Kauno rajono šviesuoliams įteikti Garbės ženklai | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono šviesuoliams įteikti Garbės ženklai

Luko Misiūno nuotr.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Raudondvario pilyje buvo pagerbti Kauno rajonui nusipelnę žmonės.

Meras Valerijus Makūnas pirmo lygio Kauno rajono garbės ženklą įteikė pasaulyje žinomam energetikos specialistui, akademikui Jurgiui Vilemui. Keturių monografijų, 270 mokslinių darbų autoriaus tėviškė – Zapyškio seniūnijoje esantis Vilemų kaimas. Čia – jo tėvų, senelių, prosenelių šaknys. Akademikas šiam kraštui skiria ypatingą dėmesį. Jis finansiškai parėmė Zapyškio bibliotekos atnaujinimo darbus, papildė knygų fondą, rūpinosi kraštiečių švietimu.

J.Vilemas buvo Pasaulio energetikos tarybos, Europos branduolinės draugijos, Europos atominės energijos draugijos, Tarptautinio šilumos ir masės mainų centro vykdomojo komiteto, Tarptautinės energetikos agentūros vandenilio įdiegimo sutarties vykdomojo komiteto narys. Šiuo metu yra Tarptautinės energetikos asociacijos viceprezidentas ir jos Lietuvos skyriaus pirmininkas.

Už aktyvią veiklą bendruomenėje ir laimėjimus profesinėje srityje Kauno rajono antro lygio garbės ženklas įteiktas Dievogalos kaime ūkininkaujančiam Kęstučiui Bružikui. Tai ilgametis Kauno rajono ūkininkų sąjungos narys, pirmininkas, Žemės ūkio rūmų prezidiumo narys, Lietuvos bulvių augintojų asociacijos ir Lietuvos daržovių augintojų asociacijos tarybos pirmininkas. Šiuo metu yra Lietuvos grūdų augintojų tarybos ir Kauno r. ūkininkų sąjungos tarybos narys.

Nuolat remia Alšėnų ir Zapyškio seniūnijų kultūros renginius, šventes, nepasiturinčius gyventojus. Padeda nemokamai atlikti žemės ūkio darbus, žiemą – seniūnijai valyti kelius, sodinti medžius. 1991 m. su savo technika dalyvavo ginant Juragių transliacijos stotį.

Antro lygio garbės ženklas už Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo stiprinimą bei lietuvybės puoselėjimą įteiktas Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkui Antanui Šiugždiniui.

A.Šiugždinis gimė Sverdlovske, tremtinių šeimoje. Sulaukęs 6 metų su tėvais išvyko į Vokietiją. Lankė Vasario 16-osios gimnaziją. Daug metų buvo Vasario 16-osios gimnazijos kuratorijos narys, fondo iždininkas. Aktyviai dalyvavo akcijose, informuojančiose pasaulį apie Lietuvos okupaciją, žmogaus teisių pažeidimus ir laisvės siekius. A.Šiugždinis aktyviai rėmė Lietuvos siekį stoti į NATO ir ES. Įdėjo daug pastangų, mezgant Bergštrasės apskrities ir Kauno rajono ryšius.

Trečio lygio Kauno rajono garbės ženklas įteiktas muziejininkui ir kraštotyrininkui, daugiau nei 80 straipsnių ir apybraižų, 9 knygų autoriui iš Domeikavos Antanui Algirdui Pociui. Per 22 metus jis surengė daugiau kaip 40 mokslinių ir kraštotyrinių konferencijų.

Už nesavanaudiškus poelgius Kauno rajono ženklai taip pat įteikti dviem aktyvioms Vilkijos krašto moterims – Onai Lelešienei bei Elenai Nevedonskienei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA