D.Beinarytė: „Duok, Dieve, kad visi taip gerai tą popsą padainuotų“ | Kas vyksta Kaune

D.Beinarytė: „Duok, Dieve, kad visi taip gerai tą popsą padainuotų“

Praėjusį sekmadienį nuskambėjo pirmojo nacionalinės chorų „Eurovizijos“ atrankos koncerto dainos. Kauno technologijos universiteto (KTU) akademinio choro „Jaunystė“ dainininkai, sužavėję komisijos narius, ant laurų nesnaudžia – lavina balsus, gludina judesius ir ugdo ištvermę. „Fortūna – permaininga deivė“, – sako choro vadovė Danguolė Beinarytė ir priduria, kad konkursas – ypač sudėtingas.

„Šis konkursas iš esmės skiriasi nuo kitų projektų. Jame svarbiausia, kad būtų kokybiškas įrašas, todėl aš, stovėdama priešais chorą, beveik negirdžiu orkestro, o choristai negirdi vienas kito,“ – techniniais „Lietuvos balsai. Chorų „Eurovizija“ konkurso ypatumais dalinasi maestro D. Beinarytė.

Tačiau nei „Jaunystės“ choristai, nei jų vadovė iššūkių nebijo. „Įdomu išbandyti jėgas ir įrodyti sau, kad gali dainuoti įvairiose scenose, kad sugebi padaryti ir kitaip, nei iki šiol. Be to, buvo įdomu išbandyti studentų ištvermę, nes televiziniam projektui reikia skirti labai daug laiko, dirbti per naktis ir laisvalaikiu. O kūrinius atlikti privalome profesionaliai“, – teigia choro „Jaunystė“ vadovė.

Choristai iššūkių nebijo

Tiesa, „Jaunystės“ choristai sunkumų nebijo kaip ir jų vadovė. „Kai vadovė pasakė, kiek daug darbo bus ties šiuo projektu, kiek jam reikės skirti laiko, pamaniau: „O, ne, bus tikrai sunku…“, – pasakoja KTU maisto technologijų ir inžinerijos studentė Reda Valauskaitė, – tačiau dabar (ir aš visai neperdedu!) tiesiog laukiu repeticijų dienos“. Prieš prasidedant merginų repeticijai, choristės viena per kitą pasakojo, kokia draugiška ir vieninga atmosfera chore, ir kaip smagu bendro tikslo siekti kartu su bendraminčiais.

„Smagu, kad mes atstovaujam savo chorą, galim žmonėms parodyti, kas mes esam, ir ką sugebam. Manau, kad Kaune esame pakankamai žinomi, tačiau dabar galime pasirodyti visai Lietuvai“, – džiaugiasi medicinos fizikos magistrantūrą KTU studijuojanti Mažena Maciusovič.

Scenos baimė, koncerto įtampa ir kitos panašios bėdos choristų nekamuoja – viską padeda nugalėti muzika. „Nevadinčiau to stresu – galbūt jaučiu šiokį tokį jauduliuką. Tačiau tai ir įdomu – visai kitas patyrimas. O kai pradedi dainuoti, tiesiog užsimiršti ir pasistengi atiduoti visą save“, – prisipažįsta Mažena. „Man visą gyvenimą labai patiko stovėti ant scenos, o kai nueinu nuo jos, iš karto noriu grįžti atgal,“ – šypsosi choristė Evelina Jonaitytė.

Nors merginos pripažįsta, kad „Jaunystės“ konkurentai stiprūs, choro sėkme jos tiki. „Būtų keista, jeigu nenueitume iki finalo. Aš labai to tikiuosi“, – sako KTU socialinės pedagogikos studentė Reda Valauskaitė.

Yra Europoje ir stipresnių chorų nei Lietuvos

Maestro Danguolė Beinarytė apie „Jaunystės“ šansus laimėti kalba santūriai. „Viską parodys darbas. Daug kas priklauso nuo to, kaip pavyks atskleisti konkurso organizatorių duotas temas, kaip mums pavyks pasirodyti“ – teigia D. Beinarytė. Jau 20 metų „Jaunystei“ vadovaujanti muzikos pedagogė teigia, kad studentiškam chorui vadovauti yra tikras iššūkis, nes jo sąstatas nuolat kinta. „Pasiekti aukštų rezultatų gali tik tada, kai turi pakankamai choristų, kurie gali profesionaliai atlikti kūrinius. Šiandien „Jaunystės“ sąstatas yra tokio aukšto lygio“, – džiaugiasi D. Beinarytė. Praėjusįjį, 2013-ųjų sezoną, maestro vadina sėkmingiausiu per visą savo vadovavimo „Jaunystei“ karjerą – tai patvirtina ir neseniai iškovotas geriausio Lietuvos neprofesionalų choro vardas.

Egzistuoja populiari nuomonė, kad lietuviškos chorinės muzikos tradicijos labai gilios, o mūsų chorinė muzika yra labai aukšto lygio. Tad gal realu tikėtis, kad chorų „Euroviziją“ laimės choras iš Lietuvos? „Neišskirčiau Lietuvos, visoje Europoje chorai yra pakankamai stiprūs. Pavyzdžiui, estų chorinio dainavimo tradicijos labai stiprios. Mūsų valstybė nėra sena, yra Europoje ir senesnių, turinčių aukštą dainavimo kultūrą, šalių“ – komentuoja D. Beinarytė.

Gerai atlikti „popsą“ gali ne kiekvienas

Pirmajame nacionalinės chorų „Eurovizijos“ atrankos koncerte, „Jaunystė“ atliko Ramūno Difarto kūrinį „Mes laimingi“. „Tai jaunatviškas, linksmas kūrinys, – šypsosi D. Beinarytė, – norėjau, kad choras atsiskleistų kaip „Jaunystė“, pilna energijos ir šėlsmo“.

Komisija neliko abejinga jaunatviškam KTU choro pasirodymui. „Šitiek jaunimo, ir kaip gražiai judėjo!“, – susižavėjusi „Jaunystę“ gyrė etnomuzikologė Zita Kelmickaitė. „Judesys įneša gyvumo. Nors kai kurie skeptikai ir linkę mūsų pasirodymus vadinti „popsiniais“, bet duok, Dieve, kad visi taip gerai tą „popsą“ padainuotų. Juk judesį turi padaryti visas choras – 40 žmonių – sinchroniškai, o tai yra pakankamai sudėtinga“, – teigia D. Beinarytė.

Menininkė gyvais chorų pasirodymais džiugino ne vieno televizijos projekto žiūrovus. Optimizmu trykštanti „Jaunystės“ choro vadovė, paklausta, kas jai suteikia energijos nenuilstamai dirbti, siekti naujų iššūkių, atsako, jog viską lemia meilė muzikai. „Žmonių noras dainuoti, suteikti kitiems džiaugsmo yra pagrindinis variklis. Juk tokia ir yra gyvenimo prasmė – sukurti daug gražių akimirkų“, – sako maestro D. Beinarytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA