Už „Britanikos” vaiduoklį teismas įpareigojo sumokėti 80 tūkst. litų žemės mokesčio | Kas vyksta Kaune

Už „Britanikos” vaiduoklį teismas įpareigojo sumokėti 80 tūkst. litų žemės mokesčio

Pauliaus Kavaliausko nuotr.

Kauno miesto savivaldybės kova su apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkais duoda vaisių. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė bendrovės „Britaniką” skundą. Nebaigto statyti apleisto viešbučio savininkai privalėjo savivaldybei sumokėti beveik 80 tūkst. Lt valstybinės žemės nuomos mokesčio.

„Po šio sprendimo tapo dar akivaizdžiau, jog mūsų principinis siekis priversti apleistų teritorijų savininkus tvarkytis yra teisėtas. Tikimės, jog padidintas žemės mokestis vadinamiems „vaiduokliams” išjudins sustabarėjusių statinių savininkus”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Bendrovė dar praeitų metų gruodį kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos sprendimą dėl sklypo, esančio Kęstučio g. 26, kuriame stovi nebaigtas statyti viešbutis „Britanika”, išbraukimo iš nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų nuomojamų (naudojamų) valstybinės žemės sklypo sąrašo. Tokiems sklypams Kauno miesto savivaldybė yra nustačiusi 4 proc. dydžio valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą.

Bendrovės atstovai teismui tvirtino, jog sklypas yra prižiūrimas ir tvarkomas, į pastato vidų pašaliniams asmenims patekti negalima, kadangi visi įėjimai yra užblokuoti metalinėmis grotomis. Tačiau teismas, įvertinęs visas aplinkybes, patvirtino, jog patekti į žemės sklypo teritoriją yra nesudėtinga, o teritorija yra netvarkinga. Nebaigtame statyti viešbutyje nuolat renkasi jaunimas, kuris vartoja alkoholinius gėrimus, taip keldamas pavojų sau ir aplinkiniams, dėl to savivaldybės sprendimas šią teritoriją įtraukti į apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą yra teisėtas.

Bendrovė pateikė apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, kurio prašė panaikinti pirmojo teismo nutartį. Išnagrinėjęs apeliacinį skundą teismas nusprendė palikti ankstesnį teismo sprendimą nepakeistą. Ši nutartis nebeskundžiama.

Atmetus bendrovė skundą ir palikus sklypą nenaudojamų, apleistų arba neprižiūrimų nuomojamų valstybinės žemės sklypų sąraše, viešbučio savininkai Kauno miesto savivaldybei už 2012 metus turėjo sumokėti beveik 78 tūkst. Lt. valstybinės žemės nuomos mokesčio.

Praeitais metais Kauno miesto taryba mokestį apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkams padidino iki maksimalaus tarifo, siekiančio 4 proc. Maksimaliu tarifu apmokestintų pastatų savininkų sąraše – daugiau nei 40 objektų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA