Šančių pradžia pažymėta nauju riboženkliu „Šančiai” | Kas vyksta Kaune

Šančių pradžia pažymėta nauju riboženkliu „Šančiai”

Evaldo Virkečio nuotr.

Nuo šiol kauniečius, kertančius Šančių ribą nuo Karaliaus Mindaugo prospekto pusės, pasitiks Šančių mikrorajono ženklas. Šį pirmąjį mikrorajono riboženklį įrengė Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijos darbus vykdę darbininkai.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune” sakė Šančių seniūnas Ričardas Rusteika, užsienyje itin populiaru žymėti miesto mikrorajonų pradžią ir pabaigą, todėl ši idėja įgyvendinta ir Šančiuose. Kol kas toks ženklas pastatytas tik iš vienos pusės, ateityje planuojama juos įrengti ir kitose įvažiavimuose į mikrorajoną.

Ženkle matomas užrašas „Šančiai” ir emblema, kuri turi seną istoriją.

Pirmą kartą pavadinimas „Šančiai” atsiranda senuose 17 – 18 amžių kariniuose žemėlapiuose. Taip pavadintas plotas aukščiau Nemuno intako Girstupio. Manoma, kad tai buvusių sukastų ir neišlikusių lauko įtvirtinimų vieta. Tokie įtvirtinimai buvo vadinami šancais (nuo vokiško Schance – lauko įtvirtinimas, apkasas).

Emblemos kompoziciją sudaro raudonų plytų mūro statinys, primenantis karinius įtvirtinimus. Mūro širdyje baltas langas – durys – vartai, kurių ertmėje sukryžiuotos dvi raudonos patrankos. Patrankų viršuje ir apačioje po raudona aštuonkampę žvaigždę. Raudono mūro papėdėje užrašas – Šančiai.

Raudonas mūras simbolizuoja Šančių pavadinimo kilmę, o taip pat ir išlikusiuose kariniuose pastatuose,
taikiam gyvenimui renovuojamus namus. Dvi sukryžiuotos patrankos simbolizuoja turtingą kariniais įvykiais vieto istoriją, ir vietos žmonių kovas už Tėvynės laisvę ir nepriklausomybę. Dvi aštuonkampės žvaigždės įprasmina vietos praeitį ir ateitį, bei simbolizuoja viltį, taip pat pažymi aukštuosius ir žemuosius šančius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA