Kandidatas į prezidentus iš Kauno V. Lašas: jei tavęs nelaiko keistuoliu, vadinasi, nedarai nieko naujo | Kas vyksta Kaune

Kandidatas į prezidentus iš Kauno V. Lašas: jei tavęs nelaiko keistuoliu, vadinasi, nedarai nieko naujo

2014/02/26 12:21
Asmeninio archyvo nuotr.

„Taip yra visame pasaulyje. Jei nori ką nors nauja, rizikuoji. Ir jeigu tavęs nelaiko keistuoliu, vadinasi darai tai, kas nepakankamai naujo“, – LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė kandidatas į prezidentus Vladas Lašas.

Kandidatų Prezidento rinkimuose registracija baigėsi. Paskutinis užsiregistruoti panoro technikos mokslų daktaras, verslininkas ir vizionierius V. Lašas. Žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis kandidatu į prezidentus.

Paskutinis lašas prieš rinkimų maratoną. Akivaizdu, kad sąmoningai nutarėte būti tuo paskutiniuoju lašu. Ar noras tapti Prezidentu – dar viena Jūsų ambicija? Gal dalyvaudamas rinkimuose siekiate kokių nors kitų tikslų?

Pastaruosius trejus metus įgijau daug visuomeninės patirties. Sukauptas patyrimas ir versle, ir akademinėje bendruomenėje, manau, padėtų suformuoti šiek tiek kitokį požiūrį į šią sritį, problemas. Iš tiesų, dažnai ir į mokslo sritį atėjęs naujas žmogus gali pasakyti tos srities ekspertui, kaip, atrodytų, neįmanomą dalyką padaryti įmanomu.

Esate bene vienintelis verslininkas Lietuvoje, kurio vadybos praktika yra patekusi į pasaulinius vadybos vadovėlius. Papasakokite apie savo darbo organizavimo būdą, kurio esmė – pasiskirk sau atlyginimą pats.

Tai – viena mūsų naujovių, kuri buvo mielai priimta ir mūsų kolektyve, ir kitų pastebėta. Esu ne kartą sakęs ir mūsų Vyriausybės atstovams: gal mes galime planuoti, kad po 5 ar 10 metų mes ir visoje valstybėje galėtume paskatinti kiekvieną pilietį galvoti apie mokesčius taip, kad jis pats galėtų nuspręsti, kokius mokesčius jam mokėti.

Reikėtų ypatingai aukšto piliečių sąmoningumo.

Tačiau mes galime siekti tokio tikslo, tam reikia tobulinti visą administravimą, skaidrumą viešajame sektoriuje. Tada žmogus supras, kam tie mokesčiai naudojami ir ką jis asmeniškai gauna. Ir galės laisvai pasirinkti. Abipusis atvirumas ir pasitikėjimas labai daug reiškia.

Naują būdą, kai darbuotojai patys sau pasiskiria atlyginimus, sugalvojote prieš pat krizę?

Taip, tai buvo padaryta prieš krizę, mes tikėjomės ir norėjome padidinti atlyginimus, taip ir atsitiko. Lūkesčiai pasiteisino, sulaukėme iš darbuotojų labai daug įdomių minčių, atvirumo. Žmonės pasijuto įmonės vadovais, bendrasavininkais. Jie pradėjo galvoti, iš kur atsiranda pinigai, kaip jie uždirbami ir kokios atsakomybės jie gali imtis. Mūsų kompanijoje žmogus galėjo uždirbti tiek, kiek kitoje geriausioje Lietuvos kompanijoje dirbdamas tokį patį darbą. Norime išlaikyti savo žmones ir skatiname, kad jie patys išsitirtų rinką ir pamatytų, kiek galima uždirbti Lietuvoje. Galbūt mes neskatiname jų ieškotis darbo kitose srityse, bet sudarome galimybes turėti pačias geriausias darbo sąlygas.

Tai padaryta Jūsų vadovaujamoje kompanijoje „UPS Lietuva“?

Taip.

Prieš dvejus metus už vadybos laimėjimus buvote apdovanotas vadinamuoju verslo Nobelio prizu – „Bussines for pease“ apdovanojimu. Tada ir susipažinote su britų milijardieriumi Richardu Bransonu?

Aš su juo susipažinau prieš 8 metus technologijų ir dizaino konferencijoje TED. Ši konferencija man buvo didelis atradimas, ji man pasirodė įdomesnė nei tradicinis Davoso ar kiti vyriausybiniai forumai. Ta energija, TED šūkis „Idėjas verta skleisti“ ateina ir pas mus. Džiugu, kad ir lietuviai, ir atvažiavę svečiai subūrė tūkstančius žmonių.

Esate ne tik kompanijos vadovas, bet ir investuotojas. Į kokias sritis investuojate?

Teko susipažinti su „startuolių“ kūrimu užsienyje, pavyko patirtimi pasidalinti ir Lietuvoje. Prieš 4 metus organizavome pirmuosius „startuolių“ savaitgalius Vilniuje, Kaune. Džiugu matyti, kad šiandien iš tų mažų daigų jau susikūrė kompanijos, kurios sulaukia dešimtimis milijonų skaičiuojamų investicijų.

Būdamas kandidatu, turėsite nurodyti savo turtą, pajamas. Gal dabar galite pasakyti, kokios vertės turtą valdote?

Nesu didelis kapitalistas, turime butą, sodą, namą, kuriame dar negyvename.

O Jūsų kompanijų vertė?

Ją sunku nusakyti. Esu dalininkas ir aktyvus partneris technologijų kompanijoje „Elinta“. Dabar čia kuriami 3D skeneriai, elektromobilių technologijos.

Nors tokiais nutrūktgalviškais nuotykiais, kaip Jūsų pažįstamas Richardas Bransonas, negarsėjate, bet nuotykiai nesvetimi ir Jums. Esate perskridęs Atlanta mažučiu lektuvėliu, įkopęs į kelias viršukalnes. Jūsų pomėgių ratas platus?

Stengiuosi neprarasti vaikiško smalsumo, domiuosi, kas, kaip ir kur pasaulyje vyksta. Noriu suprati, išmokti ir patirti naujų dalykų. Man itin svarbu, kad naujais dalykais susidomėtų jauni žmonės, kuriuos reikia paskatinti kurti ateitį. Turime jaunąją kartą nuo Baltijos kelio, šiemet jam sukanka 25 metai. Mums reikia naujų tikslų, naujų idėjų. Kalbu ir apie tuos, kurie šiuo metu ne Lietuvoje, bet savo dvasia jie čia.

Pastaruoju metu Jus užvaldžiusios ir kosmoso technologijos, Jūs esate ženkliai prisidėjęs prie pirmųjų lietuviškų palydovų sukūrimo. Manote, tai – perspektyvi sritis Lietuvoje?

Liuksemburgas, kažkada numatęs tą sritį, dabar kontroliuoja didelę kosminių ryšių rinką Europoje. Mažai šaliai tai – didžiulis pajamų šaltinis. Lietuviški palydovai – įrodymas, kad dviejuose universitetuose galima kurti tai, ką ir geriausiuose pasaulio universitetuose. Manau, kad kad žengę kitą žingsnį, jau kursime tai, kas duos akivaizdžios ekonominės naudos. Jau dabar moksleiviai sako, kad mūsų palydovai – vieni iš penkių dalykų, kuriais labiausiai didžiuojamės.

Pone Lašai, nepaisant, kad esate sėkmingas verslininkas, visuomenė Jūsų nepažįsta. Ką ketinate daryti, kad apie Jus sužinotų?

Manau, man padės diskusijos apie Lietuvos ateitį su jaunais žmonėmis. Gavau nemažai padrąsinimų iš jų. Matau, kad karta, gimusi po Baltijos kelio ir vyresnė, supranta, kad daugelį dalykų galima daryti naujoviškai, greičiau, efektyviau. Pasaulyje tiek daug naujų, įdomių dalykų vyksta! Atsivežus juos į Lietuvą, galime bandyti juos pritaikyti taip, kad taptume lyderiais.

Kokia bus Jūsų rinkimų kampanija? Jūs neturite nei politinės partijos užnugario, nei kitos struktūros, išskyrus kompaniją „UPS Lietuva“.

Mano verslo struktūra kampanijoje nedalyvauja. Mano užnugaris – jauni žmonės, TED konferencijos aktyvas Lietuvoje, profesionalai lietuviai, išsibarstę po visą pasaulį. Mes darysime kitaip.

Suprantu, kad Jūsų darbuotojai nerinks Jums parašų, tai darys speciali struktūra. 20 tūkstančių parašų – nemažas iššūkis. Esate ramus dėl to?

Taip.

Tikite galintis laimėti rinkimus?

Kiekvienas informacinių technologijų „startuolis“, prieš pradėdamas veikti galvoja, kaip tapti tos srities „Google“. Reikia siekti maksimumo.

Tačiau „Google“ yra tik vienas.

Taip, tačiau manau, kad būsima kandidatų diskusija, vizijos formavimas, geriausių idėjų surinkimas, jų sudėliojimas tam, kuris laimės rinkimus, irgi yra labai geras dalykas. Mielai dalyvaučiau to įgyvendinime, tačiau kaip bus, parodys ateitis.

Kokios Jūsų politinės pažiūros?

Nepriklausau jokiai partijai, tačiau sutariu su įvairių sričių atstovais. Esu labiau centre, bet kartais pritariu dešiniesiems, matau, ką teisingai daro ir kairieji.

Lietuvoje politikai dažniausiai yra gana karingos asmenybės. Iš pokalbio matau, kad nesate toks.

Daugybę gerų dalykų galima padaryti ir be karo.

Ką Jūs siūlote, ko tikrai nesiūlo kiti?

Kol kas dar anksti apie tai kalbėti, reikia iš pradžių padaryti namų darbus – surinkti parašus.

Sakėte, kad Jus palaiko jaunimas. Apie kokio dydžio struktūrą, su kuria einate į rinkimus, Jūs kalbate?

Ji tikrai mažesnė už didžiąsias partijas. Kol kas ji dar formuojama, atėjus laikui, patikslinsiu.

Pone Lašai, greičiausiai Jūs jau esate įpratęs, kad pristačius kokią nors idėją, daug kas Jus pavadina keistuoliu?

Taip yra visame pasaulyje. Jei nori ką nors nauja, rizikuoji. Ir jeigu tavęs nelaiko keistuoliu, vadinasi darai tai, kas nepakankamai naujo.

Kada Jūs nutarėte dalyvauti prezidento rinkimuose?

Tai brandinta ilgokai, sulaukiau paskatinimų dirbdamas visuomeninį darbą. Žinau, kad žvelgiant į daugelį dalykų nauju žvilgsniu, galima labai daug nuveikti.

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA