Po Kauną keliavo „Gerumo traukinukas” | Kas vyksta Kaune

Po Kauną keliavo „Gerumo traukinukas”

Sausio 30 d. Kaune vyko akcija ,,Gerumo traukinukas”. Jos metu Kauno jaunimas aplankė socialinėje atskirtyje gyvenančias šeimas ir stengėsi paskleisti gerumo virusą. Akcijoje su Kauno policijos pareigūnais dalyvavo ir apie 20 pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ narių.

Akcijos metu leistasi į vilties kupiną kelionę pas 39 socialinės rizikos grupėn patenkančių kauniečių šeimynas, auginančias mažamečius vaikus. Pasak organizatorių, stengtasi praskaidrinti jų kasdienybę, taip pat išreikštas moralinis palaikymas susiduriant su sunkumais.

Su akcijos rengėjais po Vilijampolės mikrorajoną apie 4 valandas keliavo žurnalistė Skirmantė Javaitytė.

Apie 500 šeimų

Pasak policijos atstovų, šiuo metu Kauno mieste gyvena apie 500 socialinės rizikos šeimų, reguliariai aplankomų keliskart per mėnesį. Tai šeimos, kuriose dėl tėvų ar vaikų elgesio yra rizikinga, nesaugu gyventi, tuomet prasižengėliai drausminami: jei tėvai girtauja, smurtauja, nesirūpina vaikais – atžalos iškeliauja į socializacijos centrus, o jei įstatymams prasižengia vaikai (vartoja alkoholį, nelanko mokyklos ir pan.) pagal įstatymus nubaudžiami tėvai.

,,Per savo darbo praktiką (policijoje dirba 20 m., iš jų – 6 m. su nepilnamečiais, – aut. past.) pastebėjau, kad šiuolaikiniai vaikai yra gan agresyvūs ir neprognozuojami“, – teigė Vilijampolės policijos nuovados nepilnamečių reikalų specialistė Daiva Stravinskienė.

Per keturias vieno ekipažo (iš viso po miestą pasklido 5) lankymo valandas, Vilijampolėje buvo aplankyta apie 10 šeimų.

Tarp kalbintų pašnekovų dalis kenčiančiųjų nuo alkoholizmo, skurdo ir socialinių įgūdžių stokos. Tačiau juodybės gelmėn nugrimzta ne visi – tarp aplankytųjų buvo ir viena laiminga šeima, su alkoholizmu atsisveikinusi visiems laikams.

Ragina telktis

Nepilnamečių reikalų specialistė D. Stravinskienė ragino būti budresnei ir geranoriškesnei pačiai bendruomenei: „Skatinu nelikti abejingais, prisijungti prie saugios kaimynystės projektų, o jei turite socialinės rizikos grupei priskiriamus kaimynus – praneškite policijai: ateikite į to rajono komisariatą pasikalbėti arba informuokite el. paštu (daugiau informacijos internetiniame policijos puslapyje). Konfidencialumas – garantuojamas. Bet nepamirškite, kad geriausia – savo elgesiu būti pavyzdžiu ir atrama suklupusiesiems,“ – tvirtino D. Stravinskienė.

Vienas iš akcijos organizatorių – „Baltai Juoda“ vadovas Paulius Klikūnas skatina būti visuomenės aktyvais, o ne pasyvais ir visiems kartu kurti harmoningą gyventi aplinką: „Akcijos „Gerumo traukinukas“ metu aplankėme socialinės rizikos šeimas, nes tai labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, kuriai valstybė skiria mažiausiai dėmesio. Socialiai ir pilietiškai neabejingas jaunimas nori gyvu pavyzdžiu prisidėti prie suklupusiųjų gerovės kūrimo. Tokiose šeimose augantys vaikai neturi likti nuošalyje, tad reikia nedelsiant kurti palankią jų socializacijai aplinką. Tenka pripažinti, kad į vaikus šiuo metu žiūrima pro trumparegiškus valdiškus akinius, tad mes stengsimės šią situaciją pakeisti ne tik dalyvaudami panašiose akcijose, bet ir rengdami masines šeimų šventes”, – teigė P. Klikūnas.

Neįvertiname to, ką turime

Akcijoje dalyvavusi organizacijos „Baltai Juoda” narė Ieva (22 m.) pasakojo, jog prisidėti prie „Gerumo traukinuko” ją prispyrė smalsumas ir noras praskaidrinti „kitokių“ šeimų kasdienybę:

„Neįtikėtina pajusti persimainymą: iš pradžių mus pamatę žmonės apsistatydavo mūrinėmis atsiribojimo sienomis, tačiau kiek pabendravus, jos subyrėdavo lyg trapios smėlio pilys – lankomieji įnikdavo geranoriškai šnekučiuotis. Nuoširdumas – didi galia.

Labiausiai įstrigo vaizdas viename bendrabutyje: durys apykiaurės, namuose pro langą pučia vėjas, tačiau maža mergaitė šiltai apsirengusi, ramiai sau sprendžia matematikos užduotis, o sutikusi nepažįstamus svečius – mielai nusišypso, pradeda čiauškėti, rodyti savo piešinius … Negali tam likti abejingas. Akcija privertė mane susimąstyti, kad paprastame savo gyvenime turiu tiek daug, tiesiog to neįvertinu!”, – pastebėjo Ieva.

„Supratau, kad labai daug kas priklauso nuo aplinkybių, kuriose žmogus atsiduria, – apie patirtį šioje akcijoje kalbėjo organizacijos „Baltai Juoda“ narė Akvilė (21 m.) ir pridūrė: „Gaila, bet realybė negailestingai parodo, jog, kai kuriose situacijose vienas žmogus esti bejėgis, ką nors pakeisti, pvz.: aplankėme alkoholizmu sergančią motiną, kuriai reikėjo paskatos iš šalies, priversiančios susimąstyti apie vaikų ateitį. Lemtingu momentu jai reikėjo gelbėjimosi rato. Ir ji jo sulaukė – iš socialinių darbuotojų bei policijos. Esu nepaprastai dėkinga, kad jaunimo organizacija leido prisiliesti prie naujos patirties, pajusti, kad iš tiesų galima pakeisti situaciją, padėti tiems, kurie gimė kitokioje socialinėje aplinkoje, o patirti ir išgyventi – jiems yra tekę žymiai daugiau,” – atviravo Akvilė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA