Išrinkta geriausia Rotušės aikštės vizija | Kas vyksta Kaune

Išrinkta geriausia Rotušės aikštės vizija

Kaunas.lt nuotr.

Rotušės aikštės pritaikymo visuomenės poreikiams konkursas artėja į pabaigą. Trečiadienį rotušėje buvo atplėšti vokai ir paskelbti geriausių darbų autoriai. Konkursui iš viso buvo pateikta 15 darbų, kurie beveik mėnesį buvo eksponuojami miesto rotušėje. Ekspertų vertinimo komisija pirmos vietos nugalėtoju paskelbė projektą „Baltas lapas”. Antrąją vietą užėmė projektas „Viskas viename”, o trečiąją – „Atkurta sena naujai”.

Darbai buvo vertinami atsižvelgiant į sprendinių funkcionalumą, aikštės universalumą, įvaizdžio įtaigumą. Geriausių architektūrinių idėjų autoriams bus skirtos premijos, kurių suma siekia 30 tūkst. Lt. Paskatinamosios premijos bus įteiktos ir ketvirtos bei penktos vietos laimėtojams. Dėl Rotušės aikštės techninio projekto rengimo bus deramasi su trijų pirmųjų vietų autoriais.

Konkurso rezultatai kol kas tik preliminarūs, nes dar bus tikrinama laimėtojų kvalifikacija bei laukiama kitų dalyvių pretenzijų. Pirmąją vietą užėmusį projektą „Baltas lapas” parengė Aušra Lekauskaitė, Mėta Šalūgaitė, Martynas Leščišinas ir Tomas Kuleša. Anot jų, šiame projekte kuriama Kauno vizija – tai modernus miestas, gerbiantis savo istoriją. Siūloma neutrali aikštės plokštuma padeda pabrėžti Rotušės pastato, Jėzuitų bažnyčios, Kunigų seminarijos ir Kurijos ansambliškumą bei aikštės planinę struktūrą ir kompoziciją. Kauno Rotušės aikštė atspindi šiuolaikinio miestiečio gyvenimo būdą, poreikius ir vertybes.

Projekto autoriai siūlo atsisakyti automobilių judėjimo šiaurinėje ir rytinėje aikštės dalyje, taip pratęsiant ir sustiprinant pėsčiųjų zoną. Reikėtų pašalinti dalį medžių ties Jėzuitų bažnyčia ir pasodinti naujų šiaurinėje aikštės dalyje. Ties skvereliu siūloma demontuoti buvusius kepyklos ir sandėlio priestatus, taip atveriant vertingą kunigų seminarijos kuriją.

Rotušės aikštės vizijos konkursas baigėsi

„Tenka pasidžiaugti įvykusiu konkursu: galėjome pasižiūrėti ir įvertinti, kaip siūloma pertvarkyti Rotušės aikštę. Autorių darbai skirtingi, individualūs, vizijų yra pačių įvairiausių. Kai kurios vizijos numato aikštę pertvarkyti iš esmės, tačiau nemanau, kad būtent Rotušės aikštė yra ta vieta eksperimentams. Eksperimentuoti labiau tinkamos naujos erdvės. Miesto Rotušės aikštę pamėgo ne tik turistai, bet ir kauniečiai, todėl nesinorėtų, kad joje kažkas kardinaliai būtų keičiama”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA