Kauno rajonas ir Bergštrasės apskritis stiprina draugystės tiltus | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas ir Bergštrasės apskritis stiprina draugystės tiltus

Luko Misiūno nuotr.

Šventinę Vasario 16 dieną Raudondvario pilyje pasirašyta Kauno rajono ir Vokietijos Bergštrasės apskrities bendradarbiavimo sutartis. Dokumentą parašais patvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Bergštrasės apskrities viršininkas Matthias Wilkesas bei šios apskrities tarybos pirmininkas Werneris Breitwieseris.

Daugiau dėmesio jaunimui

Į sutarties pasirašymo ceremoniją, kuri sutapo su Lietuvos valstybės atkūrimo diena, atvyko 19 asmenų delegacija: regiono politinių partijų lyderiai, Viernheimo miesto Friedricho Fröbelio mokyklos atstovai, keturi laikraščių redaktoriai. Šventėje taip pat dalyvavo Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Šiugždinis ir Hiutenfelde įsikūrusios Vasario 16-osios gimnazijos direktorė Bronė Narkevičienė.

Šalys įsipareigojo stiprinti bendradarbiavimą kultūros, sporto, ekonomikos, politikos ir kitose srityse. Išskirtinis dėmesys bus skiriamas jaunimui.

„Pasirašydami sutartį su Kauno rajonu ir suteikdami galimybę mūsų apskričių jaunimui bendrauti, prisidedame prie vieningos ir tolerantiškos Europos kūrimo,“- kalbėjo M. Wilkesas.

Kauno rajono meras V. Makūnas pastebėjo, kad po Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikimo, svarbu pereiti į konkretų bendradarbiavimą, kuris itin svarbus savivaldos lygmenyje.

Rėmė lietuvių organizacijas

Meras taip pat dėkojo vokiečiams už tai, kad jie daug metų remia svarbų lietuvybės židinį – Hiutenfelde, Rennhofo pilyje, įsikūrusią Vasario 16-osios gimnaziją. ”Jūs palaikėte mus sunkiais sovietų okupacijos metais ir esate ištikimi bičiuliai mūsų laisvės kelyje“, – kalbėjo V. Makūnas.

Rennhofo pilyje veikia ir daugiau lietuviškų organizacijų: Vokietijos lietuvių bendruomenė, Vokietijos lietuvių jaunimo sąjunga, Lietuvių kultūros institutas ir Europos lietuvių kultūros centras.

Šios institucijos jau ilgus metus tiesė gyvą tiltą tarp Lietuvos ir Vokietijos politikų, verslininkų, meno atstovų ir yra tapusios faktiniu Vakarų Europos lietuvių centru.

Ilgametis Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkas A.Šiugždinis yra ne tik kultūros renginių iniciatorius, bet ir padeda megzti verslo ryšius.

Vokietijos verslininkus domina Rytų rinkos, todėl platų magistralinių kelių tinklą, laisvąją ekonominę zoną ir tarptautinį oro uostą turintis Kauno rajonas galėtų būti gera starto aikštele verslo plėtrai.

Kauno rajone jau veikia kelios vokiško kapitalo įmonės: durpių gavybos bendrovė „Klasmann Deilmann Ežerėlis“, medžio apdirbimo įmonė „Rafranka“, „Heinzmann langai“¸ Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag”.

Ekonomiškai stiprus regionas

Pirmieji Kauno rajono ir Bergštrasės apskrities kontaktai tuometinio Friedricho Fröbelio mokyklos direktoriaus Heinzo Klee iniciatyva užmegzti dar 2006 m.

Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities sutarties pirmoji dalis buvo pasirašyta Heppenheimo mieste praėjusių metų lapkričio 1 dieną.

Bergštrasės apskritis įsikūrusi Vokietijos pietvakariuose, viename iš šalyje ekonomiškai svarbių metropolinių Rheino-Neckaro regionų. 720 kv. kilometrų ploto apskrityje gyvena 264 tūkst. gyventojų.

Vienas seniausių Hesseno žemės Bergštrasės regionas garsėja vynuogininkyste ir vyndaryste, autentiškais fachverko stiliaus namais ir bene žymiausiu savo piliečiu – keturis kartus pasaulio „Formulės-1“ čempionu Sebastianu Vetteliu, kuris gimė ir užaugo Heppenheimo mieste.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA