Birštone – jurginų šventė | Kas vyksta Kaune

Birštone – jurginų šventė

Netoli Birštono savivaldybės esantį parkelį papuošusios kompozicijos iš jurginų praeivių akis džiugins iki pirmadienio. Taip norima paminėti jau šešerius metus šiame mieste puoselėjamą vienų labiausiai paplitusių rudeninių gėlių šventę.

Jurginas Birštono simboliu tapo prisiminus keturis kilometrus nuo miestelio esančio Jundeliškių dvaro istoriją. Jo valdytojas Stanislovas Muravskis 19 a. buvo vienas pirmųjų į Lietuvą atvežusių šiuo metu itin paplitusių gėlių gumbų.

Pernai metais latvė seklekcininkė Rita Zala išvedė ir šį pavasarį Birštonui padovanojo tokio paties vardo naują jurgino veislę. Ta proga pirmą kartą „Jurginų šventė” surengta ir pavasarį. Jos metu gėlių augintojai keitėsi gumbais, dalinosi patirtimi auginant skirtingas rūšis. Šiuo metu „Birštonu” pavadinti jurginai dera ir žydi prie savivaldybės, kur yra įrengtas skaitymo suoliukas bei fontanėlis. Žinoma, kad viena birštonietė savo sode augina net šimto skirtingų jurginų rūšių.

Pernai, penktosios „Jurginų šventės” metu, kuomet iš padovanotų žiedų buvo komponuojamas vienas didelis jurginas, buvo paskelbtas nuotraukų konkursas, kurio tikslas – įamžinti kurorte žydinčius jurginus. Iš viso jame dalyvavo 9 autoriai, atsiuntę 194 nuotraukas. Nugalėtoja tapo ir šiandien, penktadienį, apdovanota birštonietė Jurgita Kleizienė. Jai įteikta dovana – nakvynė ir SPA procedūros „Karališkoje rezidencijoje”.

Fotografijas konkursui atsiuntė ir Alytuje bei Išlauže gyvenantieji, bet kurorte atostogavę asmenys. Kelias žiedų nuotraukas Birštono turizmo informacijos centrui perdavė ir turistė iš Šiaurės Karolinos, iškilos į Lietuvą metu užsukusi į jaukią šalies vietovę bei fotografavusi jurginus.

Šeštosios „Jurginų šventės” kompozicijas kūrė įvairių organizacijų, bendruomenės atstovai. Kadangi penktadienį Birštone vyko ir ralio „Aplink Lietuvą” greičio rungtynės, nutarta, jog kompozicijos bus su tuo susijusius. Daugelis gėlių žiedų buvo išdėlioti ant naudotų automobilių padangų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA