirbti, o naktį kurti papuošalus mūsų kolekcijoms. Ir taip ištisą savaitę! Toks užsidegimas stebina, užkrečia ir įkvepia. Taip pat didelę įtaka mano fantazijai ir jos vaisiams daro muzika, istoriniai kostiumai, gamta. Šiuo metu jaučiu mados istoriko Aleksandro Vasiljevo, aktorės ir režisierės Renatos Litvinovos bei dizainerio Juozo Statkevičiaus įtaką kūrybai.

Karolis: Nuolat lankausi įvairiuose mados renginiuose, parodose. Man, kaip ir Olesiai, didelę įtaką daro muzika bei gamta.

Kuo jūsų bendra kolekcija skiriasi nuo individualių, kurias kūrėte iki pažinties?

Olesia: Nauja mūsų kolekcija yra itin pavasariška, moteriška, elegantiška, subtili ir lengva. Jos fotosesijai panaudojome gausybę gėlių. Tai pabrėžia viską, kas vyksta moters galvoje pavasarį (juokiasi – aut.past.). Medžiaga – plonas ir lengvai krentantis trikotažas, kuris idealiai priglunda prie kūno. Norėjosi sukurti kasdien dėvėti tinkamą, elegantišką ir patogią kolekciją. Papuošalai čia taip pat lengvi. Dominuoja gamtos motyvai.

Karolis: Ši kolekcija tikrai atėjo drauge su pavasariu. Ji lengva, pavasariška ir kupina pastelinių spalvų.

Esatę sakę, jog papuošalai ir drabužiai negali konkuruoti. Jie vienas kitą turi papildyti. Kaip manote, ar lietuvės nepersistengia besipuošdamos?

Olesia: Viena dailiosios lyties atstovių grupė nuostabiai ir skoningai pasirenka aksesuarus net ir prie kasdienės aprangos. Aš džiaugiuosi matydama tokias merginas ir moteris. Tačiau yra ir kitokios moterys. Jos labai mėgsta puoštis. Tai nėra blogai, bet puošiantis reikia turėti saiką. Gatvėje pastebiu merginas vilkinčias blizgučiais išpuoštus marškinėlius, blizgias striukes. Aksesuarai taip pat būna blizgūs ir masyvūs. Tuo pat metu merginos avi ir leopardo kailio rašto aukštakulnius. Taigi, apie skonį čia kalbėti sunku. Tačiau yra ir minimalizmo šalininkės. Tai tikrai nėra nuobodus stilius. Tokios merginos save išreiškia per šukuoseną, makiažą, aprangą ar elgesį.

Kalbant apie taisykles, kaklo papuošalo forma turi tikti prie drabužio iškirptės. Taip pat reikia pasirinkti tik du aksesuarus. Negalima puoštis auskarais, vėriniu ir apyranke ar žiedu vienu metu. Taip pat teigiama, jog deimantų negalima rinktis dienos metu. Jie labiau tinka vakarui, po 17 val. Yra daug stiliaus subtilybių, kurių ir pati norėčiau išmokti.

Pavasaris jau čia. Ką patariate rinktis šį sezoną, o ką geriau palikti spintoje?

Olesia: Nereikia vaikytis greitos mados. Reikia atrodyti stilingai, o tai yra kur kas svarbiau nei mada. Tikrai nereikia kiekvieną sezoną pirkti vis naujų drabužių. Tačiau jei žmogus turi tam lėšų ir gerą skonį – puiku! Tik tokių žmonių yra nedaug. Nepamirškite nustatyti savo figūros tipo (smėlio laikrodis, kriaušė, obuolys ar kt.). Tai padės pasirinkti tinkamus drabužių modelius. Dėvėkite patogius, bet tvarkingus drabužius. Dabar madingi marškiniai, languotas audinys, įvairūs raštai, sportiniai bateliai.

Karolis: Atėjus pavasariui daugelis moterų renkasi vis lengvesnius audinius ir atviresnius drabužius. Nebijokite rinktis masyvesnius papuošalus. Tai gali būti ir plati apyrankė ar kelių apyrankių komplektas. Taip pat derėtų nepamiršti ir auskarų. Vasarą puikiai tinka kabantys ir šiek tiek žaismingi auskarai, kurie gali būti ir asimetriški. Svarbu nepersistengti ir neapsikrauti daugybe aksesuarų. Juk jie skirti paryškinti, o ne užgožti moters grožį. Kaip ir drabužius, aksesuarus reikia derinti tarpusavyje. Tinkamai pasirinkti papuošalai drabužių deriniui suteiks papildomą akcentą.

Kalbino Karolina Marcinkevičiūtė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA