Spalio mėnesio sąskaitos už šildymą kauniečių bauginti neturėtų | Kas vyksta Kaune

Spalio mėnesio sąskaitos už šildymą kauniečių bauginti neturėtų

Kas vyksta Kaune archyvo / skaitytojų nuotr.

Bendrovės „Kauno energija” analitikai prognozuoja, kad sąskaitos už šildymą šių metų spalio mėnesį bus dar mažesnės nei spalio mėnesiais pastaruosius dvejus metus iš eilės. Prognozuojama, kad vidutinė sąskaita už šildymą (neskaitant mokėjimų už karštą vandenį ir cirkuliaciją) šių metų spalio mėnesį bus net 28,5 proc. mažesnė nei pernai tą patį mėnesį.

Šį spalį sąskaitos už šildymą bus mažesnės ne tik dėl mažesnio šilumos suvartojimo, bet ir dėl 16,19 proc. mažesnės šilumos kainos, kuri šiemet spalį buvo 25,57 ct/kWh be PVM. Pernai spalį ji buvo beveik 5 centais už kilovatvalandę (be PVM) didesnė ir sudarė 30,51 cento.

Šilumos kainos sumažėjimą lėmė AB „Kauno energija” investicijos į šilumos gamybos šaltinių modernizavimą, biokuro įrenginių diegimą bei vamzdynų keitimą. Per 2013 metus į šias sritis bendrovė bus investavusi daugiau nei 43 mln. litų (iš jų, beveik 2,5 mln. – Europos Sąjungos Struktūrinių fondų parama). Šios investicijos leido sumažinti šilumos gamybos savikainą ir „spustelėjo” šilumos supirkimo iš nepriklausomų gamintojų kartelę žemyn. Dėl to atsirado galimybė pirkti šilumą iš jų dar šiek tiek pigiau. Tuo tarpu gamtinių dujų kaina su galios ir perdavimo mokesčiais liko beveik nepakitusi.

Antrasis faktorius, lėmęs mažesnį sąskaitų dydį, buvo mažesnis šilumos suvartojimas. Pagal prognozes, vidutiniškai 2013 m. spalio mėnesį Kauno daugiabučiuose buvo suvartota 4,05 kilovatvalandės 1 kvadratinio metro ploto šildymui. Palyginimui, 2012 metų spalį buvo suvartota 4,75 kilovatvalandės, 2011 metų spalį – net 6,55 kilovatvalandės. Šilumos šildymui buvo suvartota mažiau, nes vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra šį spalį buvo daugiau nei dvigubai aukštesnė, nei praėjusių metų spalį, atitinkamai – 8,57 0C ir 4,19 0C. Tiesa, šildymo sezonas šiemet oficialiai pradėtas spalio 17 d., kai, tuo tarpu, pernai – spalio 20 d. Dažniausiai šildymo sezonas pradedamas spalio 14 – 15 dienomis, tačiau yra buvę atvejų, kai jis buvo pradėtas net ir spalio 12 dieną.

Mažiausiai šilumos suvartojo naujos statybos pastatai. Juose užfiksuotas tik 1,71 kilovatvalandės šilumos suvartojimas 1 kvadratiniam metrui. Vidutinė naujos statybos daugiabučio sąskaita už 60 m2 ploto šildymą šių metų spalio mėnesį turėtų sudaryti apie 29 litus be PVM (apie 31,6 Lt su PVM).

Renovuotų pastatų suvartojimas kaip visada šiek tiek didesnis, tačiau irgi, palyginti, mažas – tik 1,94 kilovatvalandės 1 kvadratiniam metrui. Šių namų vidutinė sąskaita už 60 kvadratinių metrų šildymą turėtų sudaryti apie 33 litus be PVM (apie 36 Lt su PVM).

Tuo tarpu, vidutinė viso miesto sąskaita už 60 m2 šildymą 2013 m. spalį turėtų sudaryti apie 68 litus be PVM (apie 74 Lt su PVM).

Taigi, lyginant naujų, modernizuotų ir senų nemodernizuotų gyvenamųjų namų šilumos suvartojimus bei vidutines sąskaitas už šildymą, akivaizdžiai matosi, kad naujų ir modernizuotų namų gyventojai mokės bene dvigubai mažiau. Kai kuriuose namuose šilumos suvartojimas mažėja dar ir dėl to, jog žmonės, matydami šiuos akivaizdžius skirtumus, imasi iniciatyvos ir diegia šilumos taupymo priemones – sandarina bei šiltina pastatus, įrenginėja automatizuotus šilumos vartojimo reguliavimo įrenginius, atlieka šildymo sistemų hidraulinio balansavimo darbus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA