Himnas Kauno mokyklose bus giedamas, nusprendė miesto politikai | Kas vyksta Kaune

Himnas Kauno mokyklose bus giedamas, nusprendė miesto politikai

Archyvo nuotr.

Ketvirtadienį vyksiančiame Tarybos posėdyje svarstant Kauno mero Andriaus Kupčinsko iniciatyvą dėl privalomo himno giedojimo mokyklose, kilo aštrios diskusijos. Vieni tarybos nariai, daugiausiai konservatorių frakcijos, pritarė savo vedlio siūlymui, tuo tarpu kiti tarybos nariai išsakė nuomonę, kad priverstinis tautiškos giesmės giedojimas didesnio patriotiškumo jausmo nepažadins. Nors posėdyje buvo kilusios aštrios diskusijos, balsuojant už projektą tik du tarybos nariai buvo prieš, visi kiti 25 balsavo už himno giedojimo tvarkos aprašo patvirtinimą.

„Šiuo metu tai vyksta jau keturiose miesto mokyklose, o kadetų mokykloje himnas atliekamas kasdien”, sakė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Tarybos posėdyje buvo prisimintas krepšinio aistruolių giedamas himnas ir pareikšta, kad plojimai Valstybiniam himnui netinka: „Himnas yra šventas dalykas, po jo ploti nereikėtų”, davė patarimą tarybos narys Gediminas Budnikas žmonėms, giedantiems himną arenoje prieš rungtynes.

„Labai demokratiškas, labai puikus pono Bagdono parengtas sprendimas“, teigė Kauno vicemeras Vasilijus Vasilenko, bandymas tildyti kolegas ir siūlydamas nutraukti diskusijas.

Rimantas Mikaitis paklausė, kokį klausimą šiandien ilgiausiai svarstėm taryboje? Dabar tampa tradicinė diskusija kiekviename posėdyje, kiek kokių pseudo barų kas aplankė. Diskutuojame apie himno giedojimo tvarkos aprašą, dar padiskutuokim, kur kokį paminklą dar pastatyti. Iki kokio lygio mes čia nusiritom? Negi nėra svarbesnių klausimų mieste?“, klausė miesto tarybos narys.

Ona Balžekienė pasiūlė giedoti himną ir taryboje kiekvieno posėdžio metu.

Aušra Ručienė paragino kolegas nekurti valstybės valstybėje.

Posėdyje moksleivių nuomonę perdavė Lietuvos moksleivių sąjungos atstovas: „Suprasdamas, kad Kauno moksleivių nuomonė šiuo klausimu yra aktuali, KMSIC pateikė Nuomonę dėl Valstybės himno atlikimo Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose, kuria ragina Kauno miesto tarybą nepritarti Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus išreikštam pasiūlymui. Mokiniai yra susirūpinę, jog prievolės būdu diegiamos patriotinės vertybės neišugdys jaunose asmenybėse meilės savo tėvynei, o priešingai, tai sukels moksleivių bei mokytojų bendruomenių pasipiktinimą. Taip pat valstybinio himno atlikimas kiekvieną pirmadienį, nustatytu laiku, sumenkins jo vertę bei prasmę. Manoma, jog tai sukels ir trikdžius pamokų metu: sutrumpės pirmoji pamoka arba moksleiviams pamokas teks baigti vėliau nei įprastai. Dėl šių priežasčių moksleiviai mano, jog Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pateiktas pasiūlymas dėl Valstybės himno atlikimo Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose neprisidės prie pilietiškos asmenybės ugdymo“.

Nuomonei dėl himno giedojimo pritaria Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyrius, kuris kelerius metus skatina ir ragina ugdymo ir švietimo įstaigas įvesti tradiciją, pagal kurią visose Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose būtų giedamas Valstybinis himnas – Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė” su atitinkama pagarba kiekvieną pirmadienį nustatytu laiku.

„Naujų Lietuvos valstybės himno giedojimo tradicijų įdiegimo klausimais diskutuojama su mokyklų vadovais pasitarimuose ir individualiai. Vadovai skatinami mokiniams patraukliu būdu formuoti pilietinę sampratą, gilinti žinias apie valstybės simbolius, jų reikšmę, ugdyti mokinių pagarbą ir pilietinę bei tautos savimonę. Be abejo, pačios mokyklos, mokinių tarybos turi apsispręsti, kurią dieną būtų atliekama Tautinė giesmė, šiuo atžvilgiu negali būti jokios prievartos”, – teigė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Pasak A. Bagdono, ikimokyklinėse ugdymo įstaigose vaikai supažindinami su Valstybės himnu, pamažu mokomasi teksto, o Valstybės himno giedojimas plėtojamas pradinėse klasėse. Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose Valstybės himnas giedamas valstybinių ar įstaigos tradicinių švenčių metu, tačiau jau keleri metai Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyrius skatina ir ragina ugdymo, švietimo įstaigas Valstybės himną giedoti kiekvieną savaitę pasirinkus savaitės dieną ir laiką.

Po sprendimo priėmimo, mokyklos bendruomenė parengs Valstybės himno giedojimo tvarką, kurią, pritarus mokyklos tarybai, tvirtins mokyklos vadovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA