Kaune atidaryta unikali atominio bunkerio ekspozicija | Kas vyksta Kaune

Kaune atidaryta unikali atominio bunkerio ekspozicija

Luko Misiūno nuotr.

Dujokaukės su angliniu filtru išradėjas Nikolajus Zelinskis, gimęs vasario 6 dieną, ketvirtadienį pagerbtas naujai atidarytame Atominiame bunkeryje Kaune.

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Bunkerį Vilijampolės mikrorajone įkūręs Kauno verslininkas Julius Urbaitis teigia, kad šioje vietoje bus galima prisiliesti prie dalelės istorijos. Atidarymo metu netrūko Lietuvos kariuomenės vadų, generolų, atsargos karininkų, kurie ir patys prisidėjo prie ekspozicijos įkūrimo.

„Idėja kaupėsi ir atsirado Atominis bunkeris. Tai yra neišvengiama istorijos dalis, negali būti vienos ar kitos politikos – kiekvienas laikotarpis paliko savo pėdsaką. Nori nenori, bet mes jo neištrinsime. Pagrindinė muzijaus idėja – žmonijos apsaugos istorija. Nėra jokios agresijos, jokių ginklų. Čia yra sukaupta apsisaugojimo technika. Eksponatai keliavo pačiais įvairiausiais būdais – iš privačių kolekcijų, kai ką padovanojo žmonės. Visiems esu labai dėkingas, nes analogo šiam bunkeriui aš bent nežinau“, – teigė idėjos autorius Julius Urbaitis.

Atominis bunkeris įkurtas 6 metrai po žeme – sovietmečio civilinės saugos slėptuvėje. Atominiame bunkeryje galima pamatyti išskirtinius technikos eksponatus iš Pirmojo pasaulinio karo, tarpukario, Antrojo pasaulinio, Šaltojo karo ir dabartinių laikų. Čia galima susipažinti su civilinės saugos technikos vystimosi ekspozicija. Bunkeryje gausu nešiojamų prietaisų, skirtų nustatyti radiacinę ir cheminę aplinką bei didelė apsisaugojimo priemonių nuo daugelio pavojų įvairovė.

Lankytojus džiugins didžiausia dujokaukių ir uždaro ciklo kvėpavimo aparatų kolekcija Baltijos šalyse. Čia pat – Lietuvos, Rusijos, Vokietijos kariuomenių bei kitų pasaulio šalių dujokaukės.

Atominio bunkerio įkūrėjai džiaugiasi, kad surinkta įspūdinga kolekcija: generatoriai, medicinos instrumentai, radijo imtuvai, siųstuvai, pelengatoriai, telefonai, komutatoriai bei slapti įrašinėjimo prietaisai, kurie buvo naudojami GRU, KGB, SPECNAZ ir kitų įslaptintų tarnybų, naudojusių grifą „slaptai”.

Atominį bunkerį rasite Raudondvario plente 164A.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA