Prisikėlimo bažnyčia nušvito ryškiai mėlyna spalva | Kas vyksta Kaune

Prisikėlimo bažnyčia nušvito ryškiai mėlyna spalva

Evaldo Virkečio nuotr.

Kasmet paminint Pasaulinę diabeto dieną, Tarptautinė diabeto federacija kviečia apšviesti mėlynai kuo daugiau pastatų ir paminklų pasaulyje. Šios kilnios misijos siekis – atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į didėjančią diabeto grėsmę. Didžiuokimės, jog turime iniciatyvių žmonių, kurie stebi tarptautines akcijas ir jas įgyvendina čia, atkreipdama dėmesį į pasaulinę sveikatos problemą – diabetą, rašo skaitytojas Aurelijus.

Dar 2009 metais Lietuva pirmą kartą dalyvavo šioje akcijoje apšviesdama Vilniaus Rotušę mėlynai. Šiais metais kilni akcija atkeliavo ir į Kauną.

Pasaulyje cukriniu diabetu šiuo metu serga apie 285 mln. žmonių, Lietuvoje šis skaičius viršija 65 tūkst. Diabetas – gerai žinoma lėtinė liga, skirstoma į du tipus. Pirmojo tipo diabetas paliečia dar vaikystėje, nes organizmas stokoja arba visiškai negamina insulino. Tokiems pacientams gydymas pradedamas ir visąlaik tęsiamas insulinu – leidžiamas švirkštais arba insulino pompa.

Antrojo tipo diabetas vargina daugiau kaip 90 proc. visų sergančiųjų diabetu. Pažeistame organizme sutrinka insulino veikimas audiniuose. Neretai ligos pradžioje insulino yra netgi per daug, tačiau organizmo gebėjimas insuliną naudoti cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti yra sutrikęs. Ligos pradžioje pacientai į kovą su liga pasitelkia dietą ir mankštą, kantrybę ir savistabą. Sunkiai koreguojamo diabeto atveju prireikia antidiabetinių tablečių ar insulino.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA