Į Jūsų klausimus atsako advokatė Raimonda Kazlauskienė | Kas vyksta Kaune

Į Jūsų klausimus atsako advokatė Raimonda Kazlauskienė

Kaip elgtis, kad dovana netaptų galvos skausmu? Ypač jei kalbame apie keliolika ar net keliasdešimt tūkstančių litų. Pasak advokatės Raimondos Kazlauskienės, tokios solidžios finansinės dovanos sulaukę gyventojai dažnai skuba planuoti pirkinius ar kurti ateities planus, o vėliau sužino, kad yra skolingi valstybei…Teisininkė primena, kad dovanojimo sutartis – ne visada atleidžia nuo prievolės sumokėti mokesčius, todėl būtina viską išsiaiškinti.

Senelė ir prosenelė nori padovanoti man po 13 000 Lt. Norėčiau sužinoti, kiek gyventojų pajamų mokesčio tektų sumokėti sudarant tokias dovanojimo sutartis?

Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 str. 1 d. 26 p. reglamentuojama, jog dovanojimo būdu gautos pajamos iš sutuoktinių, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, vaikaičių ir senelių yra neapmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu. Dėl šios priežasties, senelės dovanojami pinigai nėra apmokestinami. Tuo tarpu, į šią įstatymo formuluotę nepatenka proseneliai, todėl, jiems bus taikoma kita šio punkto dalis, ir dovanojama pinigų suma viršijanti 8 000 Lt per kalendorinius metus bus apmokestinama 15 % dydžio gyventojų pajamų mokesčiu.

Reikia nepamiršti, jog nors įstatyme ir numatytos tam tikros išimtys tokiems dovanojimo sandoriams, tačiau gautas dovanas, pirmuoju atveju viršijančias 10 000 Lt, o antruoju 8 000 Lt reikia deklaruoti, kad vėliau nekiltų problemų jas panaudojant.

Primename, kad klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą R. Kazlauskienė ir partneriai, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Informuojame, kad jau veikia ir nauja advokatų kontoros R. Kazlauskienė ir partneriai interneto svetainė : www.advocatera.lt .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA