Kaunietis atskleidžia schemą, kaip imituojamas Laisvės alėjos atnaujinimas mero pažadais | Kas vyksta Kaune

Kaunietis atskleidžia schemą, kaip imituojamas Laisvės alėjos atnaujinimas mero pažadais

Kauno miesto mero pažadus atnaujinti miesto simboliu vadinamą Laisvės alėją kauniečiai girdėjo ir prieš 2011 metų ir prieš 2007 metų savivaldos rinkimus. Tačiau pagrindinės miesto gatvės veidas nesikeičia iki šiol…

Šį laišką rašau ne tik dėl to, kad giliai širdyje trokštu matyti bundančią Laisvės alėją, kuri simbolizuotų antro pagal dydį Lietuvos miesto atgimimą. Rašau šį laišką, nes man įgryso, jog didžioji dalis Kauno politikų tik imituoja darbą, o rinkėjams, deja, to gana. Dauguma kauniečių vertina ne valdžios veiklos rezultatus, o procesą…

Negaliu pykti ant rinkėjų. Iš savivaldybės nuolatos pateikiamos informacijos gali susidaryti įspūdis, kad mūsų miesto valdžia atkakliai dirba, triūsia, kasdieną rūpinasi Kauno gerove. Net važinėja į tarptautines parodas, kurios kauniečiams ne taip pigiai kainuoja.

Tačiau kur rezultatai? Kur Laisvės alėjos atnaujinimas, kurį miesto meras jau žada aštuntus metus?

Noriu pateikti pavyzdį kokie viešųjų ryšių triukai padeda išsilaikyti miesto vadovo kėdėje net ir nepasiekus konkrečių rezultatų. Kaip sukuriamas mero “darbštuolio” vaizdinys? Schema labai paprasta:

Kauniečiams duodamas pažadas – atliksime konkretų darbą. Visą kadenciją niekas nevyksta (išskyrus viešus pranešimus), o kadencijos pabaigoje įvyksta koks mažai reikšmingas veiksmas, kuris leidžia merui iškelta galva žengti į kitą kadenciją. Ir taip rinkimai po rinkimų.

Pavyzdžiui: pirmąją savo meravimo kadenciją (2007-2011 m.) Andrius Kupčinskas pažadėjo rekonstruoti Laisvės alėją. Tik kadencijos pabaigoje buvo parengtas techninis projektas ir gautas statybos leidimas.

Rinkėjams numetama garsi žinutė prieš pat 2011 m. savivaldos rinkimus – „Štai mes paruošėme Laisvės alėjos atnaujinimo projektą, o kitą kadenciją imsimės rekonstrukcijos darbų“…

Antrąją mero kadenciją (2011-2015 m.) vėl atnaujinimo darbai delsiami. Meras teisinasi, jog darbai nevyksta, nes dar nežinomas ES fondų finansavimo prioritetai. 2014 m. vasario pabaigoje Kauno valdžia patvirtino miesto biudžetą: lėšų Laisvės alėjos atnaujinimui nenumatyta.

Tačiau, net neabejoju, kad likus pusmečiui iki šios kadencijos pabaigos, meras paskelbs viešąjį pirkimą (net ir neturint tam pinigų) pirmam Laisvės alėjos etapui įgyvendinti. Kodėl likus pusmečiui? Nes pirkimo procedūros truks daugiau nei 6 mėnesius. Rinkėjams bus numetama garsi žinutė prieš pat rinkimus – “Štai mes paskelbėme Laisvės alėjos atnaujinimo viešąjį pirkimą, o kitą kadenciją darbai prasidės“.

Tad, jeigu kauniečiai ir toliau rinks merą orientuotą į procesą, o ne į rezultatą, kitos kadencijos pradžioje išgirsime, jog … Laisvės alėjos rekonstrukcija bus įgyvendinama iškart po to, kai miestas pasistatys Koncertų ir kongresų rūmus. Ir panašūs pasiteisinimai tęsis kadencija po kadencijos… Gaila, bet tokiais tempais Laisvės alėjos rekonstrukcijos galime ir nesulaukti.

Mylintis Kauną Kaunietis,
Paulius Kazakauskas

Jei savo nuomone norite pasidalinti ir jūs, rašykite kaunas@kasvyksta.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA