„Automobilių stovėjimo aikštelės” neteisėtais veiksmais galėjo padaryti didelę žalą Savivaldybei | Kas vyksta Kaune

„Automobilių stovėjimo aikštelės” neteisėtais veiksmais galėjo padaryti didelę žalą Savivaldybei

Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“ istorijos tęsiasi. Kauno miesto savivaldybės administracijos centralizuoto vidaus audito išvadose teigiama, kad įstaiga neužtikrino tinkamo rinkliavos rinkimo išduodant specialius leidimus „Rezervuota stovėjimo vieta“ bei neturėdama tam teisės ir įgaliojimų atleisdavo nuo vietinės rinkliavos mokėjimo, o kai kuriais atvejais taikydavo mažesnius nei miesto tarybos nustatytus įkainius. Šiais veiksmais per 9 metus savivaldybei galimai padarė 1,6 mln. litų didelės vertės žalą. Tai tik vienas iš epizodų, kuriuose auditoriai aiškinosi įstaigos vadovų nekompetenciją.

Auditoriai išsiaiškino, kad Vienybės aikštėje esančią aikštelę, Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“, nebūdama tiesioginiu aikštės valdytoju, leido kitai įmonei, valdančiai verslo centrą, rekonstruoti ir įrengti atitvarus. Be to rinko mėnesinę, nepagrįstai sumažintą rinkliavą tik už 32 vietas, nors jų yra apie 100. Taip pat su įmone sutarė, kad jie yra vienintelis visos aikštelės naudotojas.

Šioje aikštelėje 2004-2008m įstaiga taikė 90 Lt/mėn mokestį 61 stovėjimo vietai, nors tuo metu galiojantis įkainis buvo 150 Lt/mėn. Nuo 2008-ųjų iki 2012-ųjų, verslo centrą valdanti bendrovė mokėjo tik už 32 vietas po 300 Lt/mėn, vietoj miesto tarybos numatytų 400 Lt/mėn. Tik nuo 2012-ųjų pradėtas taikyti galiojantis įkainis – 400 Lt/mėn. Auditoriai skaičiuoja, kad per šį laikotarpį padaryta 1,3 mln. litų žala Savivaldybei.

Tuo tarpu Kauno arkivyskupijos kurija Rotušės aikštėje automobilius „531” ženklo galiojimo zonoje statė visiškai nemokamai. 2010-2013m laikotarpyje buvo išduota nuo 21 iki 28 mėnesinių leidimų, už kuriuos Savivaldybės biudžetas galėjo būti papildytas beveik 250 tūkst. litų.

Auditoriai teigia, kad įstaiga tinkamai nevedė „531” ženklų registro, dėl ko nėra aišku, kiek tokių ženklų įrengta mieste ir ar už juos visus mokama rinkliava, šis procesas nėra kontroliuojamas, kai kurie ženklai galėjo būti įrengti savavališkai.

Auditorių išvadose siūloma spręsti įstaigos vadovo atsakomybės (tame tarpe ir materialinės) dėl netinkamo įstaigos veiklos organizavimo klausimą, skubiai imtis visų priemonių apginti savivaldybės interesus dėl jai nuosavybės teise priklausančio turto neteisėto valdymo ir naudojimo, taip pat įstaigos vidaus audito dokumentus siūloma perduoti teisėsaugos institucijoms pagal kompetenciją.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai, susiekę su Kauno meru Andriumi Kupčinsku sužinojo, kad įstaigos vadovui Algimantui Puidokui buvo pasiūlyta palikti direktoriaus vietą ar pereiti į žemesnes pareigas, tačiau jis nesutiko ir žada audito išvadas skųsti: „Direktorius nesutinka, kad išvados teisingos, jas žada skųsti. Manau, kad šiai įstaigai reikia naujo vadovo, kurio veiklos principai būtų skaidresni“, sakė A.Kupčinskas.

Bus daugiau

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA