Iš šiltųjų kraštų grįžta paukščiai. Būtinos kovo 10 – osios tradicijos | Kas vyksta Kaune

Iš šiltųjų kraštų grįžta paukščiai. Būtinos kovo 10 – osios tradicijos

Kauno Botanikos sode šiandien surengtoje „40 paukščių grįžimo” šventėje prisimintos tradicijos, kurios, anot senolių, turi įtakos visiems ateinantiems metams. Dar galite spėti lemti sau sėkmę.

Nuo senų senovės kovo 10 – ąją buvo švenčiamas paukščių parskridimas. Sakoma, kad į Lietuvą tądien sugrįžta apie keturiasdešimt šiltuose kraštuose žiemojusių paukščių rūšių.

Senoliai tikėjo, kad jei kovo 10 – ąją laikosi šalna, tuomet galima tikėtis, kad dar keturiasdešimt dienų ji ir išliks. Šeimininkėms „40 paukščių sugrįžimo” šventės metu patariama iškepti 40 bandelių, kad vasara javai derėtų, o kai kur, dažniausiai Žemaitijoje, manyta, kad šią dieną reikia praleisti „savame lizde” (su savo šeima), nes tikėta, jog šią dieną kur nors toliau iš namų išvažiavus gali imti nesutarti su saviškiais.

Į šventę pirmadienį Botanikos sode susirinkę mažiausieji persirengė įvairiausiais paukščiais, dalyvavo piešinių konkurse, galėjo išbandyti įvairiausių atrakcionų. Oficialioje programos dalyje visus susirinkusius pasveikino Botanikos sodo direktorė Vida Mildažienė, su paukščių balsais supažindino ornitologas Juozas Miškinis, bet labiausiai vaikus nudžiugino „Ąžuolyno meškučių cirko” artistė Agnė, kuris ne tik pademonstravo, ką gali jos dresuoti balandžiai, bet ir leido vaikams kartu su ja dalyvauti programoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA