Kiekvienam žuvusiam kelyje – po žvakelę | Kas vyksta Kaune

Kiekvienam žuvusiam kelyje – po žvakelę

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šiais metais tokia diena – lapkričio 17-oji.

Ta intencija dviejose Lietuvos bažnyčiose Vilniuje ir Kaune bus vykdomos iki šiol nerengtos iniciatyvos.

„Kiekvienam šįmet netikėtai ir skaudžiai artimuosius palikusiam asmeniui uždegsime po žvakelę, išdėliotą improvizuotame Lietuvos žemėlapyje. Instaliaciją juos juoda juosta, primenanti, kad dėl eismo įvykių keliuose netekome šimtų žmonių“, – sakė viena iš akcijos organizatorių VšĮ „Renginių kodas“ vadovė Kristina Kaikarienė.

Apie kraupius įvykius tikintiesiems turėtų priminti ir dar keli sprendimai, kurie bus atlikti bažnyčių prieigose.

Šiuo metu planuojama abiejose šventovėse uždegti po 215 žvakelių – tiek 2013 – aisiais žmonių žuvo Lietuvos keliuose bei miestų gatvėse. „Tikimės, aukų, kurios ne savo noru pasitraukė iš gyvenimo, skaičius iki renginio nepakis ir artimiausios dienos niekam netekties skausmo nebus kupinos“, – sakė K. Kaikarienė.

Lapkričio 16 – ąją, šeštadienį, tikintieji kviečiami į Maldos, susikaupimo ir apmąstymų vakarą Šventųjų Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Vilniuje.

Liepos 17 – ąją 12 val. Šv. Mišios už žuvusiuosius kelyje bus aukojamos Sobore (Įgulos) bažnyčioje Kaune. Jas aukos naujasis policijos kapelionas kun. Algirdas Toliatas. Pasibaigus Mišioms – susikaupimo ir apmąstymų valanda, kurioje dalyvauja Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas – Egidijus Miknius), solistės – Vaida Genytė, Simona Radišauskaitė, Simona Milinytė ir Anika Vaitiekūnaitė.

Pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti minima nuo 2006 metų. Ją minėtina paskelbė Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos.

Pagrindinis šios dienos tikslas – žuvusiųjų eismo dalyvių paminėjimas, dvasinis ir moralinis palaikymas žmonių, kurių šeimos nariai, draugai ar pažįstami žuvo eismo įvykiuose. Kartu norima dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

Bent po vieną žvakelę žuvusiesiems keliuose atminti lapkričio 17 – ąją bus uždegta visose Lietuvos bažnyčiose. Tikintieji kviečiami prisidėti prie šios iniciatyvos ir uždegti po asmeninę žvakelę kiekvienam, netikėtai palikusiam gyvenimą.
Iniciatyvą remia Lietuvos Vyskupų konferencija. Žvakeles įsigyti padėjo Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA