Aktyvus Kauno jaunimas surengė akciją – „Tulpė senolei“ | Kas vyksta Kaune

Aktyvus Kauno jaunimas surengė akciją – „Tulpė senolei“

Organizatorių nuotr.

Kovo 8-osios popietę, linksmai strikinėjant saulės zuikučiams ir mieste zujant tulpėmis apsiginklavusiai vyrijai – 30 organizacijos „Baltai Juoda“ savanorių keliavo sveikinti Kauno slaugos ligoninėje gulinčių dailiosios lyties atstovių.

Pagerbdami vyresniąsias išminties, harmonijos ir besąlygiškos meilės skleidėjas, Tarptautinę moters dieną pilietiškai aktyvūs jaunuoliai surengė akciją – „Tulpė senolei“. Jos metu, ligonėms dalintos savanorių išlankstytos origami tulpės, dovanoti apkabinimai ir nuoširdūs sveikinimo žodžiai.

Reakcijos – įvairios

Pasak akcijos rengėjų, keliaujant per palatas – sulaukta įvairių moterų reakcijų: vienos svečius pasitikdavo su šypsena, kitos prisipažindavo nešvenčiančios Moters dienos, o trečios buvo – neapibrėžtumo stadijoje.

Visgi, visos jos sutiko, kad gėlės ir dėmesys – visuomet lauktina iš vyrų, o dalis net iškėlė idėją, kad Moters diena turėtų būti švenčiama – kasdien:

„Moterį gerbti reikia kiekvieną dieną, o ne kartą metuose“, – sakė Kauno slaugos ligoninėje gulinti Angelė (80 m.). Ji pasakojo Moters dienos niekada nešventusi ir visuomet į ją žvelgusi skeptiškai:

„Prisimenu, kartą grįžtu Kovo 8-ąją iš darbo ir matau – vyras pietus paruošęs. Sakau jam: „Ką čia išdarinėji? Nori, kad aš juos išversčiau? Tuomet kiekvieną dieną daryk pietus, o ne kartą per metus! Kasdieną bent bulvę nuskusk!”. Mano vyras prie buities visai neprisidėjo, būdavo sunku“, – atviravo pašnekovė ir pridūrė: „Moters diena man nesukelia jokių emocijų, aš jos nešvenčiu“.

Kita Kauno slaugos ligoninės pacientė – Aldona Irena (86 m.) taip pat teigė nei anksčiau, nei dabar Moters dienos nešvenčianti: „Tai nelietuviška šventė, todėl jos nepripažinome. Mano manymu, yra žymiai vertingesnių švenčių – tai gimtadieniai, vardadieniai, tačiau kiekvienas laisvas rinktis – ką švęsti ir ko – ne. Visgi, gal Kovo 8-oji – labiau jaunimo šventė?“, – svarstė moteris.

„Moters dieną švęsdavome visuomet – tai labai reikšminga šventė, juk moterys – gyvybės nešėjos. Nuo moters priklauso žmonijos ateitis, likę vieni – vyrai nukeliautų bala žino kur“, – teigė senelė Elžbieta (93 m.).

Dėmesys – džiugina

Kauno slaugos ligoninės bendrosios praktikos slaugytoja Valerija Dukavičienė pasakojo, kad kasmet per Moters dieną ligoninėje jaučiamas sujudimas: „Kovo 8-ąją mūsų ligoninė sulaukia daugybės sveikintojų, kad ir šiandien – buvo labai daug lankytojų, nešinų tulpėmis. Senolės, žinoma, džiaugiasi, gal tik senesnių pažiūrų moterys šios dienos tikina nešvenčiančios, o didžioji dalis – Moters dieną sutinka džiaugsminga nuotaika“, – teigė pašnekovė.

V. Dukavičienė pažymėjo, kad ligonių gerovei ypač svarbu aplinkinių dėmesys: „Užtenka gėlytės, smulkmenėlės ar tiesiog gražaus žodžio – ir senolio nuotaika iškart pasitaiso. Ypač pradžiugina jaunimas – jų apsilankymas seneliams – didžiulė dovana, suteikianti gerų emocijų“.

Ji pastebėjo, kad pagal ligonių lankymo dažnumą, populiariausia šventė išlieka – Motinos diena. Toliau seka Moters diena, Ligonių diena, Kalėdos, Kūčios ir Velykos.

Pagerbti moterį

Pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda” vadovas Paulius Klikūnas teigė, jog šia, jau tradicine tapusia akcija – buvo nusilenkta moteriškumui: „Moterys, tarsi chameleoniškas slėpinys, kurių mintyse užkoduotas „meilės failas“ visai žmonijai, tad pasveikinti jas tokia proga – mums didžiulė garbė“.

„Pernai šioje akcijoje dalyvavo vos septyni žmonės, o šįmet idėją palaikė – jau 30-ties aktyvių jaunuolių būrys. Pastebima, kad jaunimas vis labiau atsigręžia į tikrąsias vertybes: pagarbą žmogui, moralę, bendruomeniškumą, pagalbą silpnesniam. Tai džiugina ir skatina toliau rengti panašias akcijas”, – tikino P. Klikūnas.

Organizacijoje „Baltai Juoda“ savanoriaujanti Eglė Rudzkytė (25 m.) teigė, kad dalyvavimu akcijoje „Tulpė senolei“, norėta simboliškai padėkoti kiekvienai moteriai už rūpestį, meilę ir altruizmą.

„Kovo 8-osios šventę suprantu kaip dėkingumo ir pagarbos ženklą moterystei, motinystei, pačiam gyvenimui – juk jis veši puoselėjamas, pirmiausiai, moters dėka. Todėl akcijos „Tulpė senolei“ metu stengėmės aplankyti ir pagerbti kiekvieną slaugos namų moterį, pasveikinti ją ne tik su Moters diena…”, – pasakojo E. Rudzkytė.

Mergina atviravo, kad pamačius nušvitusius aplankytųjų veidus, nuoširdžias šypsenas – praskaidrėjo ir savanorių diena: „Akcija atnešė abipusį džiaugsmą“, – teigė E. Rudzkytė.

Skirmantė Javaitytė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA